21.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Η ιστορία του Αζωγυρέ είναι η ιστορία εκατοντάδων άλλων χωριών, όπου οι πολίτες αντιμετωπίζονται ως β’ κατηγορίας… όμως στον Αζωγυρέ αντιστέκονται!

Ημερομηνία:

Οι αγώνες δίνονται παντού, όπου υπάρχει κάτι που χρήζει προστασίας. Στον Αζωγυρέ, το σπάνιο ομορφιάς περιβάλλον, χρήζει προστασίας. Γιατί οι ζωές των ανθρώπων σε τέτοιους μικρούς τόπους είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την προστασία του.

Φαλάσαρνα, Παλίγκρεμνος, Αζωγυρές. Τρεις διαφορετικοί τόποι που ήρθαν στην επικαιρότητα λόγω των αγώνων που δίνουν πολίτες για τη σωτηρία τους. Όμως αν στις πρώτες δύο περιπτώσεις, η δημοσιότητα που έλαβαν αυτοί οι αγώνες είναι μεγάλος λόγω και του ότι αποτελούν προορισμοί που δέχονται πολλούς επισκέπτες και έχουν κεντρική θέση, για τον Αζωγυρέ τα φώτα της δημοσιότητας δεν έπεσαν τόσο δυνατά πάνω του.

Όμως θα έπρεπε. Γιατί εκεί, μέσα από τον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι του χωριού, ντόπιοι και ξένοι, μαζί όμως, ενωμένοι, αποτυπώνονται όλες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε τόπους απομονωμένους για να βρουν το δίκιο τους.

Το χωριό του Αζωγυρέ από τη μία στιγμή στην άλλη βρέθηκε αντιμέτωπο με μία καταστροφή που προέκυψε επειδή οι αρχές ήθελαν να το προστατέψουν. Αντ’ αυτού όμως εδώ και 14 μήνες το περιβάλλον έχει υποστεί τεράστιες καταστροφές, οι άνθρωποι του χωριού έχουν δει τις ζωές τους να αλλάζουν ριζικά προς το χειρότερο και αυτοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα εχθρικό κρατικό μηχανισμό που δε λαμβάνει καθόλου υπόψη τις συνέπειες που έχουν οι ατασθαλείες, οι παραλείψεις, οι κακοτεχνίες.

Λίγοι κάτοικοι δίνουν ένα αγώνα, όπως ο Δαυίδ με τον Γολιάθ, και η όποια ελπίδα τους να βρουν το δίκιο τους πατάει μόνο στην αλληλεγγύη των πολιτών.

Άραγε σε πόσα χωριά γίνονται αυθαιρεσίες, κακοτεχνίες, παραλείψεις, από ιδιώτες και το κράτος και οι κάτοικοί τους δεν έχουν το σθένος ή τη δύναμη να αντισταθούν; Σε πόσα χωριά οι ζωές των κατοίκων υποβαθμίζονται, οδηγούνται στην έξοδο, τα χωριά ερημώνουν επειδή οι κάτοικοί τους δεν εισακούονται, δεν υπολογίζονται από τις αρχές;

Η ιστορία του Αζωγυρέ είναι η ιστορία εκατοντάδων άλλων χωριών, όπου οι πολίτες αντιμετωπίζονται από κράτος και ιδιώτες ως β’ κατηγορίας. Στον Αζωγυρέ όμως δεν τα παρατάνε. Δεν αποδέχονται το αναπόδραστο. Η πλειοψηφία των κατοίκων παραμένουν εκεί, δε φεύγουν από τον τόπο τους. Αντιστέκονται.

Κι έτσι και με την αντίστασή τους οι κάτοικοι γίνονται ξανά παράδειγμα προς μίμηση.

Όπως ήταν και πριν την καταστροφή. Τότε που ο Αζωγυρές ήταν γνωστό ως ένα χωριό που μέσα στην βαθιά οικονομική κρίση, οι κάτοικοί τους κατάφερναν να ζουν αξιοπρεπώς, μέσω της ανάπτυξης ποικιλίας μορφών εναλλακτικού τουρισμού, συνεχίζοντας όμως και την αγροτοκτηνοτροφική δραστηριότητα.

Η νίκη των κατοίκων του χωριού του Αζωγυρέ θα είναι μία νίκη για όλους τους κάτοικους στα χωριά μας. Θα είναι ένα μήνυμα, ότι η αναζωογόνηση της επαρχίας, έρχεται πρώτα και κύρια από τον σεβασμό των δικαιωμάτων των κατοίκων της επαρχίας, από την προστασία του περιβάλλοντος, από την αρμονική συνύπαρξη, όχι από την καταστροφή.

Γι’ αυτό, και οι πολίτες οφείλουν να στηρίξουν τον αγώνα τους. Γιατί ο αγώνας τους δεν είναι για τον Αζωγυρέ μονάχα. Είναι για όλους μας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...