17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

H Γαρυφαλλιά πέθανε από τα χέρια ενός βίαιου άνδρα, όχι εξαιτίας της ατυχίας ή της “κακιάς στιγμής”

Ημερομηνία:

Ήταν η “κακιά στιγμή”, η “κακιά ώρα”. Ακούμε αυτή την έκφραση να επαναλαμβάνεται σχεδόν μεταφυσικά σε φρικτά εγκλήματα λες και έτσι ξορκίζουμε το κακό το οποίο αποτυγχάνει να προκαλέσει κάποια έκπληξη, όπως θα όφειλε, αν έφταιγε πραγματικά η τύχη ή η ατυχία, η “κακιά στιγμή”.

Όμως δεν υπάρχει κάτι τυχαίο εδώ. Yπάρχει ένα μοτίβο βιας, που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει ως θύματα τις γυναίκες. Οι γυναίκες, φαίνεται, είναι πιο άτυχες. Η “κακιά στιγμη” βάζει αυτές συνήθως στο στόχαστρο.

Οι γυναίκες γενικά είναι άτυχες.

Η Μυρτώ ήταν άτυχη, όταν έπεσε στα χέρια του βιαστή και παραλίγο δολοφόνου της που την άφησε μισοπεθαμένη πάνω στα βράχια, αλλά τι ήθελε και αυτή να απομακρυνθεί από τη μάνα της;

Η Ελένη Τοπαλούδη ήταν άτυχη, αλλά και αυτή τι ήθελε να πάει στο σπίτι των βιαστών και δολοφόνων της;

Η Σούζαν ήταν άτυχη, αλλά κι αυτή τι ήθελε να τρέχει μόνη της στους δρόμους και δεν έκατσε σπίτι της;

Η Γαρυφαλλιά ήταν άτυχη…

“Η φάση χάλασε”, ειπε ο δολοφόνος. Ήταν η “κακιά στιγμή”. Όπως ο δολοφόνος της Σούζαν Ίτον είχε πει ότι άκουγε φωνές που του έλεγαν τι να κάνει, και οι δολοφόνοι της Ελένης Τοπαλούδη μέσω του δικηγόρου της προσπάθησαν να πουν ότι η η νεκρή ήταν ανήθικη.

Οι γυναίκες που πέφτουν θύματα της βίας των ανδρών δεν ειναι τυχαία θύματα. Αυτή η βία δεν είναι τυχαία. Η “κακιά στιγμή” δεν είναι παρά η μεταφυσική δικαιολογία που στόχο έχει την απόκρυψη ενός προβλήματος δομικού που οδηγεί συμπεριφορές βίας. Η “κακιά στιγμή” κανονικοποιεί τη βία, αρνείται την ευθύνη του θύτη για την πράξη βιας που διαπραττει, αποκρύπτει τις αιτίες. Βλέπετε, αν φταίει η κακιά στιγμή, τότε όλοι είμαστε πιθανοί θύτες και θύματα και δεν υπάρχουν αιτίες πίσω από ότι έχει συμβεί. Ο θύτης ποτέ πραγματικά δε φταίει, αν φταίει η κακιά στιγμή… Αυτός που έχει χάσει τα λογικά του, δεν έχει ευθύνη.

Εδώ πρέπει να μιλήσουμε. Πρέπει επιτέλους να μιλήσουμε και να πούμε πως οι άνδρες αυτοί που ασκούν βία σε γυναίκες, δεν το κάνουν εξαιτίας κάποιας “κακιάς στιγμής” γιατί αυτό θα σήμαινε ότι κάθε άνδρας υπό την κατάλληλη συγκυρία μιας “κακιάς στιγμής” θα έπραττε παρόμοια. Αλλά αυτό δεν ισχύει.

Οι άνδρες που ασκούν βία σε γυναίκες έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, συμπεριφορές, που κάνουν πολύ πιο πιθανή μια κατάληξη βίαιη. Στο γόνιμο έδαφος των συμπεριφορών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχουν καρποφορούν εκατοντάδες “κακιές στιγμές” που έχουν θύματα γυναικες.

Καιρός να τις αναγνωρίσουμε τις κακιές στιγμές ως αυτό που είναι: ως δολοφονίες γυναικών επειδή είναι γυναίκες.

Καιρός να αναγνωρίσουμε τις συμπεριφορές και τις κοινωνικές συνθήκες που τρέφουν συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο γυναικες επειδή είναι γυναίκες.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ