Το νέο lockdown έκλεισε ξανά τα ανθοπωλεία. Χιλιάδες λουλούδια και φυτά αναμένεται να πεταχτούν στα σκουπίδια. Τι ζητούν οι ανθοπώλες.
Μια νέα δοκιμασία για τους Έλληνες ανθοπώλες και καλλιεργητές λουλουδιών κι άλλων φυτών που πωλούνται στα ανθοπωλεία αποτελεί το lockdown που ξεκίνησε το προηγούμενο Σάββατο.
Λουλούδια και φυτά απ’ όλη τη χώρα που καλλιεργούνται και πρόκειται να πουληθούν στα ανθοπωλεία αναμένεται να καταλήξουν στα σκουπίδια.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταστηματάρχες και οι καλλιεργητές που τροφοδοτούν τα ανθοπωλεία, όπως επισημαίνει στο Sputnik o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανθοπωλών, Μάριος Βαλλιάνος.
«Κάποια φυτά μπορούν να συντηρηθούν με πότισμα εκτός από τα καθαρά εποχιακά που αντέχουν ελάχιστα. Το μεγάλο πρόβλημα, όμως, -όπως και την άνοιξη- αποτελούν τα κομμένα λουλούδια που θα πεταχτούν κατευθείαν» αναφέρει ο ίδιος.
Όπως υπογραμμίζει, η χρονιά της πανδημίας, το 2020, θα περάσει στην Ιστορία ως ένα «μαύρο έτος» που δίνει ένα καθοριστικό χτύπημα στον κλάδο των ανθοπωλείων που πλήττεται εδώ και μια δεκαετία.
«Ο κλάδος μας βρίσκεται σε ύφεση από το 2009. Όταν χάνουμε 10% για καθένα από τα επόμενα 10 χρόνια, έχουμε φτάσει στο σημείο να αγγίζουμε με το ζόρι το 20% του τζίρου που είχαμε πριν την έναρξη της ύφεσης. Απ’ αυτό το ποσοστό, μέσα στο 2020, χάθηκε το 80% της χρονιάς. Αυτό επειδή από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι μια περίοδος όπου τα ανθοπωλεία δεν δουλεύουν. Από την άνοιξη και μετά ξεκινούν όλα. Όταν τελείωσε η προηγούμενη καραντίνα, σχεδόν αμέσως, απαγορεύτηκαν γάμοι, βαπτίσεις και άλλες εκδηλώσεις. Όλα μετατέθηκαν για την επόμενη χρονιά οπότε και είναι αμφίβολη η πραγματοποίησή τους. Όσες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έγιναν με τον ελάχιστο δυνατό ανθοστολισμό».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Βαλλιάνος εκφράζει την άποψη ότι δεν έχουν δοθεί «καθαρές» λύσεις από το κράτος, αναφορικά με τους ανθοπώλες.
«Κάποιοι εξακολουθούν να πωλούν λουλούδια και φυτά εκμεταλλευόμενοι το νομικό κενό που υπάρχει στους πληττόμενους ΚΑΔ (Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας). Όσοι έχουν ΚΑΔ φυτωρίου εξακολουθούν να πωλούν λουλούδια κανονικά, αλλά οι ανθοπώλες δεν μπορούμε. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές αποτελεί το εξής: Είτε μπορούμε να πουλήσουμε όλοι λουλούδια είτε κανένας» υπογραμμίζει.
Εξοργιστικό παραμένει, όπως τονίζει, το γεγονός ότι τα λουλούδια εξακολουθούν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ή στη λαϊκή αγορά και υπογραμμίζει ότι οι ανθοπώλες ζητούν άμεσες απαντήσεις και αποφάσεις από τους αρμοδίους.
Έχοντας τη γνώση και την εμπειρία μιας 8ετίας ως μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ανθοπωλών, επισημαίνει ότι στα ευρωπαϊκά κράτη όπου επιβλήθηκε η καραντίνα «όταν ένας ΚΑΔ είναι κλειστός, τα σούπερ μάρκετ κλείνουν το αντίστοιχο τμήμα του ΚΑΔ που βρίσκεται σε αναστολή».
«Στην Ελλάδα οι αρμόδιοι οφείλουν να κάνουν το ίδιο αν επιθυμούν να διατηρήσουν τον κλάδο μας ζωντανό. Έχουμε θέσει τα ζητήματα στις αρμόδιες αρχές και αναμένουμε άμεσα τις απαντήσεις» καταλήγει ο Μάριος Βαλλιάνος.