21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η Κατάληψη Δημαρχείου Ηρακλείου προτείνει δημιουργία Δίκτυου κατηλειμμένων χώρων Ελλάδας – Συνεχίζεται η κατάληψη στο Δημαρχείο Χανίων

Ημερομηνία:

Στην πρωτοπορία των πανελλαδικών κινητοποιήσεων για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό βρίσκεται η Κατάληψη Δημαρχείου Ηρακλείου αφού με πρότασή της προχωράει ένα βήμα παραπέρα αφού ζητά έναν “συντονισμό σε επίπεδο λόγου και στοχοθεσίας” και πιο συγκεκριμένα “τη δημιουργία ενός Δικτύου Κατειλλημένων Χώρων με σκοπό την κλιμάκωση των δράσεων αλληλεγγύης στον αγώνα του Ν. Ρωμανου και των υπόλοιπων συντρόφων μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απεργία πείνας”.

Πέρα από τις πρωτοβουλίες που παίρνει η κατάληψη Δημαρχείου Ηρακλείου, συνεχίζουν να τελούν υπό κατάληψη τα Δημαρχεία Χανίων και Ρεθύμνου εκδίδοντας σχετικά κείμενα και προχωρώντας σε συνελεύσεις. Στο Δημαρχείο Χανίων μάλιστα, σήμερα στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση για τον συντονισμό των δράσεων ενώ σύμφωνα με άλλη ενημέρωση την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική πορεία αλληλεγγύης και πορείες σε όλους τους νομούς της χώρας για τον Νίκο Ρωμανό.

Να σημειώσουμε ότι απορρίφθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου η προσφυγή της πλευράς του Νίκου Ρωμανού για ακύρωση της αρνητικής απόφασης του δικαστικού συμβουλίου σχετικά με τις εκπαιδευτικές άδειες. Η εισαγγελική λειτουργός έκρινε ότι δεν συντρέχουν λόγοι να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πειραιά. Η υγεία του Νίκου Ρωμανού είναι πολυ κλονισμένη καθώς βρίσκεται στην 30η ημέρα απεργίας πείνας. Έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν δοθεί λύση θα προχωρήσει και σε απεργία δίψας.

Η ανακοίνωση – κάλεσμα της κατάληψης Δημαρχείου Ηρακλείου

Ακολουθεί το κείμενο – κάλεσμα της Συνέλευσης κατειλημμένου Δημαρχείου Ηρακλείου προς όλες τις καταλήψεις κτηρίων για αλληλεγγύη στον αγώνα των απεργών πείνας:

Έχουμε αφήσει πίσω μας την 6η Δεκεμβρίου, η οποία αναμφίβολα ήταν στιγμή κορύφωσης του αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί στο πλευρό του Ν.Ρωμανού. Δεν ξέρουμε κατα πόσον εκπληρώθηκαν οι προσδοκίες μας σε ότι αφορά εκείνη τη στιγμή ή όχι, όπως και να έχει είναι παρελθόν. Αυτό μας φέρνει αναπόφευκτα στη θέση του να αναζητήσουμε τους τρόπους ώστε να αποφευχθεί μια καμπή (ξεφούσκωμα) στις κινητοποιήσεις μας. Συζητώντας αυτά τα δεδομένα σε μια μαζική συνέλευση εδώ, στο κατειλημμένο Δημαρχείο, φτάσαμε σε κάποια συμπεράσματα και σε κάποιες προτάσεις που θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας.

Παρατηρήσαμε τις τελευταίες μέρες ένα κύμα καταλήψεων να ξεσπάει σε πανελλαδικό επίπεδο, δημιουργώντας ένα πολιτικό μοτίβο αλληλεγγύης που μοιάζει σαν αποτέλεσμα άψογου συντονισμού. Προφανώς μέσω αυτού, δεν προσπαθούμε μόνο να πιέσουμε προς την ικανοποίηση των αιτημάτων του Ρωμανού, το οποίο είναι πρωτεύον, σαν αγώνας για ζωή και αξιοπρέπεια.

Πέραν αυτού επιδιώκουμε τη διάχυση προταγμάτων αντίστασης και κοινωνικής χειραφέτισης στις πόλεις μας και την συμπόρευση με σωματεία, εργαζόμενους, ανέργους και την νεολαία.

Σαν κατάληψη Δημαρχείου Ηρακλείου βλέπουμε το τοπίο που έχει δημιουργηθεί να μας υποδεικνύει πεντακάθαρα την κατεύθυνση προς την οποία μπορούμε vα κινηθούμε με τις καταλήψεις, διότι ήδη έχουμε επιτελέσει το δυσκολότερο κομμάτι της: το συγχρονισμό σε επίπεδο πράξης. Θεωρούμε ότι ενας συντονισμός σε επίπεδο λόγου και στοχοθεσίας θα αναβάθμιζε κατα κόρον την αποτελεσματικότητα των δράσεών μας. Έτσι, προτείνουμε τη δημιουργία ενός Δικτύου Κατειλλημένων Χώρων με σκοπό την κλιμάκωση των δράσεων αλληλεγγύης στον αγώνα του Ν. Ρωμανου και των υπόλοιπων συντρόφων μας που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε απεργία πείνας. Πιστεύουμε πως αυτό θα ανεβάσει τον πήχη και θα μας μετατρέψει σε ένα ισχυρό μέτρο πίεσης που δύσκολα θα μπορέσουν το κράτος και οι δήμοι να αναχαιτήσουν.

Μέχρι τώρα, από το λόγο που έχει διατυπωθεί από τις καταλήψεις έχει φανεί ότι υπάρχει το πολιτικό μίνιμουμ που θα μας επιτρέψει να υπερβούμε την τοπικότητα και να αναπτύξουμε μια κοινή στοχοθεσία την οποία θα κοινοποιήσουμε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ώστε να κάνει δημοσίως αντιληπτό ότι, όπως και ο Ρωμανός, θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στον αγώνα αυτό. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφορτίσουμε τον κρατικό μηχανισμό από το να σηκώσει το βάρος της πολιτικής απόφασης του να εκκενωθούν στο σύνολό τους οι κατειλημμένοι χώροι, αλλά να δημιουργήσουμε ένα εννιαίο και αποφασισμένο σώμα αντίστασης αντάξιο του ανυποχώρητου αγώνα που δίνει ο σύντροφος.

Μπορούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε εμείς τις συνθήκες εκείνες που θα επιφέρουν μια επερχόμενη στιγμή κορύφωσης, και αυτή δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η ίδια η υπεράσπιση των κατειλημμένων χώρων. Αυτούς τους χώρους τους αντιλαμβανόμαστε σαν τα πεδία εκείνα όπου υψώνουμε αναχώματα ενάντια στην επέλαση του ολοκληρωτισμού πάνω από τη ζωή του Νίκου, τη δική μας αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, σαν κάστρα αξιοπρέπειας έτοιμα να υποδεχτούν όσους-ες επιλέγουν να αγωνίζονται.

Η δημιουργία και η στήριξη ενός τέτοιου δικτύου μπορεί επίσης να αποτελέσει και παράγοντα εμψύχωσης των ανθρώπων που το στελεχώνουν και να αμβλύνει προβλήματα κούρασης ή μειούμενης προσέλευσης.

Γι αυτό προτείνουμε να ξεκινήσει άμεσα ένας διάλογος σε ασφαλές διαδικτυακό έδαφος (indymedia irc) ώστε:

  • Να συμφωνήσουμε και να δηλώσουμε ευθέως σαν Δικτυο κατειλημμένων χώρων Ελλάδας ότι όλα τα δημαρχεία και οι υπόλοιποι κατειλημμένοι χώροι θα παραμείνουν κατειλημμένοι μέχρι την ολική ικανοποίηση των αιτημάτων του Ν.Ρωμανού.
  • Να εκφράσουμε ένα κοινό λόγο μέσω συντονισμένων δράσεων και έντυπου υλικού σε πανελλαδικό επίπεδο
  • Να μελετήσουμε τα πιθανά σενάρια που αφορούν τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων και τη μη θετική έκβαση της υπόθεσης του Ρωμανού.
  • Να επιδιώξουμε μια κλιμάκωση των δράσεών μας που να ξεπερνάει την αντιπληροφόρηση και την παρακώλυση των όποιων λειτουργιών των κατειλημμένων κτηρίων. Υπό την πίεση του χρόνου, οφείλουμε να αναπτύξουμε τακτικές που να είναι πραγματικά μέτρα πίεσης προς το κράτος.

Πέρα από τα παραπάνω, άλλη μια μάχη που θα καλεστούμε να δώσουμε είναι με το χρόνο, να οργανώσουμε την απάντηση και τη συσπείρωσή μας άμεσα. Γι αυτό σας καλούμε να συζητήσετε στις συνελεύσεις σας το παρόν κάλεσμα και να απαντήσετε αν είναι δυνατόν μέχρι αυριο το βράδυ.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...

Συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ μπροστά στις Ευρωεκλογές του Ιούνη

Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση την...