24.8 C
Chania
Τετάρτη, 13 Μαΐου, 2026

Η κοινή δήλωση Ντόρας και Αλεξίας Μπακογιάννη για την ποινή φυλάκισης 25 μηνών για δυσφήμιση στον Στέφανο Χίο: “Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα. Δεν είναι όπλο εκβιασμού, διασυρμού και κανιβαλισμού”

Ημερομηνία:

Σε ποινή φυλάκισης 25 μηνών με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ καταδικάστηκε ο Στέφανος Χίος από το Πρωτοβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο, έπειτα από δικαστική προσφυγή της Ντόρας και της Αλεξίας Μπακογιάννη. Η απόφαση, η οποία αφορά τα αδικήματα της κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή δυσφήμισης δια του Τύπου, καθώς και της προσβολής μνήμης νεκρού, επαναφέρει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και την προστασία της προσωπικότητας έναντι της συκοφαντίας.

Η δικαστική κρίση επικεντρώθηκε σε σειρά δημοσιευμάτων και αναφορών που κρίθηκαν ως δυσφημιστικές για τις ενάγουσες, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην κατηγορία της προσβολής μνήμης νεκρού. Το Δικαστήριο, αξιολογώντας το αποδεικτικό υλικό, κατέληξε στην ενοχή του κατηγορουμένου, επιβάλλοντας μια ποινή που αντικατοπτρίζει τη συστηματικότητα των αδικημάτων.

Πέρα από το καθαρά ποινικό σκέλος, η απόφαση εμπεριέχει μια κρίσιμη διαπίστωση σχετικά με τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης στα οποία δραστηριοποιείται ο κατηγορούμενος. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η σχέση του Στέφανου Χίου με την εφημερίδα και τον ιστότοπο «Μακελειό» κρίθηκε ως «αποδεδειγμένη και καταγεγραμμένη», καταρρίπτοντας, κατά το σκεπτικό της απόφασης, προηγούμενους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου.

Η δήλωση των Ντόρας και Αλεξίας Μπακογιάννη:

Με κοινή τους ανακοίνωση αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, η Ντόρα και η Αλεξία Μπακογιάννη υπογράμμισαν τη σημασία της ετυμηγορίας, χαρακτηρίζοντάς την όχι μόνο προσωπική δικαίωση, αλλά και νίκη της διαφάνειας. Επισημαίνουν ότι η ταυτοποίηση της σχέσης του κατηγορουμένου με το συγκεκριμένο έντυπο θέτει τέλος σε «προσχήματα και παραπλανητικές διαψεύσεις» που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν για την αποφυγή ευθυνών.

Ολόκληρη η ανακοίνωση Ντόρας και Αλεξίας Μπακογιάννη:

Σήμερα ο Στέφανος Χίος καταδικάστηκε από το Πρωτοβάθμιο Ποινικό Δικαστήριο σε 25 μήνες φυλάκιση με αναστολή και χρηματική ποινή 1.500 ευρώ, για κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή δυσφήμιση δια του τύπου καθώς και για προσβολή μνήμης νεκρού.

Η απόφαση αυτή δεν αποτελεί μόνο μια προσωπική δικαίωση για μας. Το σημαντικότερο είναι ότι το Δικαστήριο έκρινε ότι η σχέση του Στέφανου Χίου με το «Μακελειό» είναι αποδεδειγμένη και καταγεγραμμένη. Πλέον δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από προσχήματα, υπεκφυγές και παραπλανητικές διαψεύσεις.

Η απόφαση ας γίνει αφορμή να συμφωνήσουμε στο αυτονόητο:

Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα. Δεν είναι όπλο εκβιασμού, διασυρμού και κανιβαλισμού. Δεν θα την καπηλεύεται ο Χίος και όσοι επί χρόνια πίστεψαν ότι μπορούν να λασπολογούν χωρίς συνέπειες. Υπάρχουν όρια. Υπάρχει αξιοπρέπεια. Υπάρχει Δικαιοσύνη.

Έχουν δικαιώματα οι πολίτες. Έχουν δικαιώματα ακόμη και οι νεκροί, των οποίων η μνήμη δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο χυδαίας εκμετάλλευσης.

Η σημερινή απόφαση ανοίγει επιτέλους τον δρόμο για περισσότερη διαφάνεια, περισσότερη λογοδοσία και λιγότερο σκοτάδι στη δημόσια ζωή. Και αυτό είναι κάτι που αφορά όλους.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ