Επερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, για την αποπεράτωση του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στον Γαλατά Χανίων, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, Μανώλης Συντυχάκης, Νίκος Μανουσάκης και Αλέκος Μαρινάκης.

Αναλυτικά, στην επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Κρήτης, αναφέρονται τα εξής:

«Η επερχόμενη επέτειος της Μάχης της Κρήτης φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της εγκατάλειψης – ερήμωσης του μνημειακού συγκροτήματος για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση επαναφέρει το ζήτημα, αφού, εδώ κι ένα χρόνο (από τον Μάρτη του 2021) που συζητήθηκε, με πρωτοβουλία της Λαϊκής Συσπείρωσης,  στο περιφερειακό  συμβούλιο, δεν έχει γίνει καμιά ενέργεια από την περιφερειακή αρχή για την ολοκλήρωση του έργου,  με αποτέλεσμα η καταστροφή να συνεχίζεται.

Την ίδια αντιμετώπιση αδιαφορίας έχει και το κεντρικό κράτος. Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού  σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ ήταν ότι «το ΥΠΠΟΑ δεν είναι αρμόδιο για την ολοκλήρωση του μνημείου Μάχης της Κρήτης, ωστόσο οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ δύνανται να συνδράμουν τους αρμόδιους φορείς». Για άλλη μια φορά, με τη σύγχυση αρμοδιοτήτων και τη σκόπιμη μετάθεση ευθυνών,   μπαίνουν εμπόδια στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

Η κοινωνία των Χανίων αγανακτεί με την κατάσταση του μνημείου,  η οποία προσβάλει την ιστορική μνήμη και ανησυχεί για τη σκοπιμότητα της εγκατάλειψης.  Διεκδικεί την ολοκλήρωση του έργου,   που θα μπορούσε σήμερα να ήταν επισκέψιμος χώρος,  ένα ζωντανό μνημείο πάνω από τον κάμπο της Αγιάς, εκεί που έγιναν σκληρές μάχες τον Μάιο του 1941, ανοιχτό για τον λαό, τη νεολαία, για να διαδίδεται η ιστορική μνήμη από την ένοπλη λαϊκή εξέγερση στην Κρήτη και τα χτυπήματα που επέφερε στον φασιστικό άξονα.

Είναι, επιπλέον,  πρόκληση ότι ένα έργο που κόστισε αρκετά χρήματα από τον ιδρώτα του λαού και τη φοροληστεία του, έχει καταντήσει ένα κουφάρι από μπετό.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλουμε τη διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων και της τοπικής – περιφερειακής διοίκησης και -σύμφωνα με τα αιτήματα των κατοίκων και των φορέων της περιοχής- ζητούμε :

Το περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικήσει να ολοκληρωθεί, με ευθύνη του κράτους και κρατική χρηματοδότηση, το Μνημείο για τη Μάχη της Κρήτης, στη θέση «Συκολιά» του Γαλατά Χανίων, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας της λαϊκής αντίστασης του τόπου».