22.8 C
Chania
Friday, September 20, 2024

Η Κολομβία απειλεί να αναστείλει τους δεσμούς με το Ισραήλ: “Δεν υποστηρίζουμε γενοκτονίες”

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο απείλησε να αναστείλει τις σχέσεις με το Ισραήλ μετά την απόφαση του Ισραήλ να ακυρώσει τις πωλήσεις στρατιωτικών προμηθειών στη χώρα του, επειδή ο Πέδρο είπε ότι η χώρα του δεν υποστηρίζει γενοκτονίες.

“Εάν πρέπει να αναστείλουμε τις εξωτερικές σχέσεις με το Ισραήλ, θα τις αναστείλουμε. Δεν υποστηρίζουμε γενοκτονίες. Ο πρόεδρος της Κολομβίας δεν θα προσβληθεί”, δήλωσε ο Πέτρο στο X.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Lior Haiat δήλωσε νωρίτερα ότι “με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Eli Cohen, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής για τη Λατινική Αμερική στο ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, πρέσβης Jonathan Peled, κάλεσε την πρέσβειρα της Κολομβίας στο Ισραήλ, Margarita Manjarrez, για μια συνομιλία μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Κολομβίας Gustavo Petro”.

Ο Χαγιάτ καταδίκασε τις δηλώσεις του Πέτρο, οι οποίες θεωρήθηκαν ως “υποστηρικτικές των φρικαλεοτήτων της Χαμάς”, ότι υποθάλπουν τον αντισημιτισμό και απειλούν την ειρήνη της εβραϊκής κοινότητας στην Κολομβία.

Ο Πέτρο κάλεσε τη Λατινική Αμερική να επιδείξει πραγματική αλληλεγγύη προς την Κολομβία μετά την “προσβολή” του Ισραήλ εναντίον του.

“Ζητώ από τον λαό του Ισραήλ βοήθεια για να πετύχουμε μαζί την ειρήνη στην Παλαιστίνη και σε ολόκληρο τον κόσμο”, είπε. “Η Κολομβία, όπως μας δίδαξαν οι Μπολίβαρ και Ναρίνο, είναι ένας ανεξάρτητος, κυρίαρχος και πάνω απ’ όλα δίκαιος λαός”.

Μετά την ανάρτηση, ο Πέτρο εξαπέλυσε νέα απόφαση κατά της απόφασης του Ισραήλ και τόνισε  ότι στην Κολομβία “δεν υποστηρίζουμε γενοκτονίες”.

Ανακοίνωσε ότι η Κολομβία θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και κάλεσε τον ΟΗΕ να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης.

Το Ισραήλ αποφάσισε την Κυριακή να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές πωλήσεις προς την Κολομβία λόγω των παρατηρήσεων του Πέτρο για τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, τις οποίες παρομοίασε με τις διώξεις των Εβραίων από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

“Αυτά έκαναν οι Ναζί στους Εβραίους. Οι δημοκρατικές κοινωνίες δεν μπορούν να επιτρέψουν στον ναζισμό να επανέλθει στη διεθνή πολιτική”, ανέφερε στην ανάρτηση.

Πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο αφήγημα μίσους θα οδηγούσε σε “ένα Ολοκαύτωμα”.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν στρατιωτική εκστρατεία στη Λωρίδα της Γάζας σε απάντηση σε στρατιωτική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη.

Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν η Χαμάς ξεκίνησε την επιχείρηση “Al-Aqsa Flood” εναντίον του Ισραήλ – μια πολυμέτωπη αιφνιδιαστική επίθεση που περιελάμβανε ένα μπαράζ εκτοξεύσεων ρουκετών και διεισδύσεων στο Ισραήλ μέσω ξηράς, θάλασσας και αέρα.

Η Χαμάς δήλωσε ότι η επιχείρηση ήταν αντίποινα για την έφοδο στο τέμενος Αλ Άκσα στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και την αυξανόμενη βία των ισραηλινών εποίκων κατά των Παλαιστινίων.

Στη συνέχεια ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την επιχείρηση “Σπαθιά από σίδερο” εναντίον στόχων της Χαμάς εντός της Λωρίδας της Γάζας.

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα αυξήθηκε σε 2.670, ανακοίνωσε την Κυριακή το τοπικό υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο ανέφερε ότι 750 παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών. Ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε σε 9.600, ανέφερε.

Το 44% του πληθυσμού της Γάζας είναι παιδιά κάτω των 14 ετών.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Ο Θεός της Σφαγής” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης από τις 2 Οκτώβρη – Δείτε το τρέιλερ

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης συνεργάζεται για δεύτερη φορά με τον...