15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Η Κρήτη αντέχει στην κρίση;

Ημερομηνία:

Η Κρήτη αντέχει στην κρίση, ποιες οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των επόμενων χρόνων;
Από παρουσίαση και αξιολόγηση των βασικών χρηματοοικονομικών στοιχείων 841 ανώνυμων εταιρειών με έδρα την Κρήτη σε μελέτη της GLOBAL TRUST προκύπτει ότι η έντονη ύφεση επηρέασε αρνητικά τις ανώνυμες εταιρείες όμως σε μικρότερο βαθμό από την υπόλοιπη Ελλάδα, κυρίως λόγω του τουρισμού, του πρωτογενούς τομέα και των υψηλών αποθεμάτων ρευστότητας της μεσαίας κυρίως τάξης από τα προηγούμενα “καλά” χρόνια.

Ο κλάδος του τουρισμού ήταν ο κερδισμένος της τελευταίας πενταετίας γιατί είχε ικανοποιητική αύξηση των μεγεθών του ενώ οι άλλοι κλάδοι είχαν μείωση. Είναι χαρακτηριστική η αύξηση του κύκλου εργασιών από 589,1 σε 706,8 εκατ. ευρώ.

Ο τομέας βιοτεχνία – βιομηχανία είχε επιδείνωση των βασικών του μεγεθών με μικρή μείωση της συμμετοχής του στην συνολική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Κρήτη.

Ο τομέας του εμπορίου όπως αναμενόταν είχε μεγαλύτερες αρνητικές επιπτώσεις από τον τουρισμό και την βιομηχανία λόγω μεγαλύτερης ελαστικότητας στην ύφεση και εξάρτηση από την εγχώρια ζήτηση καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 23,3% από 982,2 στα 753,7 εκατ. ευρώ.

Από την αξιοποίηση των οικονομικών στοιχείων το 2012 των κρητικών ανωνύμων εταιρειών προκύπτει επίσης ότι ο νομός Ηρακλείου με 49% των μόνιμων κατοίκων της Κρήτης, κατείχε το 61,4% των ΑΕ, το 66,9% των πωλήσεων, το 64,3% των κερδών προ φόρων και αποσβέσεων και 58% του ενεργητικού.

Αντίστοιχα, ο νομός Χανίων με 25% του πληθυσμού της Κρήτης, κατείχε το 14,4% των ΑΕ με 11,3% επί των συνολικών πωλήσεων και 18,2% επί των συνολικών κερδών προ φόρων και αποσβέσεων, μείωσε την συμμετοχή του επί του συνόλου της Κρήτης.

Ο νομός Ρεθύμνης με 13,7% του συνολικού πληθυσμού, κατείχε το 15,6% των ΑΕ με 14,2% επί των πωλήσεων, διατηρώντας το μερίδιό του, 13,3%.

Ο νομός Λασιθίου με 12,1% του πληθυσμού, κατείχε το 8,7% των εταιρειών, συμμετέχοντας με 7,6% επί των συνολικών πωλήσεων και 4,2% επί των συνολικών κερδών προ φόρων και αποσβέσεων.

Ποιες οι προβλέψεις για το οικονομικό μέλλον της Κρήτης;

Το επιχειρηματικό περιβάλλον που υπάρχει σήμερα και η διαμόρφωση του τα επόμενα χρόνια θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για την πορεία των κρητικών επιχειρήσεων.

Στην έρευνα της GLOBAL TRUST αποτυπώνεται η εκτίμηση ότι θα ολοκληρωθεί η φάση ύφεσης το 2013 όμως θα παραμείνει σε φάση σταθεροποίησης χωρίς ουσιαστική ανάπτυξη για τα επόμενα τουλάχιστον τρία χρόνια και το περιβάλλον για τις επιχειρήσεις θα παραμείνει αρνητικό, πιο συγκεκριμένα:

– Η κρητική οικονομία λόγω κυρίως του τουρισμού, της γεωργίας και κτηνοτροφίας αλλά και του δυναμισμού αρκετών βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων με ποιοτικά προϊόντα, θα διαφοροποιηθεί θετικά από την υπόλοιπη Ελλάδα και οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση θα είναι μικρότερες.

– Το 2013 εκτιμάται περαιτέρω μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών και των αποτελεσμάτων προ φόρων και αποσβέσεων αλλά με μικρότερους ρυθμούς από τα προηγούμενα χρόνια.

Τέλος, αναφέρεται ότι το 2014 θα είναι χρονιά σταθεροποίησης και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μικρή ανάκαμψη από το 2015 και μετά.

"google ad"

athleticradio.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...