15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Στέρεψε η υπομονή των αγροτών της Κρήτης – Τα τρακτέρ στους δρόμους

Ημερομηνία:

Οι αγρότες της Κρήτης αποφασίζουν τη στάση που θα κρατήσουν, ήδη όμως ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους δίνοντας δυναμικό τόνο στις αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα.

Σε ενίσχυση των μπλόκων τους σε όλη τη χώρα προχωρούν οι αγρότες οι οποίοι μιλούν ακόμη και για παλλαϊκό ξεσηκωμό και καλούν στο πλευρό τους και άλλες κοινωνικές ομάδες. Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στον Πλαταμώνα, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα.

Η στάση … υπομονής του αγροτικού κόσμου και της Κρήτης φαίνεται πως περνάει στο παρελθόν και με τις ασφυκτικές πιέσεις απλών παραγωγών από χωριά της Κρητικής υπαίθρου, τα συνδικαλιστικά όργανα της Κρήτης αποφασίζουν υπέρ των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες φαίνεται πως οι δύο ισχυρότεροι πόλοι του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος, η Κρήτη και η Θεσσαλία θα ενώσουν τις δυνάμεις τους στήνοντας ένα σκηνικό, σκληρού κύκλου κινητοποιήσεων στους δρόμους, απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που το αγροτικό κίνημα εμφανίζεται συσπειρωμένο σε ένα αρραγές μέτωπο και στα “σκαριά” βρίσκεται η σύσταση ενός πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου που θα παίρνει τις αποφάσεις.

Η σημερινή παγκρήτια σύσκεψη στο Ηράκλειο

Οι αγρότες της Κρήτης αποφάσισαν σήμερα τη στάση που θα κρατήσουν, και ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους δίνοντας δυναμικό τόνο στις αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα.

Όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Ηρακλείου Γιώργος Ντισπυράκης, ο αγροτικός κόσμος του νησιού είναι πολύ ενοχλημένος αφού θεωρεί ότι υπάρχει πολύ κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης που εμφανίζει ως μέτρα και προτάσεις, πράγματα που αποτελούν δικαίωμα και αυτονόητη παροχή για τους αγρότες. Θα συντονιστούμε με όλη την Ελλάδα. Θα ενώσουμε τη φωνή μας και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε δυναμικές και μαχητικές προτάσεις σε επίπεδο Κρήτης και μετά να πάμε στη συνάντηση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Στη συνέχεια μπορούμε να πάμε και όλοι μαζί στη Βουλή…

Τριήμερο κινητοποιήσεων… για αρχή!

Να σημειώσουμε ότι στο Ηράκλειο που πραγματοποιήθηκε η παγκρήτια συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών, προκειμένου να συντονίσουν τη δράση τους ενόψει και της σύσκεψης που θα γίνει αύριο Κυριακή στη Λάρισα έδωσαν το “παρών” και εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Αγροτών .

Η πρόταση του προέδρου της ΟΑΣΝΗ, Γ. Τζωρτζάκη, ήταν να γίνει 3ήμερη απεργία στις 18 Φεβρουαρίου, ώστε να συμπέσει με την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 20 του μηνα, ενώ όπως είπε είτε θα πρέπει να γίνει ένα παγκρήτιο συλλαλητήριο είτε ένα συλλαλητήριο σε κάθε νομό. Τελικά, αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνει ένα τριήμερο κινητοποιήσεων ανά νομό ενώ οι Χανιώτες ήδη αποφάσισαν απεργία στις 18 του μήνα. Όμως, οι αγρότες επισημαίνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα είναι δυναμικές και πολυήμερες…

Πρόταση για παναγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, στις 4 Μαρτίου, έπεσε επίσης στο τραπέζι.

Μπλόκο στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνου από την Τετάρτη

Στην δημιουργία ενός “μπλόκου” στην εθνική οδό Χανίων – Ρεθύμνης στο ύψος της διασταύρωσης προς τα Μεγάλα Χωράφια την Τετάρτη 13/2, καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων.

"google ad"

Το ραντεβού των αγροτών με τα οχήματά τους είναι στις 11 το πρωί της Τετάρτης, ενώ σε ανάλογη παλαιότερη κινητοποίηση, είχαν μείνει στο σημείο για αρκετές ημέρες με συμβολικούς ολιγόωρους αποκλεισμούς της εθνικής οδού.

Οι εξελίξεις με τους αγρότες στην υπόλοιπη Ελλάδα

Με τη δημιουργία νέων μπλόκων, αλλά και την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων, απαντούν στις κυβερνητικές εξαγγελίες οι αγρότες της χώρας, ενώ οι περισσότεροι δήλωσαν ότι πρόκειται να μεταβούν στον κόμβο της Νίκαιας την Κυριακή, όπου θα γίνει η πανελλαδική συγκέντρωσή τους, με στόχο να αποφασιστεί από κοινού το τι μέλλει γενέσθαι. Λύσεις στα αγροτικά θέματα δεν δίνονται με το πάτημα ενός κουμπιού διεμήνυσε την Παρασκευή από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο «προσπαθεί καθημερινά να λύσει ό,τι πρόβλημα μπορεί, στο μέτρο του εφικτού και του επιτρεπτού», με βάση τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Σερραίοι και Θεσσαλοί αγρότες πραγματοποίησαν σύσκεψη με θέμα τα κοινά αιτήματα που τους απασχολούν και αποφάσισαν να εντατικοποιήσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ μετά τη σύσκεψη έκλεισαν συμβολικά την εθνική οδό Σερρών – Θεσσαλονίκης για δέκα λεπτά, κάτω από την επίβλεψη μεγάλης αστυνομικής δύναμης.

Στη Θεσσαλία οι αγρότες παραμένουν στον κόμβο της Νίκαιας επί της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών -Θεσσαλονίκης. Στον Πλαταμώνα οι αγρότες αφού ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση του συντονιστικού τους οργάνου αποφάσισαν την κλιμάκωση του αγώνα ενώ τις τελικές αποφάσεις αναμένεται να τις πάρουν στη νέα συνεδρίαση που θα έχουν την Κυριακή στη Λάρισα.

«Ο αγώνας είναι κοινός από όλα τα μέτωπα των αγροτών», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μακούδας, ενώ αναφερόμενος στις προτάσεις της κυβέρνησης για το αγροτικό ζήτημα είπε: «Η κυβέρνηση μας εμπαίζει, μας δίνει μια χούφτα καλαμπόκι και ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ».

Στο Νομό Θεσσαλονίκης οι αγρότες σε διάφορες περιοχές μετρούν τις δυνάμεις τους, ενημερώνουν τους αγρότες και δεν αποκλείουν να προχωρήσουν και αυτοί σε κινητοποιήσεις.
Στο Νομό Ημαθίας, παραμένει το μπλόκο που έχει στηθεί τις τελευταίες 17 ημέρες και σήμερα το πρωί στο χώρο βρέθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Μπλόκα έχουν στήσει στην κομβική διασταύρωση του δημοτικού διαμερίσματος Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών -Θεσσαλονίκης και Σερρών -Προμαχώνα, στον κόμβο των Κερδυλλίων παραπλεύρως της εθνικής οδούς Σερρών – Καβάλας, ενώ μία μικρότερη δύναμη αγροτών με τρακτέρ βρίσκεται έξω από το Ροδολίβος, του δήμου Αμφιπόλεως. Πάντως, και οι Σερραίοι αγρότες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάνε Προμαχώνα και να κλείσουν τα σύνορα με Βουλγαρία.

Οι αγρότες σε Δράμα και Καβάλα ενισχύουν ολοένα και περισσότερο το μπλόκο που έχει στηθεί στο τμήμα της εθνικής οδού Καβάλας -Δράμας στο ύψος της κοινότητας Λυδίας, ενώ παρατεταγμένα συνεχίζουν να έχουν τα τρακτέρ τους στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων. Μάλιστα, δημιουργήθηκε και ένα νέο μπλόκο από πατατοπαραγωγούς Δράμας στο ύψος Οχυρού στο Κάτω Νευροκόπι.

Σε Έβρο και Ροδόπη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους έξω απο το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Ζάχαρης, στις Φέρες και στον κόμβο Καλλίστης, επί της εθνικής οδού Κομοτηνής – Ξάνθης.

Με στοιχεία από cretalive.gr, prismanews.gr, tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...