25.8 C
Chania
Friday, May 17, 2024

Κρήτη: «Πάγος» στο πρόγραμμα αποκατάστασης των Ρώσων κοσμοναυτών λόγω κορωνοϊού

Ημερομηνία:

Τα σχέδια για έλευση Ρώσων κοσμοναυτών στην Κρήτη αναβάλλει προς το παρόν η πανδημία του κορονοϊού. Πώς διαμορφώνονται οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό στο νησί.

«Φρένο» σε μια από τις προσπάθειες προβολής του ελληνικού τουρισμού, των ελληνορωσικών σχέσεων, αλλά και της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας έβαλε ο κορονοϊός.

Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του πάρκου Γιούρι Γκαγκάριν, η ιδέα για έλευση Ρώσων κοσμοναυτών στο Ηράκλειο της Κρήτης και πραγματοποίησης δεντροφυτεύσεων στο πάρκο είχε βρεθεί ξανά στον σχεδιασμό της αυτοδιοίκησης και του τουρισμού στην Κρήτη.

«Είχαμε προγραμματίσει να πραγματοποιήσουμε εκδηλώσεις αυτές τις μέρες. Στόχος της φετινής χρονιάς ήταν να έρθουν στο Πάρκο Γιούρι Γκαγκάριν, πρωτίστως οι Ρώσοι κοσμοναύτες, αλλά και συνάδελφοί τους άλλων εθνικοτήτων, όπως Αμερικανοί και Κινέζοι, στο πλαίσιο της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας»επισημαίνει στο Sputnik ο Δημήτρης Χαριτίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της TEZ TOUR Ελλάδας.

Στις 14 Απριλίου του 2019, δύο ημέρες μετά τη Διεθνή Ημέρα Πτήσης του Ανθρώπου στο Διάστημα, τέσσερις Ρώσοι κοσμοναύτες έφτασαν στην Κρήτη, ώστε να εγκαινιάσουν το πάρκο, που φέρει το όνομα Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που πέταξε στο Διάστημα στις 12 Απριλίου 1961.

Έναν χρόνο πριν, οι Ρώσοι κοσμοναύτες φύτεψαν δέντρα στο νεοσυσταθέν πάρκο, σε έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: την απόδοση φόρου τιμής στην παράδοση, την οποία ξεκίνησε ο Γκαγκάριν (και συνεχίζεται έως σήμερα) με το φύτεμα ενός δέντρου την παραμονή της εκτόξευσής του, από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν.

«Τώρα θα καταλάβουν όλοι, ότι οι Ρώσοι είμαστε καλοί άνθρωποι και φυτεύουμε δέντρα και όχι ανθρώπους στο χώμα», είχε σχολιάσει έναν χρόνο πριν, με χιούμορ, ο ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης, Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος, θέλοντας να καυτηριάσει την προπαγάνδα των δυτικών μέσων ενημέρωσης εναντίον της Ρωσίας.

Η υποστήριξη της διοργάνωσης έφερε τη σφραγίδα του ΕΟΤ και του Διευθυντή του Γραφείου του στη Μόσχα, Πολύκαρπου Ευσταθίου.

«Οι κοσμοναύτες διέδωσαν ακόμα περισσότερο το όνομα της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας, γενικότερα, στα διεθνή ΜΜΕ. Οι Κρητικοί τούς περιμένουν ξανά. Σε συνεννόηση με τους τους τοπικούς φορείς, όπως και με τον συντονιστή του προγράμματος αποκατάστασης των κοσμοναυτών στην Ελλάδα, τον ανταποκριτή ελληνικών ΜΜΕ Θανάση Αυγερινό, είδαμε από τις αρχές του προηγούμενου μήνα ότι πρέπει να το αναβάλουμε, για μετά την πανδημία», προσθέτει ο Δ. Χαριτίδης.

Ως εκ τούτου, στον πάγο μπαίνει και το πρόγραμμα αποκατάστασης Ρώσων κοσμοναυτών στην Ελλάδα για την αποθεραπεία τους, μετά την επιστροφή τους από το διάστημα, που ξεκίνησε το 2015 και έχει, μέχρι σήμερα, υλοποιηθεί σε ξενοδοχεία και μονάδες υγείας και ευεξίας στην Κρήτη, τη Χαλκιδική, την Εύβοια και την Αττική.

Ερωτηθείς αναφορικά με την τύχη του τουρισμού στο νησί, φέτος, αλλά και γενικότερα για το μέλλον της τουριστικής περιόδου ο Δ. Χαριτίδης, απαντά:

«Φέτος το Πάσχα θα είναι πολύ διαφορετικό στην Κρήτη. Όσον αφορά το καλοκαίρι, υπάρχουν κάποιες φωνές που λένε ότι η σεζόν έχει χαθεί και δεν θα ξεκινήσει καθόλου φέτος, άλλοι λένε ότι θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο και μετά. Υπάρχουν και τα σενάρια αύξησης του εσωτερικού τουρισμού, αν δεν ανοίξουν τα σύνορα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο επόμενος μήνας είναι καθοριστικός και θα μας δείξει τι θα γίνει το καλοκαίρι. Οι αποφάσεις των κυβερνήσεων αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας θα δείξουν τον δρόμο». 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατά 11 βαθμούς ανέβηκε η θερμοκρασία στο Ρέθυμνο σε 90 λεπτά!

Από τους 19 στους... 30 "σκαρφάλωσε" ο υδράργυρος στο...

Όλες οι εκδηλώσεις στο Δήμο Χανίων για την 83η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

Από τον Δήμο Χανίων γνωστοποιούνται οι κεντρικές εκδηλώσεις, που...

Κυβερνητική σύγχυση: Ο Άδωνις Γεωργιάδης προεξοφλεί κίνηση Μητσοτάκη για κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε επικίνδυνα παιχνίδια για τον χειρισμό κρίσιμων εθνικών θεμάτων, όπως το μέτωπο...

Ιδρυτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας Σφακίων ενάντια στην εγκατάσταση αιολικής ΒΑΠΕ

Σφακιανοί προχώρησαν στη δημιουργία πρωτοβουλίας ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριων. Στην...