19.8 C
Chania
Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2026

Η Κρήτη στη Σίδη: Δυναμική Παρουσία του Δήμου Χανίων στο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Γεύσεων στο Μανάβγκατ Τουρκίας

Ημερομηνία:

Με έντονο δυναμισμό, κρητικό κέφι και αίσθημα εξωστρέφειας, η αποστολή του Δήμου Χανίων έδωσε το “παρών” στο Φεστιβάλ Πολιτισμού και Γεύσεων «Από την Κρήτη στη Σίδη», που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 28 Απριλίου 2025 στον Δήμο Μανάβγκατ της Τουρκίας.

Η αρχαία πόλη της Σίδης μετατράπηκε για τρεις ημέρες σε ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο πολιτισμών, όπου η κρητική μουσική, οι χοροί και οι αυθεντικές γεύσεις της Κρήτης συνάντησαν το μικρασιατικό παρελθόν, σφυρηλατώντας νέες γέφυρες φιλίας.

Γεύσεις, μουσική και παράδοση Κρήτης στη Σίδη

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν δίπλα στα εμβληματικά μνημεία της περιοχής, όπως ο ναός του Απόλλωνα και της Αθηνάς, δημιουργώντας ένα σκηνικό μοναδικής πολιτιστικής συνύπαρξης. Ο γυναικείος συνεταιρισμός της περιοχής, απόγονοι προσφύγων της Κρήτης, μαζί με τον γνωστό σεφ Ιωάννη Κουφό, μαγείρεψαν παραδοσιακές κρητικές συνταγές, προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις στους επισκέπτες.

Η κρητική κουζίνα ταξίδεψε τους συμμετέχοντες στην ιστορία και τις γεύσεις του τόπου, ενισχύοντας την πολιτιστική σύνδεση ανάμεσα στις δύο περιοχές.

Τιμητικές διακρίσεις και πολιτιστική ανταλλαγή

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε τελετή τιμής προς την αποστολή του Δήμου Χανίων, όπου ο Δήμαρχος Μανάβγκατ, Νιγιαζί Νεφί Καρά, απένειμε αναμνηστικές πλακέτες στους Αντιδημάρχους Ελένη Ζερβουδάκη και Γιάννη Γιαννακάκη.

Η συμμετοχή της Κρήτης πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, με τη Σοφία Βόσσου και τη Χρυσούλα Στεφανάκη να χαρίζουν μουσικές στιγμές συγκίνησης και γιορτής. Το χορευτικό τμήμα του Ομίλου Χανίων «Ο Ψηλορείτης», υπό τη διεύθυνση του Αδάμ Μπούτζουκα, με παραδοσιακές φορεσιές και συνοδεία κρητικής μουσικής από τους Εμμανουήλ Νταουντάκη και Γεώργιο Σκουνάκη, μετέφερε το αυθεντικό κρητικό χρώμα στην καρδιά της Μικράς Ασίας.

Το Φεστιβάλ, υπό τον συντονισμό της πολίτισσας σεφ και συγγραφέα Μαρίας Εκμεκτζίογλου, στόχευσε στην ανάδειξη της κρητικής κουλτούρας, της γαστρονομίας, της μουσικής και των χορών της Κρήτης. Παράλληλα, ανέδειξε τους κοινούς ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της Κρήτης και της Μικράς Ασίας, τιμώντας τις μνήμες και τη διαχρονική σχέση των δύο λαών.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

O Άρειος Πάγος εξετάζει την αναίρεση της αποφυλάκισης του Γιωτόπουλου

Ο Άρειος Πάγος εξετάζει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών...

Χάρης Μαμουλάκης: Στα Funds και τα ασφαλιστικά χρέη;

Ο Χάρης Μαμουλάκης αναδεικνύει τα κυβερνητικά σχέδια για ανάθεση ασφαλιστικών οφειλών άνω των 50 δισ. ευρώ σε Funds, μετά το άρθρο 215 του ν. 5193/2025.

Σύσκεψη για τη διαχείριση κινδύνων στα φαράγγια της νότιας Κρήτης στο Ηράκλειο

Σύσκεψη στο Ηράκλειο για τη διαχείριση κινδύνων στα φαράγγια της νότιας Κρήτης με Λέκκα, Συριγωνάκη, Καλογερή, Λιονή. Αποφασίστηκε συνεχής παρακολούθηση από ΟΦΥΠΕΚΑ, Περιφέρεια, ΟΑΣΠ.

Επιτροπή Ειρήνης Χανίων – 85 Χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε

85 χρόνια από τη Μάχη της Κρήτης: Η λαϊκή εξέγερση του 1941 ενάντια στους ναζιστές και τα σημερινά μηνύματα για το κλείσιμο της βάσης της Σούδας.