ΘΕΣΕΙΣ

Η κρίση των προηγουμένων ετών θα μοιάζει παιγνίδι σε σχέση με αυτά που έρχονται – Aνάγκη άμεσης επέκτασης του παραχωρούμενου χώρου στις επιχειρήσεις

Του Γιάννη Μαρκάκη

Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν κανένα άλλο από όσα έχουμε ζήσει.

Η κρίση των προηγουμένων ετών θα μοιάζει παιγνίδι σε σχέση με αυτά που έρχονται.

Με όλη την Ευρώπη σε ύφεση κοντά στο 10% και τα ταξίδια σε περιορισμό, ο τουρισμός θα υποστεί τεράστιο πλήγμα. Για εμάς εδώ στα Χανιά που στηριζόμαστε σε μεγάλο βαθμό στο τουριστικό προϊόν το πλήγμα θα είναι πολλαπλάσιο αν το συνδυάσουμε και με την καταστροφική χρονιά στο λάδι.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, οι προτεραιότητες αλλάζουν και σωστά συζητάμε για άμεση χαλάρωση των περιορισμών στις παραχωρήσεις κοινοχρήστου χώρου στις επιχειρήσεις εστίασης, ενώ έγκαιρα το προτείναμε ως δημοτική παράταξη.

Στόχος μας πρέπει να είναι να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και να μην χαθεί καμία θέση εργασίας.

Οι αποφάσεις που θα παρθούν άμεσα από το δημοτικό συμβούλιο δεν περιορίζονται μόνο στο λιμάνι, αλλά  θα πρέπει να αγκαλιάζουν όλες τις επιχειρήσειςσε όλη την έκταση του δήμου.

Αιχμή του δόρατος είναι βέβαια οι επιχειρήσεις της πόλης και ιδιαίτερα αυτές του Ενετικού Λιμανιού.

Πάντα το λιμάνι ήταν η βιτρίνα μας και πάντα υπήρχαν διάφορες απόψεις ώστε να βρεθεί  η ισορροπία για την χρήση του κοινοχρήστου χώρου.

Ως  διοίκηση αντιμετωπίσαμε το χρόνιο ζήτημα και  δώσαμε ισορροπημένες λύσεις στον παραχωρούμενο χώρο, οι οποίες είναι έτοιμες να εφαρμοστούν από το δημοτικό λιμενικό ταμείο όταν επανέλθουμε στην ομαλότητα, αλλά τώρα ζούμε σε έκτακτες συνθήκες.

Όμως φέτος όπως ήδη έχομε πει τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν στο σύνολό τους.

Το ζήτημα της επέκτασης του παραχωρούμενου χώρου είναι σύνθετο και θέλει σοβαρή δουλειά, γρήγορη μελέτη και γρήγορες λύσεις. Γι’αυτό ως παράταξη προτείναμε στο προηγούμενο συμβούλιο να συσταθεί άμεσα ομάδα έργου η οποία να δει το πρόβλημα συνολικά, να ανοίξει τους χάρτες, να εντοπίσει λύσεις και να εισηγηθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο.

Δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε, αλλά θα επανέλθουμε. Άλλωστε  και ο πρόεδρος του Δ.Σ. δεσμεύτηκε πως θα θέσει το θέμα εκ νέου σύντομα.

Αυτά που πληροφορούμαστε από τον δήμο με συνεντεύξεις και ανακοινώσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται ταχύτητα και συνολική αντιμετώπιση διότι χρειάζονται πολλά περισσότερα και για την πόλη και για το λιμάνι.

Χρειάζεται δουλειά και συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αιρετούς, υπηρεσίες, εκπροσώπους φορέων.

Εμείς ως «Δήμος Ενεργών Πολίτων», θα επανέλθουμε στα θεσμικά όργανα και καλούμε την δημοτική αρχή και όλες τις παρατάξεις να δουλέψουμε μαζί σε αυτό το σοβαρό θέμα.

* Οικονομολόγος, τέως αντιδήμαρχοςΟικονομικών του Δήμου Χανίων

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις κλοπών σε Χανιά και Ρέθυμνο – Συνελήφθησαν 5 άτομα

Πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους στο λιμάνι του…

4 hours ago

SOS εκπέμπουν οι λιμενικοί της δυτικής Κρήτης για το μεταναστευτικό

“Δοκιμάζονται οι αντοχές μας” αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού…

4 hours ago

Τέμπη: Οι 15 τόνοι ξυλόλιο «καίνε» την κυβέρνηση – Σάλος με τα στοιχεία – σοκ που ανέδειξαν οι πραγματογνώμονες

Σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη για τη μπάλα φωτιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.…

5 hours ago

Άρθρο Β. Κοντεζάκη: Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το όραμα καταρχήν είναι για ένα ανεξάρτητο, μαχητικό, παραγωγικό και ανοικτό στα μέλη του και…

5 hours ago

This website uses cookies.