18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η κρίσιμη ομιλία του Τσίπρα στη Βουλή: Δεν κάνουμε πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει – Το νεοφιελεύθερο μοντέλο λιτότητας πρέπει να σταματήσει στην Ευρώπη | Βίντεο

Ημερομηνία:

Κρίσιμη η ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου της ανθρωπιστικής κρίσης στη Βουλή.

«Έχει αξιοσημείωτη σημασία ότι το σχέδιο νόμου που γράφτηκε στα ελληνικά και δεν μεταφράστηκε σε mail θα ψηφιστεί με πλειοψηφία. Είναι ένα νομοσχέδιο που θα βοηθήσει τα πιο αδύναμα στρώμματα. Και έτσι αρχίζουμε να υλοποιούμε αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε» επεσήμανε.

«Δεσμευτήκαμε μάλιστα αν χρειαστεί να ματώσουμε. Εμείς δεν έχουμε συνηθήσει να δίνουμε σε τεχνοκράτες να γράφουν τα δικά μας νομοσχέδια. Για αυτό και δεν κάνουμε πίσω σε ό,τι έχουμε δευσμευτεί. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε προτάσεις, διάλογο και αντιπροτάσεις και μέσα στη χώρα και έξω».

Στις 25 Ιανουαρίου ο λαός μίλησε. Η λαϊκή εντολή που λάβαμε ήταν σαφής και έχουμε υποχρεώση να την υλοποιήσουμε, πρόσθεσε ο υπουργός.

«Προσήλθαμε σε αυτή την διαπράγματευση με απόλυτη διαφάνεια και δεν ζητήσαμε ειδική μεταχείριση, αλλά ισότιμη μεταχείριση. Έτσι καταφέραμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα της 20ης Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι στην Ελλάδα δημιουργήθηκε ανθρωπιστική κρίση από ένα ανεπιτυχές πρόγραμμα» υπογράμμισε.

Στο Eurogroup κάτω από ασφυκτική πίεση πετύχαμε ένα πρόγραμμα- γέφυρα χωρίς μέτρα λιτότητας και βάλαμε τέλος σε αυτό το εξωθεσμικό μόρφωμα της τρόικας που εξεφτέλιζε υπουργούς και τους ανέκριναν τεχνοκράτες. Τέτοια φαινόμενα δεν θα τα ανεχθούμε, επεσήμανε.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε επείσης ότι από εδώ και στο εξής υπάρχει πολιτική διαπραγμάτευση και «αυτό που πετύχαμε ήταν να μην υπάρχει καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις».

Στη συνέχεια της συμφωνία της 20ης Φλεβάρη η κυβέρνηση κατέθεσε τις δικές της προτάσεις μεταρρυθμίσεων. Αυτές οι εξελίξεις έκαναν κατανοητό ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθιμένη να δέχεται εντολές από τεχνοκράτες και να νομοθετεί mails τεχνικών ομάδων, είπε.

«Δεν θα μας φοβίζουν εμάς οι τεχνοκράτες με απειλές για μονομερείς ενέργειας»

Ο κ. Τσίπρας άφησε αιχμές τόσο για την αντιπολίτευση όσο και για τους τεχνοκράτες.

«Στο εσωτερικό της χώρας υπάρχουν κάποιοι τροικανότεροι των τροικανών και προσπάθησαν να υπονομεύσουν την συμφωνία, ενώ άλλοι επιχείρησαν να συνεχίσουν το ίδιο βαρετό τροπάρι των εκβιασμών. Είναι προφανές ότι κάποιοι δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι, ενώ τεχνοκράτες που δεν έχουν συνηθίσει. Τους απαντάμε, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις. Τους απαντάμε σήεμρα, αύριο και μεθαύριο στη Βουλή, υψώνονας τείχος κυριαρχίας και αξιοπρέπειας. Απαντάμε ψηφίζοντας σημερα το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τους απαντάμε μένονατς πιστοί στην απόφαση της 20ης Φλεβάρη. Αυτή η συμπεριφορά ορισμένων εκ των εταίρων μας και εκ των τεχνοκρατών, το μόνο που κατορθώνει, είναι να επιβεβαιώνει τα επιχειρήματα της λληνικής πλευράς και να εκθέτει την ευρώπη» δήλωσε με αιχμές προς τους ευρωπαικούς θεσμούς έπειτα  από τις πρόσφατες δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων κατά τις τελευταίες ώρες λίγο πριν μάλιστα την Σύνοδο Κορυφής για μονομερή ενέργεια αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Ποιοι νομίζουν ότι έχουν το θράσσος να μιλούν για μονομερείς ενέργειες και κάποιοι να το παπαγαλίζουν στο εσωτερικό; Δεν μας φοβίζουν και δεν μας τρομάζουν. Αν μάλιστα νομίζουν ότι έτσι λειτουργεί η Ευρωπή, εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι. Εμείς το θέμα θα το πάμε και στη Σύνοδο Κορυφής και στο Ευρωκοινοβούλιο και στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν ενοικιαστές και ιδιοκτήτες, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, όπως είπε, η χώρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά πρέπει να σταματήσει να εφαρμόζεται το νεοφιλελευθέρο μοντέλο λιτότητας στην Ευρωζώνη.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι το κύμα αλλαγής δεν μπορεί να το σταματήσει κανείς γιατί πηγάζει από την αδικία που βίωσαν οι πολίτες. Η Ευρώπη του αυταρχισμού και της τιμωρίας θα είναι και εκείνη παρελθόν όπως και η λιτότητα στη χώρα μας, επεσήμανε.

"google ad"

Η κυβέρηση κατέθεσε ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων, πραγματικών και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για την ανεπάρκειά τους να πραγματοποιήσουν πετυχημένες μεταρρυθμίσεις.

Δείτε σε βίντεο την ομιλία Τσίπρα:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=Ny3LdO9PYHo”]

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση:

newpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...