17.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Νταίζη Μαρκάκη: Η Κρητικοπούλα πρώτη ελληνίδα σταρ Ελλάς ήταν εξάδελφη του Κ. Μητσοτάκη και έχασε τον τίτλο της Μις Υφηλίου για τρεις ψήφους | Φωτός

Ημερομηνία:

Η 17χρονη Νταίζη Μαυράκη που εκλέχτηκε τρίτη «Μις Υφήλιος» – Η εξαδέλφη του Κ. Μητσοτάκη έχασε για μια ψήφο την πρώτη θέση

H πρώτη Σταρ Ελλάς μετά τον πόλεμο ήταν η 17χρονη Κρητικιά, Νταίζη  Μαυράκη!

Στο βιβλίο του Γιώργου Πρεβελάκη με τίτλο «Οι όμορφες»,  αναφέρεται ως η ενσάρκωση του ελληνικού ονείρου, που θα δόξαζε την μικρή Ελλάδα ανά την υφήλιο. Τα πρώτα ελληνικά καλλιστεία πραγματοποιήθηκαν το 1952 στο Ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια».

Είχε προηγηθεί προκήρυξη στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ για την ανάδειξη της Σταρ  Ελλάς, με την οποία καλούσαν όσες ήθελαν να συμμετέχουν, να στείλουν φωτογραφίες.

Όμορφα κορίτσια από όλη την Ελλάδα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της εφημερίδας και έστειλαν φωτογραφίες.

Ο θείος της 17χρονης Νταίζης έστειλε φωτογραφία της και αμέσως την κάλεσαν να περάσει από την επιτροπή.

Η Μαυράκη είχε γεννηθεί στο Ηράκλειο και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της στα Χανιά. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, ταξίδεψε στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια της στη Δεξαμενή. στο Κολωνάκι.

ntaizi

Είχε όμορφο πρόσωπο και γλυκό χαμόγελο. Όταν ο θείος της έστειλε τη φωτογραφία της στην εφημερίδα ήταν μαθήτρια στο Β’ Γυμνάσιο Θηλέων της Αθήνας.

Η κριτική επιτροπή επέλεξε συνολικά 11 κοπέλες. Φαβορί ήταν η Μαυράκη η οποία πήρε το ψευδώνυμο «Ακρωτήρι» , η Βιργινία Πετιμεζάκη, η Ρεγγίνα Μπέρτου και η Χαρούλα Γεωργατζά.

Ο διαγωνισμός είχε τεράστια αίγλη. Παρουσιαστές ήταν η Μέλινα Μερκούρη και ο Μίμης Φωτόπουλος. Παρόντες, ο Παπάγος, ο Σοφοκλής Βενιζέλος και άλλοι πολιτικοί. Το τραγούδι για την περίσταση έγραψε ο Μίμης Τραϊφόρος.

Εκεί, βρισκόταν και ο νεαρός βουλευτής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που γνώρισε την όμορφη Αθηναία Μαρίκα Γιαννούκου, κόρη εύπορης οικογένειας. Ο Μητσοτάκης είχε κάθε λόγο να βρίσκεται στη πασαρέλα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια. Άλλωστε, η Νταίζη Μαυράκη, που κέρδισε πανηγυρικά τον διαγωνισμό, με το ψευδώνυμο Ακρωτήρι ήταν ξαδέλφη του.

Πρόεδρος της επιτροπής ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη και την επίβλεψη της βραδιάς έκανε η σύζυγος του Αμερικανού πρέσβη.

"google ad"

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν ο στρατηγός Παπάγος μετά της συζύγου του, ο υπουργός Σοφοκλής Βενιζέλος και μέλη της αθηναϊκής κοινωνίας.

Σταρ Ελλάς στέφθηκε η Νταίζη Μαυράκη, Μις Ελλάς η Βιργινία Πετιμεζάκη και ακολούθησε η Χαρούλα Γεωργατζά.

ntaizi3

Τη στιγμή της στέψης ακουγόταν το τραγούδι του Μίμη Τραϊφόρου «Όμορφη μου Ελληνίδα».

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι τα καλλιστεία έγιναν μόλις τέσσερις μέρες από την εκτέλεση μετά από στημένη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη μαζί με τους συντρόφους του που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία…

Η Μαυράκη ταξίδεψε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνιας, όπου εξελέγη 3η Μις Υφήλιος (β’ αναπληρωματική) χάνοντας την πρωτιά για μια ψήφο από τη Φιλανδέζα Αrmi Kuusela.

Μετά το τέλος των καλλιστείων υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με τη Universal αλλά δεν άντεχε να βρίσκεται μακριά από την οικογένεια της και επέστρεψε στην Ελλάδα….

Στον ελληνικό κινηματογράφο συμμετείχε στη δραματική ταινία του 1954 με τίτλο «Νυχτερινή περιπέτεια» .

Στη συνέχεια μετακόμισε στη Βιέννη, όπου σπούδασε σκηνοθεσία και ενδυματολογία.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας. Παντρεύτηκε τον ιδιοκτήτηκλωστοϋφαντουργίας, Βελλή αλλά ο γάμος τους δεν κράτησε.

Ακολούθησε δεύτερος γάμος με τον γιατρό Αντώνη Κομνηνό, ο οποίος μετράει μισό αιώνα. Απέκτησε δύο παιδιά και μέχρι σήμερα ζει στο Κολωνάκι….

ntaizi2

mixanitouxronou.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...