11.8 C
Chania
Saturday, December 13, 2025

Η κυβέρνηση δείχνει την έξοδο στη δημόσια έρευνα

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στο Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών.

Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες και η αποδόμηση της δημόσιας έρευνας στα πλαίσια της διάλυσης του δημόσιου τομέα και των εργασιακών σχέσεων γίνεται με ρυθμούς 24ώρου!

Μετά το τρίτο κύμα επίθεσης στις αμοιβές των εργαζομένων και τον προθάλαμο της απόλυσης που λέγεται «εφεδρεία» και παρά το ότι οι Συλλογικότητες των Ν.Π.Δ.Δ. Ερευνητικών Φορέων (Ομοσπονδίες, Σύλλογοι, Ερευνητές, κτλ.) έχουν εκφραστεί σαφώς υπέρ της διατήρησης του νομικού τους καθεστώτος ήρθε και το τελεσίγραφο του Γ.Γ.Ε.Τ. στην τελευταία Σύνοδο Προέδρων αλλά και με σχετική εγκύκλιο για τη μετατροπή των Ν.Π.Δ.Δ. ερευνητικών φορέων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου.

Ο Σύλλογός μας πιστεύει αταλάντευτα στη Έρευνα ως Δημόσιο Αγαθό προς όφελος της κοινωνίας, όπως άλλωστε και ο νόμος 1514/85 που ουσιαστικά θέσπισε τον ερευνητικό χάρτη της χώρας μας και θέλει το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών μαζί με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, σύμβουλους και τροφοδότες της πολιτείας με την απαραίτητη τεχνογνωσία και γνώση για το υδάτινο και παράκτιο περιβάλλον και τη διαχείρισή του, τις ανθρωπογενείς και φυσικές επιπτώσεις σ’ αυτό, τα αλιευτικά αποθέματα, τη θαλάσσια βιολογία και γενετική, τις υδατοκαλλιέργειες, και τις φυσικές καταστροφές, τα αεροπορικά και θαλάσσια ατυχήματα και άλλα μείζονα και όχι μόνο περιβαλλοντικά,  κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα.

Επιπλέον, οι παραπάνω φορείς υπόκεινται στο δημόσιο λογιστικό σύστημα και υπό τον έλεγχο του Κράτους και τους οικονομικούς κανόνες του!

Ήρθε η ώρα του Μεγάλου Συλλογικού Αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Έρευνας και της εργασίας και της αποτροπής του ξεπουλήματος και των εφεδρειών απόλυσης !

Για το Διοικητικό Συμβούλιο του
Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.

Ο πρόεδρος: Μανόλης Στεφανάκης
Ο Γενικός Γραμματέας: Δημήτρης Ποδάρας

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία το νέο κύκλωμα στην Κρήτη

τον σχηματισμό δικογραφίας για 15 άτομα και συνολικά για...