21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

“Η κυβέρνηση να μην ενδώσει”: Δραματική έκκληση του τουριστικού κόσμου στον πρωθυπουργό για τον ΦΠΑ

Ημερομηνία:

Δραματικές εκκλήσεις στον πρωθυπουργό, απευθύνει ο τουριστικός κόσμος, ζητώντας να μην αυξηθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ των ξενοδοχειακών υπηρεσιών, τονίζοντας πως μια τέτοια προοπτική θα αποβεί καταστροφική για τον κλάδο, ο οποίος έχει μέχρι στιγμής “διασωθεί” από την κρίση.

Σε επιστολή προς τον κ. Σαμαρά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας τονίζει ότι “σε μια συγκυρία κατά την οποία ο τουρισμός πήγε πολύ καλά ενεργοποιούνται κοντόφθαλμα και εσφαλμένα μέτρα, μιας αντιαναπτυξιακής, αμιγώς εισπρακτικής λογικής, τα οποία καταδικάζουν τον ελληνικό τουρισμό στη διολίσθηση στις παλιές ζοφερές ημέρες”.

“Παρά την έντονη φημολογία για σημαντική αύξηση των συντελεστών του τουριστικού ΦΠΑ, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι εσείς προσωπικά, έχοντας με κάθε ευκαιρία αναδείξει τον τουρισμό ως κυρίαρχη οικονομική δραστηριότητα, αντιλαμβάνεστε πλήρως την εσφαλμένη και επικίνδυνη τροχιά στην οποία βάζει την ελληνική οικονομία ένα τέτοιο ενδεχόμενο και θα κινηθείτε αποφασιστικά για την αποτροπή του, έστω και την τελευταία στιγμή”, τονίζει ο πρόεδρος του ΞΕΕ Γιώργος Τσακίρης στην επιστολή του.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, η προσαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ των παρεχόμενων ξενοδοχειακών υπηρεσιών στα επίπεδα των ανταγωνιστριών χωρών, είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη άνοδο του αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα και την παράλληλη αύξηση των τουριστικών εσόδων.

Ενόψει αυτής της ζοφερής κατάστασης, το ΞΕΕ σημειώνει ότι αποφάσισε να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιό του σε έκτακτη συνεδρίαση την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου.

Οι μικρομεσαίοι της αγοράς ζητούν από την κυβέρνηση να μην αποδεχθεί νέα μέτρα και να μην υποκύψει στις απαιτήσεις περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών και κοινωνικών παροχών, καθώς και στη μεταβολή του ΦΠΑ, διότι οι αποφάσεις αυτές θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην αγορά και ιδιαίτερα στη νησιωτική οικονομία, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

“Tο θρίλερ της σύγκλισης μέχρι το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στην οικονομία, στο εμπόριο και στη λειτουργία της αγοράς. Λίγες εβδομάδες πριν τις γιορτές, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι να ενταθεί η ανασφάλεια του καταναλωτικού κοινού, να μειωθεί η εμπορική κίνηση και να επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο η ρευστότητα των επιχειρήσεων στην αγορά”, σημειώνει.

Σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η τρόικα απαιτεί την αύξηση των εσόδων με αύξηση του κατώτατου συντελεστή 6,5% και του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα, ο γενικός γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Ρεκλείτης, δήλωσε ότι το επιμελητήριο είναι αντίθετο.

“Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μην ενδώσει και να μην επιλέξει τις εύκολες λύσεις για να καλύψει τρύπες” δήλωσε.

Ο κ. Ρεκλείτης είπε ότι οι απαιτήσεις της τρόικα, μετά από 5 χρόνια αφαίμαξης της οικονομίας για να ανταποκριθεί η χώρα στις απαιτήσεις των δανειστών, ξεπερνούν κάθε λογική καθώς απαιτεί την αύξηση του κατώτατου συντελεστή ΦΠΑ, ο οποίος καλύπτει βασικές ανάγκες των καταναλωτών αλλά και ανάγκες της διατήρησης του τουριστικού ρεύματος, από το 6,5% στο 13% στα βιβλία, στις εφημερίδες και στα εισιτήρια θεατρικών παραστάσεων αλλά και η αύξηση του Ειδικού Φόρου Καταναλώσεως (ΕΦΚ) στα τσιγάρα.

Ο ίδιος, υπογράμμισε ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις τραυματίζεται η μοναδική αναπτυσσόμενη πηγή εσόδων, στη περίοδο της κρίσης, ο τουρισμός. Στην πράξη τον κάνουν ακριβό και έμμεσα κατευθύνουν τους τουρίστες σε άλλους προορισμούς όπως για παράδειγμα στη γειτονική Τουρκία και στα, ανταγωνιστικά της χώρας μας, γερμανικών συμφερόντων τουριστικά συγκροτήματα και εγκαταστάσεις εκεί.

πηγή: nooz.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...