Για μια «όλο και πιο δύσκολη προσπάθεια της κυβέρνησης να πουλήσει το ‘success story’ της» κάνουν λόγο σήμερα τα διεθνή MME, λίγες ώρες μετά τη διαμόρφωση του νέου πολιτικού σκηνικού στη χώρα μας κατόπιν της αιφνιδιαστικής αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από το κυβερνητικό σχήμα με αφορμή την υπόθεση της ΕΡΤ. Η Wall Street Journal τονίζει πως η «επισφαλής κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα δέχθηκε ένα διπλό χτύπημα καθώς οι διαπραγματεύσεις μετά το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης απείλησαν να διαλύσουν τη κυβέρνηση την ίδια στιμή που αναδύθηκαν νέες ανησυχίες για το οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της χώρας» ενώ κάνει λόγο για τη μεγαλύτερη εσωτερική κρίση της συγκυβέρνησης μέχρι σήμερα.
Η εφημερίδα κάνει λόγο για υπεροπτικό τρόπο διαχείρισης των προβλημάτων της δημόσιας τηλεόρασης από πλευράς του Αντώνη Σαμαρά η οποία οδήγησε στην αποχώρηση του μικρότερου κόμματος από την κυβέρνηση.
Το μικρό αριστερό κόμμα αντιμετωπίζει τώρα μια σειρά από επιλογές. Μπορεί να αποσυρθεί τελείως από την κυβέρνηση και να προσχωρήσει στην αντιπολίτευση. Ένα πιο πιθανό σενάριο όμως είναι ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του και να συνεχίσει να στηρίζει παθητικά τα άλλα δύο κόμματα στις πολιτικές επιλογές τους. Αν και φαίνεται όλο και πιο απίθανο, ίσως την τελευταία στιγμή θα μπορούσε να επιτευχθεί κάποιος συμβιβασμός».
Το BBC τονίζει ότι: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα καταρρέει λόγω ΕΡΤ», ενώ αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμφωνήσει για την ανάκληση του κλεισίματος της κρατικής τηλεόρασης, ΕΡΤ. Οι φόβοι είναι έντονοι ότι η κυβέρνηση ίσως καταρρεύσει και ολοκληρωτικά».
Ο Economist αναφέρει πως η απόφαση του Σαμαρά να κλείσει τη δημόσια τηλεόραση αν και «φάνηκε καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή» οδήγησε σε ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, εκτιμά ωστόσο ότι τελικά η κυβέρνηση θα παραμείνει στη θέση της παρά τις απώλειες.
«Για μερικές μέρες φαινόταν πως η ελληνική κυβέρνηση ίσως θα καταρρεύσει, αλλά ακόμη απλώς τρίζει. Οι περισσότεροι Έλληνες προτιμούν να παραμείνει ο συνασπισμός και να αποφύγουν πρόωρες εκλογές. Εάν γίνονταν εκλογές, το ΠΑΣΟΚ ίσως δεν συγκέντρωνε το 3% που χρειάζεται για να μπει στην κυβέρνηση και η Δημοκρατική Αριστερά ίσως μείνει χωρίς έδρα.
»Η υπόθεση της EΡΤ κάνει όλο και πιο δύσκολη την ελληνική προσπάθεια να πουλήσει το ‘success story’ των μεταρρυθμίσεων. Στον ένα χρόνο ζωής της η συγκυβέρνηση τα έχει πάει καλά στους στόχους της όσον αφορά στον προϋπολογισμό. Αν δεν καταφέρει όμως να αναδομήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, η υπόθεση διάσωση θα παρεκκλήνει από την πορεία της, φοβάται η τρόικα της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ».
Από την πλευρά του το Reuters σημειώνει ότι η κυβέρνηση είναι σε σύγχυση λόγω της στάσης της ΔΗΜΑΡ που μπορεί να βυθίσει την Ελλάδα σε νέα αναταραχή. «Ο Σαμαράς πιέζεται να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους ώστε να δείξει στους δανειστές της χώρας ότι μένει σταθερή στις απόψεις της να περικόψει τα έξοδα».
«Οι νέες αμφισβητήσεις για το θέμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης βάζουν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό», γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η οποία ξεκινά το άρθρο της για την Ελλάδα με τη χαρακτηριστική φράση «φανταστείτε ξαφνικά η γαλλική τηλεόραση να σταματούσε να εξέπεμπε. Ε, αυτό έγινε στην Ελλάδα».
Η ισπανική El Pais, τέλος, με τίτλο «ΔΝΤ και Ευρωζώνη εντείνουν τις πιέσεις προς την Αθήνα» γράφει: «Η Ελλάδα προκαλεί και πάλι πονοκεφάλους στην ευρωζώνη. Εν μέσω μιας ακόμη πολιτικής κρίσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε χθες βράδυ ότι θα μπορούσε να αναστείλει την καταβολή της βοήθειας προς την Ελλάδα εκτός εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης καλύψουν το κενό των 3-4 δισ. ευρώ που έχει προκύψει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας», αναφέρει η εφημερίδα.
Το ίδιο λίγο νωρίτερα είχαν υπογραμμίσει και οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η ευθύνη δεν ανήκει στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωζώνη, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αργούν να μετακυλίσουν τα ελληνικά ομόλογα που κρατούν, ενώ βρίσκεται και εκτός στόχων το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.
Η κυβέρνηση τρίζει, νέες απειλές για την ελληνική οικονομία
Ημερομηνία: