16.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Η κυβερνητική συνοχή πάει… για μπύρες

Ημερομηνία:

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος εξέφρασε την αντίθεσή του με το νομοσχέδιο που προβλέπει την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος για τις μικροζυθοποιίες, τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να το ψηφίσει και πως δεν αποτελεί προαπαιτούμενο».

«Η φορολόγηση της ελληνικής μπίρας που ζει τη Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα ΔΕΝ ψηφίζεται ούτε αποτελεί προαπαιτούμενο», γράφει χαρακτηριστικά ο Πάνος Καμμένος σε μήνυμά του στο Twitter.

Το εν λόγω νομοσχέδιο πως το όριο για τις μικρές ζυθοποιίες ορίζεται μέχρι τα 15.000 εκατόλιτρα. Οι μικρές ζυθοποιίες που βρίσκονται κάτω από αυτό το όριο διατηρούνται στο προηγούμενο καθεστώς που προέβλεπε πως καταβολή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβαλλόταν στην μπύρα. Για όσες ζυθοποιίες ξεπερνούν το όριο παραγωγής των 15.000 εκατόλιτρων τότε ο συντελεστής θα διαμορφωθεί από το 2016 από 55% έως 75%. Από το μέτρο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα εισπράξει το 2016 ποσό ύψους 3,4 εκατ. ευρώ.

Μιλώντας στο Euro2day o Δημήτρης Πολιτόπουλος, ιδρυτής της Ζυθοποιίας Μακεδονίας – Θράκης (παράγει τη μπύρα Βεργίνα), χαρακτηρίζει φωτογραφικό το άρθρο του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπει αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης της μπίρας που παράγεται από μικρά ανεξάρτητα ζυθοποιεία.

Σύμφωνα με στελέχη της συγκεκριμένης αγοράς, τα οποία επικαλείται το Euro2Day, «στοχοποιούνται 4 από τις συνολικά 30 μικροζυθοποιίες που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα και κυρίως οι δύο “μεγάλοι” μικροζυθοποιοί της χώρας, η Ζυθοποιία Μακεδονίας – Θράκης και η εζα και δευτερευόντως οι Ροδίτικες ΒΑΠ και Magnus – Παπαδημητρίου». Ο Δημήτρης Πολιτόπουλος αναφέρει πως αν το συγκεκριμένο μέτρο ψηφιστεί θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη μικροζυθοποιία, καθώς μια κερδοφόρα επιχείρηση θα γυρίσει σε ζημιές ή θα πρέπει να περάσει το κόστος αυτό στην κατανάλωση, αυξάνοντας την τελική τιμή, κάτι που θα πλήξει τις εταιρείες σε επίπεδο κατανάλωσης αφού δεν θα έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της τιμής.

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ