18.8 C
Chania
Wednesday, October 2, 2024

Η λέξη «Τουρκοκρητικός» τι σημαίνει;

Ημερομηνία:

Διάβασα ένα κείμενο σε τοπική συνάδελφο και εξεπλάγην. Η καλλίτερη τουρκική προπαγάνδα δεν θα εκφραζόταν έτσι.

Κατ’ αρχάς ερωτώ: Τι σημαίνει Τουρκοκρητικός; Αγγελούδια που με το στανιό τα μετάφεραν στην Τουρκία; Μήπως σημαίνει Κρητικός που όχι απλά εξισλαμίσθηκε αλλά έγινε Τούρκος σε όλα του. Όνομα, ντύσιμο, συνήθειες, ήθη, έθιμα και μίσος αφάνταστο για τους πρώην συμπατριώτες του; Φονιάς των συγγενών του, των χωριανών του και άρπαγας των περιουσιών τους; Σκληρός πολεμιστής εναντίον των πρώην ομοεθνών του επαναστατών; Ακόμα και οι γηγενείς Τούρκοι αγανακτούσαν με την αγριότητα τους, με τον ζήλο τους να αποδείξουν ότι είναι ‘’βασιλικότεροι του βασιλέως’’ και γι’ αυτό με λύσσα πολεμούσαν τους Κρητικούς.

Απ’ την Κωνσταντινούπολη έκαναν εκστρατεία για να καταστείλουν κάποιους ασύδοτους Κρητογιανίτσαρους. Ο πασάς της Κισσάμου Πνιγάρης, με την βοήθεια του πατριώτη και μεγάλου αγωνιστή από τα Εννιά Χωριά Καθεκλά που έλαβε μέρος και στην κατάληψη του φρουρίου της Γραμβούσας συνέλαβε και κρέμασε στον πλάτανο του Καστελιού κάποιους άγριους Κρητογιανίτσαρους που είχαν ξεπεράσει ‘’τα δέοντα’’ στην περιοχή, εναντίον των Χριστιανών. Τι σημαίνει λοιπόν η κατ’ ευφημισμό ονομασία ‘’Τουρκοκρητικός’’;

Τι σημαίνει η λέξη: Με το στανιό μεταφέρθηκαν στο φτωχό τώρα Αϊβαλί οι καημενούληδες; Εμείς δεν τους σφάξαμε. Στα πλοία μπήκαν και πήγαν εκεί που προσκύνησαν. Τι σημαίνει η λέξη ‘’ανταλλαγή πληθυσμών;’’ Έτσι απλά πολιτισμένα και ευγενικά ‘’Ανταλλαγή πληθυσμών’’.

Κατ’ αρχάς: Δεν έγινε καμμιά ανταλλαγή πληθυσμών. Ανταλλαγή σημαίνει: Σου δίνω ‘’αυτό’’ και μου δίνεις ‘’αυτό’’. Δεν έγινε έτσι.

Στην Μικρά Ασία έγινε σφαγή του πληθυσμού. Πλήρης ξεριζωμός, βίαιος και απάνθρωπος. Εξαφάνιση των επί χιλιετίες κατοικούντων στα παράλια, Ελλήνων Ιώνων. Οι Ίωνες της Μικράς Ασίας δεν ανταλλάχθηκαν. Ξεριζώθηκαν. Η θάλασσα έπηξε από το αίμα τους, έγινε κόκκινη. Αυτό είναι ανταλλαγή; Έτσι λέγεται; Αυτό λέγεται προπαγάνδα.

Είναι ντροπή τις μέρες αυτές που ξεριζώθηκε η Μικρά Ασία να γράφονται κείμενα που ευνοούν την τουρκική προπαγάνδα. Και οι δικοί μας ήταν πλούσιοι, αστοί, οι περισσότεροι που εδώ πήραν χωράφια για να τα δουλέψουν και να ζήσουν. Ήξεραν; Όχι. Καμμιά λέξη συμπάθειας για τους Μικρασιάτες. Μόνο για τους Τουρκοκρητικούς, κοινώς   απογόνους των Κρητογιανίτσαρων. Και βέβαια δεν μας πειράζει να έρχονται εδώ απλά ως τουρίστες οι απόγονοι των προδοτών μας. Όχι όμως και να τους ‘’αγιάσομε’’.

Ούτε ν’ αποκτήσουν τέτοια δικαιώματα εδώ που θα τους επιτρέψουν να παίξουν τον ρόλο υπέρ της Τουρκίας, ρόλο που πολύ καλά έπαιξαν οι πρόγονοί τους!

 

Άννα Κωνσταντουδάκη – Αγγελάκη

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

5άστερο ξενοδοχείο στα Σφακιά με 28 πισίνες – 5άστερο και στην Τριόπετρα

Πέντε 5άστερα ξενοδοχεία θα κατασκευαστούν στα Χανιά, το Ρέθυμνο,...