23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης για το Ενεργειακό κόστος και την ενεργειακή φτώχεια

Ημερομηνία:

Σε κείμενο το οποίο συνυπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Αλέκος Μαρινάκης, Νίκος Μανουσάκης και Γενοβεφα Χουστουλάκη και απευθύνεται προς τον περιφερειάρχη Κρήτης αναφέρονται τα εξής:

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Ο λαός μας ήδη πληρώνει τα οδυνηρά αποτελέσματα της στρατηγικής της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, που εφαρμόζουν πιστά όλες οι κυβερνήσεις, εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Αιτία της «απελευθέρωσης» είναι η τάση για αύξηση του κέρδους από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας, εξασφαλίζοντας πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Εκεί βρίσκεται και η ρίζα του προβλήματος, στο ότι δηλαδή η Ενέργεια σήμερα είναι εμπόρευμα, ενώ αντίθετα η ανάγκη χρήσης της αναδεικνύει ότι πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό.

Τα λαϊκά νοικοκυριά ζουν τη σκληρή καπιταλιστική πραγματικότητα με την ενεργειακή φτώχεια,  τις συνεχείς αυξήσεις – φωτιά στα τιμολόγια Ενέργειας και την επιβολή «εξοικονομήσεων» – περικοπών στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών πχ στη θέρμανση. Αυτό δεν προέκυψε ως φυσικό φαινόμενο. Ήταν το αποτέλεσμα της εφαρμογής των δεσμεύσεων της ΕΕ για την «πράσινη μετάβαση». Το πανάκριβο «πράσινο» ρεύμα και οι «πράσινοι» φόροι διασφαλίζουν τα κέρδη των «πράσινων» επενδυτών, πολύ πριν το 2022. «Λάδι στη φωτιά» έριξε, βέβαια, και ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, που αποτελεί χρυσή «ευκαιρία» για μονοπωλιακά υπερκέρδη.

Το φάσμα του ολικού μπλακάουτ απλώνεται πάνω από τα λαϊκά νοικοκυριά, τους επαγγελματίες και τους φτωχούς αγρότες, ενώ σε συνδυασμό με τα χτυπήματα στα εργασιακά δικαιώματα, την ανεργία κ.ά., έχει πάει συνολικά πολύ πίσω το βιοτικό επίπεδο του λαού, κόντρα στις δυνατότητες της χώρας και της εποχής. Ταυτόχρονα, αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση να παρουσιάζονται ως μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας τα κάθε λογής pass και οι κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίες είναι αποκλειστική οικονομική στήριξη  στους ιδιώτες της Ενέργειας, με τα λεφτά των εργαζομένων.

Επιπλέον,  η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργών της, «αναβάθμισε» την αντιλαϊκή της πολιτική, περνώντας στον ωμό εκβιασμό των Δήμων και Περιφερειών, ρίχνοντας τα βάρη στον λαό. Έτσι, στη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Δήμων και Περιφερειών, έρχονται ουσιαστικά να προστεθούν νέες περικοπές, εν είδει τιμωρίας όσων δεν συμμορφωθούν «προς τας υποδείξεις» της δήθεν εξοικονόμησης Ενέργειας. Θα τιμωρούνται δηλαδή, όσοι δεν κλείσουν τον οδοφωτισμό, όσοι δεν αφήσουν τα σχολεία χωρίς θέρμανση. Έφτασαν στο σημείο, να απειλούν τις Σχολικές Επιτροπές, που ήδη «στενάζουν», ότι αν δεν πιάσουν τους στόχους εξοικονόμησης Ενέργειας, θα κοπεί κι άλλο η χρηματοδότηση! Μάλιστα, με προκλητικό τρόπο, προαναγγέλλουν και εξαίρεση από τις λιγοστές προσλήψεις που προβλέπονται για τους Δήμους όσων δεν πετύχουν τους στόχους. Οι ΔΕΥΑ προειδοποιούν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες αυξήσεις στην Ενέργεια, ενώ αν μετακυλιστεί το κόστος στους δημότες, τότε αμέτρητες εργατικές – λαϊκές οικογένειες δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα ήδη υπέρογκα τιμολόγια νερού,  για να εξασφαλίσουν αυτό το πολύτιμο αγαθό που είναι πια υπόθεση ζωής.

Και όλα αυτά επειδή πρέπει να διασφαλιστούν τα κέρδη των «πράσινων» επιχειρηματικών ομίλων, όλων αυτών που καταγράφουν προκλητικά κέρδη, κάνοντας οικονομική αφαίμαξη στον λαό. Η «επόμενη μέρα» δείχνει να είναι ακόμα χειρότερη, αφού οι προτάσεις της Ε.Ε. για «πράσινες επενδύσεις» και απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, με αντικατάστασή του από το ακριβότερο αμερικανικό LNG, θα κρατήσουν στα ύψη τις τιμές της Ενέργειας και τα επόμενα χρόνια, ανεξάρτητα μάλιστα από την εξέλιξη του πολέμου.

Αυτές οι πολιτικές, έχουν τη σφραγίδα και της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ γι αυτό είναι συναυτουργοί στα προβλήματα που βιώνει ο λαός, βρίσκοντας πρόθυμους συνεργάτες σε Δημοτικές και Περιφερειακές Αρχές.

Ειδικότερα, η Περιφερειακή Αρχή Κρήτης δεν είναι θύμα της ακρίβειας στο ρεύμα. Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη. Είναι συνυπεύθυνη για  την ενεργειακή ακρίβεια,  γιατί διαχρονικά και ως σήμερα στηρίζει απόλυτα την απελευθέρωση της Ενέργειας, δεν έχει καταδικάσει την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, που γίνεται ακριβώς στο έδαφος των εμπορικών ανταγωνισμών για την  Ενέργεια, ενώ δεν έχει στηρίξει μέτρα που απαντούν στις αιτίες της ενεργειακής φτώχειας πχ για την αξιοποίηση του λιγνίτη, την κατάργηση του Χρηματιστήριου της ενέργειας, αλλά και γενικότερα  μέτρα για την ακρίβεια με την κατάργηση του ΦΠΑ, του φόρου στα καύσιμα, επαναφορά του 13ου μισθού και σύνταξης. Ακόμα και σήμερα διαφημίζει και προωθεί τις «ενεργειακές κοινότητες» που προωθούν την παραπέρα «απελευθέρωση»- ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας με «φύλλο συκής» τους δήμους, τους ΤΕΟΒ και κάποιους πολίτες.

Για όλα αυτά,  οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης κρίνουμε ότι είναι επιβεβλημένο :

Α. Η Περιφερειακή Αρχή να διεκδικήσει και να απαιτήσει από την κυβέρνηση έκτακτη άμεση χρηματοδότηση που να καλύψει πλήρως τις αυξημένες ανάγκες για:

  • Την ηλεκτρική ενέργεια των κτιρίων. · Τη θέρμανση των κτιρίων. · Τα καύσιμα κίνησης. · Τον οδοφωτισμό. · Το αυξημένο κόστος των σχολικών μεταφορών. · Τις προμήθειες αναλώσιμων υλικών κ.α. · Την αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης και της αποζημίωσης εκτός έδρας των εργαζομένων, με βάση τα αιτήματα της Ομοσπονδίας τους

Β. Το περιφερειακό συμβούλιο με απόφασή του να  συνταχθεί με τα αιτήματα των σωματείων και των μαζικών φορέων για :

  • Αξιοποίηση όλων των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. · Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στην Ενέργεια και στα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης, κόντρα στις δεσμεύσεις για ματωμένα πλεονάσματα. · Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης. · Γενναία μείωση και επιβολής πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου, στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης · Κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα αγροτικά προϊόντα και μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. · Να μην υπάρχει κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο. · Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους μικρούς επαγγελματίες. · Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, με αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ. · Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους μικρούς επαγγελματίες. · Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. •Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι πλειστηριασμοί των λαϊκών σπιτιών.

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...