21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

«Η μάχη θα είναι μακροχρόνια και δύσκολη»: Στους δρόμους οι πολίτες ενάντια στη δολοφονική επίθεση των φασιστών – Ποιο το μήνυμα του γιατρού Δημήτρη Μακρέα | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Η επίθεση στον κ. Μακρέα ήταν το τρίτο καταγεγραμμένο περιστατικό φασιστικής βίας σε μία εβδομάδα στην Ελλάδα. Μετά από αυτόν, ακολούθησε η επίθεση σε φοιτητή στον Πειραιά. Και χθες, στην Ηλεία, στο χωριό Λεχαινά, είχαμε άλλο ένα επεισόδιο. Άγνωστοι βάνδαλοι με πέτρες και τούβλα έσπασαν τις τζαμαρίες 15 αμαξιών που άνηκαν σε μετανάστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Αλβανία.

Πολλοί θεωρούν ότι η έξαρση βίας είναι προσχεδιασμένη, ότι σχετίζεται με τη δίκη της Χρυσής Αυγής (20 Απρίλη) και με την προσπάθεια του ναζιστικού μορφώματος να εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες, μίας κρίσης βαθιάς που εμβαθύνεται από τη σκληρή στάση που τηρεί η μερκελική Ευρώπη έναντι της Ελλάδας, ώστε να επανέλθουν στο προσκήνιο. Πώς; Με όπλο την πρόκληση, τον εκφοβισμό, τη βία.

Το σοκ που προκάλεσε η φασιστική επίθεση στο κέντρο της πόλης των Χανίων, παραμένει. Και δεν αφορά μόνο το άμεσο θύμα, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα της χανιώτικης κοινωνίας. Σήμερα, βγήκε στους δρόμους με αίτημα να μπει τέλος στη φασιστική βία, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι της επίθεσης στον γιατρό Δημήτρη Μακρέα αλλά και να κλείσουν τα γραφεία της φασιστικής «Χρυσής Αυγής».

LO285992

Η συγκέντρωση των πολιτών ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι. Σύντομα, αρκετοί εκατοντάδες γέμισαν την Πλατεία Αγοράς.

Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις οι εκπρόσωποι οργανώσεων και φορέων εξέφρασαν τις θέσεις τους δια του μικροφώνου έως ότου να ξεκινήσει η πορεία.

Νωρίτερα, διαβάστηκε ένα μήνυμα του γιατρού Δημήτρη Μακρέα από το νοσοκομείο:

LO285978

«Θα ήθελα με αυτό το μήνυμα να απευθυνθώ σε όλους εσάς που βρίσκεστε αυτή τη συγκεντρωμένοι.

Μέσα σε 2 μέρες, εγώ και η Δώρα, ο Βαγγέλης και η Μαργαρίτα, αλλά και πολλοί από εσάς, γίναμε αποδέκτες του πιο ακραίο μίσους από τη μία μεριά, αλλά και της πιο έντονης και γνήσιας αγάπης από την άλλη.

Σε αυτή την περιπέτεια δε μείναμε, δε νοιώσαμε ούτε μια στιγμή μόνοι και αβοήθητοι.

Εύχομαι κανένας άνθρωπος να μη βρεθεί μόνος του απέναντι στη φασιστική κτηνωδία. Ας γίνει αυτό το χτύπημα η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε ότι ο φασισμός ήρθε για να μείνει.

Η μάχη θα είναι μακροχρόνια και δύσκολη.

Ας την δώσουμε μαζί.

"google ad"

Ένα τεράστιο ευχαριστώ σε κάθε έναν από εσάς.»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ ν. Χανίων μας είπε ότι ο Δημήτρης Μακρέας είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Όμως τα χτυπήματα που δέχθηκε είναι σοβαρά και η κατάστασή του θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη. Όπως μας είπε, πρόκειται για κατάγματα στο κεφάλι που θα μπορούσαν να είναι μοιραία.

LO286067

Μας ενημέρωσε επίσης ότι οι γιατροί θα προχωρήσουν σε 3ώρη στάση εργασίας, για να παρευρεθούν και αυτοί στο δικαστήριο που θα γίνει τη Δευτέρα. Πιο συγκεκριμένα, η στάση εργασίας έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 30/3 από τις 12 το μεσημέρι και ως την λήξη του πρωινού ωραρίου για όλους τους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του νομού.

Μιλήσαμε επίσης με τον Σεραφείμ Ρίζο, επικεφαλή της δημοτικής παράταξης «Ανταρσία στα Χανιά»:

LO285999

Η επίθεση στον γιατρό Δημήτρη Μακρέα αποτελεί μία προσπάθεια επανεμφάνισης των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Μία επανεμφάνιση που παρατηρείται σε όλη τη χώρα και ενόψει της δίκης τους που έχει οριστεί για τις 20 του Απρίλη.

Θεωρούμε ότι το μέγεθος του σημερινού συλλαλητηρίου είναι μία πρώτη απάντηση. Υπάρχει μία προσπάθεια συγκάλυψης της συγκεκριμένης επίθεσης, υποτίμησης του εγκλήματος. Όμως, πρέπει να είναι ξεκάθαρο: η επίθεση είναι δολοφονική, δεν είναι ένας καβγάς μεταξύ νεολαίων.

Μάλιστα, πρόκειται για οργανωμένη επίθεση στα πρότυπα της δολοφονικής επίθεσης που έγινε στον Παύλο Φύσσα. Θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταδικαστούν παραδειγματικά οι ένοχοι. Επίσης, χρειάζεται να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και να καταδικαστεί με τον πιο απόλυτο τρόπο η ηγεσία της Χρυσής Αυγής στη δίκη που θα αρχίσει στις 20 του Απρίλη. Είναι μία εγκληματική οργάνωση και αποτελεί γάγγραινα για την δημοκρατία.

Δηλώσεις έκανε και ο Γιάννης Σαρρής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος»:

LO285983

«Εκείνο που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε σα πολίτες είναι το εξής πάρα πολύ απλό. Ότι ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι ένας αγώνας που αφορά όλη την κοινωνία. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους. Όσοι σέβονται βασικές αρχές όπως είναι η ισότητα, η ισοτιμία, ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι μαζί σε αυτό τον αγώνα. Ο φασισμός είναι κάτι ξένο, καλλιεργεί το μίσος και δολοφονεί.

Ο συμπολίτης μας ο Δημήτρης Μακρέας είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση, μία όαση ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στον Άνθρωπο, και σα γιατρός και σα πολίτης. Έγινε στόχος και παραλίγο να δολοφονηθεί διότι απλά τον είδαν να κάνει παρέα με έναν μετανάστη. Ούτε μία κουβέντα δεν αντάλλαξε μαζί τους. Οργανωμένα και μεθοδευμένα τον κτύπησαν.

Αυτό θα πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπόψη τους οι δικαστές. Είναι φοβερή πρόκληση στην κοινωνία να τους κατηγορούν για απλή σωματική βλάβη».

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 1 το μεσημέρι.Το σύνθημα που επαναλαμβανόταν διαρκώς ζητούσε τη συντριβή του φασισμού σε κάθε τόπο που κάνει την εμφάνισή του: «ούτε στα Χανιά, ούτε πουθενά, τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά».

Ακούστηκε δυνατά καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας αλλά πιο δυνατά έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Εκεί η πορεία σταμάτησε. Οι πολίτες φώναξαν συνθήματα, ζήτησαν το κλείσιμο των γραφείων του νεοναζιστικού κόμματος, αλλά δε δημιούργησαν επεισόδια. Να σημειώσουμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας αλλά και έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική.

LO286006

Όλοι πλεόν στρέφουν την προσοχή τους στη δίκη της Δευτέρας όπου και πάλι η προσέλευση των πολιτών αναμένεται να είναι μεγάλη.

Επόμενες δράσεις:

  • Μικροφωνική και διακίνηση ενημερωτικού υλικού – ψηφίσματα αύριο κυριακή 29/3  στις 12:00 π.μ στη πλατεία Κουνουπιδιανών ( προσοχή με την αλλαγή της ώρας )
  • Τη δευτέρα 30/3  στις 12:00 π.μ στα δικαστήρια ( ήδη έχουν εξαγγελθεί στάσεις εργασίας απ το σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών  )

Δείτε σχετικό βίντεο:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=aDymSohxlZA”]

Δείτε τις φωτός:

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με τιμές στα Χανιά η Ολυμπιακή Φλόγα | Φωτορεπορτάζ

Οι Χανιώτες συγκεντρώθηκαν στη συμβολή της Σκαλίδη με τη...

Απογευματινά χειρουργεία: 30 Ιατρικοί Σύλλογοι μεταξύ αυτών και οι 4 της Κρήτης στο ΣτΕ για την ακύρωσή τους

Προσφυγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ) για...

Ο Κασσελάκης έθεσε τον Παπανώτα εκτός ευρωψηφοδελτίου

O Στέφανος Κασσελάκης εξαίρεσε την Πέμπτη τον Δημήτρη Παπανώτα...