30.5 C
Chania
Τετάρτη, 1 Ιουλίου, 2026

Η Μαρία Καρυστιανού αγόρασε από Fund στην Αθήνα κάτω από την αντικειμενική αξία διαμέρισμα εργαζομένων – “Ήταν μια μεμονωμένη πράξη που δεν γνώριζα και την έκανε ο κύριος Μωυσίδης” – “Γνώριζε”, λέει ο Ι. Φρονιμάκης

Ημερομηνία:

Του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου 

Στις 6 Νοεμβρίου του 2023, γνωστός Συμβολαιογράφος του Πειραιά, ο Σωτήρης Βασιλάκης υπογράφει περίληψη κατακυρωτικής έκθεσης δια της οποίας κατοχυρώνεται η ιδιοκτησία ακινήτου επί της οδού Ιουλιανού και στη θέση Μιχαήλ Βόδα στην Αθήνα στην εταιρεία «Where About Travels, Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία».

Η απόκτηση του ακινήτου πραγματοποιείται, όπως εξηγείται σαφώς από την ανωτέρω συμβολαιογραφική πράξη, μέσω εξαναγκαστικού πλειστηριασμού ο οποίος επισπεύδεται και διεξάγεται την 15 Σεπτεμβρίου του 2023.

Το ακίνητο που αποκτήθηκε από την εταιρεία, διαχειρίστρια της οποίας είναι η Μαρία Καρυστιανού

Το γεγονός αυτό δεν θα είχε ιδιαίτερη δημοσιογραφική σημασία αν δεν αφορούσε ένα πολιτικό πρόσωπο, πρόεδρο κόμματος, την κυρία Μαρία Καρυστιανού συγκεκριμένα, η οποία κατέχει το 50% της εταιρείας «Where About Travels», που έχει έδρα στην οδό Κομνηνών 61 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και δραστηριοποιείται στην εκμετάλλευση καταλυμάτων διακοπών. Με λίγα λόγια την διάθεση σε τουρίστες καταλυμάτων Airbnb.

Το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι το ακίνητο, ένα διαμέρισμα στο 5ο  όροφο πολυκατοικίας σε κεντρική περιοχή των Αθηνών αποκτήθηκε μέσω πλειστηριασμού από πολύ συγκεκριμένη εταιρεία διαχείρισης «κόκκινων δανείων». Πρόκειται για την εταιρεία  «doValue Greece Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απαιτήσεων Από Δάνεια και Πιστώσεις» με έδρα το Μοσχάτο Αττικής. Η «doValue» είναι επίσημη εκπρόσωπος και διαχειρίστρια των απαιτήσεων της εταιρείας «Frontier Issuer Designated Activity Company» με έδρα το Δουβλίνο στην Ιρλανδία.

Πρόκειται δηλαδή για την απόκτηση από την εταιρεία στην οποία μετέχει η κυρία Καρυστιανού κατά το ήμισυ ενός ακινήτου Fund που διαχειρίζεται «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα ως εισπρακτικός μηχανισμός και στη συνέχεια πλειστηριάζει τα ακίνητα των πολιτών που δεν έχουν την δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων της.

Το ακίνητο επί της οδού Ιουλιανού αποκτήθηκε με το ευτελές ποσόν των 30.457 ευρώ συνολικά το οποίο πλήρωσε η εταιρεία της κυρίας Καρυστιανού. Προσοχή , το ακίνητο αποκτήθηκε σε τιμή χαμηλότερη της αντικειμενικής του αξίας η οποία ήταν 30.902,40 ευρώ. Ενδεχομένως δε να υπάρχει και μία απώλεια εσόδου του Δημοσίου από αυτήν την μικρή έστω διαφορά. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για μία μικρή ιδιοκτησία η οποία ωστόσο ανήκε σε ζευγάρι Ινδών μεταναστών το οποίο προφανώς  αδυνατούσε να αποπληρώσει το δάνειο του.

Η πρόεδρος του κόμματος «Ελπίδα» δηλαδή μόλις 7 μήνες μετά την τραγωδία στα Τέμπη ασχολείται με την απόκτηση ακινήτου στην Αθήνα για εκμετάλλευση. Κανείς δεν θα ανέμενε από ένα τέτοιο πρόσωπο που πολλοί αποκαλούσαν την «Μητέρα των Τεμπών» να δραστηριοποιείται με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλευόμενη την αδυναμία μικροϊδιοκτητών να αποπληρώσουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους.

Τι έλεγε η Καρυστιανού για Funds και τράπεζες στη διακήρυξη του κόμματός της

Λίγα χρόνια μετά η κυρία Καρυστιανού ιδρύει πολιτικό κόμμα. Στην Ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος της η πρόεδρος πια Μαρία Καρυστιανού διακηρύσσει με στόμφο τα εξής:

«Οριστική παύση των δυσμενών διακρίσεων σε βάρος οικονομικά ευάλωτων δανειοληπτών, έλεγχος της αισχροκερδούς δράσης των  Servicers και των Funds και παροχή προστασίας της πρώτης κατοικίας».

Όλα τα παραπάνω τα διακηρύσσει δια ζώσης, η κυρία Καρυστιανού όταν στην αμέσως προηγουμένη παράγραφο στηλιτεύει το γεγονός ότι αρπάζονται οι περιουσίες πολιτών για μικροποσά την ώρα που διάφορα ΜΜΕ αλλά και πολιτικά κόμματα και επιχειρήσεις χρωστούν δισεκατομμύρια και ρυθμίζουν συνεχώς τις υποχρεώσεις τους .

Μα για μικροποσά μιλάμε και στην υπόθεση της απόκτησης του ακινήτου της Ιουλιανού στην Αθήνα από ένα ζευγάρι Ινδών μεταναστών. Για 30.000 ευρώ αποκτήθηκε μέσω πλειστηριασμού  το διαμερισματάκι.

Το έβγαλε στο σφυρί Servicer που εκπροσωπεί πασίγνωστο Fund, το οποίο εδρεύει εκτός Ελλάδος, στην Ιρλανδία. Πρόκειται για την επιτομή της αδικίας την οποία τόσο γλαφυρά επικαλείται η κυρία Καρυστιανού στην ιδρυτική Διακήρυξη του κόμματος της.

Τι έλεγε η Μαρία Καρυστιανού στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματός της «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» για τα Funds και τις τράπεζες:

Δείτε και την επίσημη καταχώρηση της εταιρείας στην οποία μετέχει η Μαρία Καρυστιανού με ποσοστό 50% και που εδρεύει στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης:

Μαρία Καρυστιανού στη «Ζούγκλα»: «Ήταν μια μεμονωμένη πράξη που δεν γνώριζα και την έκανε ο κύριος Μωυσίδης»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρο του κόμματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία», θέσαμε υπόψιν της όλα τα στοιχεία του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ της «Ζούγκλας», η ίδια υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε την συγκεκριμένη ενέργεια και ότι έγινε «από τον τότε σύντροφό της,  κύριο Μωυσίδη» και μάλιστα «σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για μένα, καθώς είχα χάσει την κόρη μου».

Όλη η απάντηση της Μαρίας Καρυστιανού στη «Ζούγκλα»

Ρωτήσαμε την Μαρία Καρυστιανού, για το ακίνητο που αγόρασε η εταιρεία, στην οποία είναι συνδιαχειρίστρια με τον πρώην σύντροφό της, την «Where about Travels», το οποίο έχει κατασχεθεί από Funds στην Αθήνα το 2023.

Αναλυτικά η απάντηση:

«Λοιπόν, το ζήτημα που μου θέτετε δεν είναι ένα ζήτημα στο οποίο μπορώ να σας απαντήσω «ναι» ή «όχι».

Ούτε καν το θυμάμαι. Γιατί αφορά μια συναλλαγή που έχει κάνει η εταιρεία που είχα ιδρύσει το ’22 με τον τότε σύντροφό μου, Γιάννη Μωυσίδη».

Στην απάντησή της η Μαρία Καρυστιανού κατηγορεί στελέχη του κόμματός της ότι είναι πίσω από την αποκάλυψη για την αγορά διαμερίσματος που είχε κατασχεθεί από Fund.

«Το θέμα το ερεύνησα, όταν ήρθαν πρόσωπα μέσα από το κίνημά μου και το έθεσαν γιατί τους το είπαν κάποιοι. Τώρα ποιοι, τέλος πάντων, μπορούμε να φανταστούμε όλοι, ότι το βρήκαν στο κτηματολόγιο, που είναι βέβαια όλα δημοσιευμένα, λέγοντάς μου ότι θα το βγάλουν στη δημοσιότητα αν δεν ενδώσω σε απαιτήσεις για τις υποψηφιότητες και για τα αρχηγιλίκια».

Η Μαρία Καρυστιανού επισημαίνει ότι «όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να ενδώσω σε τέτοιους αστείους και ανήθικους εκβιασμούς. Πρώτον, διότι δεν έχω καμία εξάρτηση, είμαι διάφανη, και δεύτερον, ούτε καν θυμάμαι αυτή τη συναλλαγή, καθώς η εταιρεία αυτή δεν λειτούργησε ποτέ σε μόνιμη βάση».

Τα ακίνητα της εταιρείας

«Η εταιρεία», σύμφωνα με την ίδια «απλά απέκτησε συνολικά τρία ακίνητα και επιπλέον τη διαχειριζόταν (σ.σ. Where About Travels), ο τότε σύντροφός μου, στον οποίο είχα εμπιστοσύνη και ο οποίος ασχολείται γενικά με το real estate, ενώ εγώ ήμουνα αφιερωμένη στο ιατρείο μου μέχρι το 2023 που σκοτώθηκε η κόρη μου, και έπειτα συνδύαζα το ιατρείο μου μαζί με τον αγώνα για τη δικαίωση του παιδιού μου».

Τα ακίνητα της εταιρείας, όπως εμφανίζονται στην ιστοσελίδα του ΓΕΜΗ

Όπως αναφέρει προς τη «Ζούγκλα» για την ίδια είναι θέμα ανύπαρκτο και πως ο πόλεμος εναντίον της, την χαροποιεί και την δυναμώνει, ενώ κατηγορεί το «σύστημα».

«Για μένα όλο αυτό είναι ξεκάθαρο, ολοφάνερο ότι το σύστημα βρίσκει, άγνωστο με ποια ανταλλάγματα, πρόθυμους συνεργούς, και φυσικά, εκ των έσω, για να βάλει θέματα ανύπαρκτα, όπως μια πλαστή απόφαση Πρωτοδικείου του Άργους, όπως θυμόσαστε, την οποία δήθεν εγώ θα έχανα την επιμέλεια των παιδιών μου. Λοιπόν, όλος αυτός ο πόλεμος εμένα με χαροποιεί και με δυναμώνει, διότι αποκαλύπτει ξεκάθαρα τον πανικό του συστήματος, το οποίο μην έχοντας άλλο επιχείρημα για όλα αυτά στα οποία με συνέπεια και σταθερότητα, παλεύω και διεκδικώ για το καλό της χώρας, να επιστρατεύει τους αδύναμους κρίκους για να με χτυπήσει».

Σε ερώτημά μας για το εάν η αγορά κατασχεμένης κατοικίας είναι μεν νόμιμη, αλλά είναι και ηθική, η ίδια μας παρέπεμψε στον πρώην σύντροφό της «για το θέμα της ηθικότητας».

«Μα τι καραμέλα είναι αυτή που λέτε; Σας εξηγώ ότι αυτή η κίνηση έγινε από τον κύριο Μωυσίδη, αν θέλετε μιλήστε με τον ίδιο για το θέμα ηθικότητας. Θα μου πείτε εμένα για το θέμα ηθικότητας; Θα δείτε το πρόγραμμα που θα βγάλουμε για τα funds και θα καταλάβετε για την ηθικότητα. Μια πράξη, λοιπόν, η οποία τελέστηκε όταν εγώ είχα χάσει την κόρη μου και δούλευα από το πρωί μέχρι το βράδυ στο ιατρείο, και στη συνέχεια προσπαθούσα σε Ελλάδα και εξωτερικό να καταργήσω το άρθρο 86, που ούτε εσάς σας βολεύει, γιατί ουσιαστικά δίνει ασυλία και τη δυνατότητα στους πολιτικούς μας να μας κακοποιούν, θέλετε να μου πείτε ότι καθόμουνα όλη τη μέρα πάνω από τους πλειστηριασμούς για να χτυπήσω σπίτι; Αυτό που, εσείς αυτό που ορίζετε, είναι ανήθικο. Ειλικρινά!».

Μάλιστα, τονίζει πως ο πλειστηριασμός και η αγορά του σπιτιού έγινε σε μια περίοδο που η ίδια ήταν «πνευματικά και σωματικά μη διαθέσιμη».

«Δείχνει ότι ήταν μια μεμονωμένη πράξη που την έκανε ο κύριος Μωυσίδης και έγινε, μάλιστα, και στο σημείο που εγώ ήμουνα… πνευματικά και σωματικά και από όλες τις απόψεις, μη διαθέσιμη», ενώ επαναλαμβάνει ότι η ίδια δεν το γνώριζε.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς είναι δυνατόν ως διαχειρίστρια της εταιρείας που αγοράζει ακίνητο από Fund να μην το γνώριζε.

«Σας εξηγώ ότι ο άνθρωπος με τον οποίο είχα σχέση και ασχολείται με το real estate, κάναμε, βέβαια, την εταιρεία μαζί, αλλά την ανέλαβε πλήρως. Κι εγώ είμαι γιατρός, εργάζομαι από το πρωί μέχρι το βράδυ στο ιατρείο μου, δεν έχω καμία σχέση με αυτά, γιατί δεν το γνωρίζω το αντικείμενο. Είμαι διαχειρίστρια επειδή ακριβώς, λόγω φορολογίας, ο επειδή ο άνθρωπος είναι κάτοικος εξωτερικού και φορολογείται στο εξωτερικό, δεν ήθελε να έχει διπλή φορολογία. Οπότε το ανέλαβα εγώ».

Επίσης, από την έρευνα της «Ζούγκλας» αποδεικνύεται ότι μέχρι προχθές το όνομά της εμφανιζόταν ως διαχειρίστρια της εταιρείας ενώ από χθες έχει «κατέβει».

Το όνομα της Μαρίας Καρυστιανού αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα του findbiz

Τέλος, η ίδια υποστηρίζει ότι δεν θα κάνει κάτι – τώρα που αποκαλύφθηκε το θέμα με τους πλειστηριασμούς των Funds και την αγορά ακινήτου από την εταιρεία της – σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των Funds και υπέρ των ελληνικών οικογενειών που χάνουν τα ακίνητά τους.

«Τι να κάνω; Δεν έχω να κάνω κάτι. Δεν έχω να κάνω τίποτα απολύτως. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου κατά των funds, υπέρ των ελληνικών οικογενειών και ελληνικών επιχειρήσεων που χάνουν τα ακίνητά τους. Επειδή ο κύριος Τσίπρας έφερε τα μνημόνια και μας παίρνουν τα σπίτια. Εκεί θα με βρείτε, δίπλα. Τα άλλα που θέλετε να με τοποθετήσετε, λυπάμαι. Δεν είμαι διαθέσιμη».

Φρονιμάκης στη «Ζούγκλα»: «Η Καρυστιανού γνώριζε για το ακίνητο και τα ρίχνει στον Μωυσίδη»

Η «Ζούγκλα» επικοινώνησε με τον Χανιώτη Γιάννη Φρονιμάκη, πρώην στέλεχος του κόμματος, «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» και πρώην συνεργάτη της Μαρίας Καρυστιανού, για το θέμα με την αγορά ακινήτου από πλειστηριασμό μέσω Funds στο κέντρο της Αθήνας από την εταιρεία «Where About Travels», στην οποία η ίδια είναι διαχειρίστρια.

Όταν ρωτήσαμε τον κο. Φρονιμάκη για την αγορά του ακινήτου από Fund και κατά πόσο το γνώριζε, εκείνος απάντησε με βεβαιότητα πως «ναι, είναι κάτι που το γνωρίζω. Το γνωρίζω πολύ καιρό. Από πού να ξεκινήσω τώρα; Νομίζω 9 Μαρτίου του 2025 ήρθε σε γνώση μου από ένα φίλο, και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτό και μου είπε πως «πρόσεχε αυτή που υποστηρίζεις».

«Λοιπόν, ο φίλος μου, μου περιέγραψε ότι από κάποια τράπεζα πήρε, η Μαρία Καρυστιανού ένα ακίνητο. Επειδή δεν θέλω να τα λέω στο τηλέφωνο, ανέβηκα στη Θεσσαλονίκη, επίτηδες. Πήγαμε, συναντηθήκαμε και είπα ρε παιδιά, έχετε πάρει κάποιο ακίνητο από Fund; Ή τίποτα, το ξέρεις εσύ;», ρώτησε ο κος Φρονιμάκης την Μαρία Καρυστιανού.

Τότε εκείνη του είπε «όχι Γιάννη, όχι Γιάννη, το αγόρασα. Όταν μου ‘πε όχι Γιάννη, το αγόρασα, νόμιζα ότι εννοούσε ότι έχει γίνει ο πλειστηριασμός, το έχει κατοχυρώσει η τράπεζα στο όνομά της -μια συνήθης διαδικασία, γιατί είναι δουλειά μου αυτή- και απλά τα αγόρασε κατευθείαν από την τράπεζα».

«Της λέω παρ’ όλα αυτά, εντάξει, αυτό που έκανες είναι νόμιμο αλλά δεν είναι ηθικό, και σου προτείνω να φύγεις από την εταιρεία και εν πάση περιπτώσει να δηλώσεις ότι δεν ήξερες, δεν κατάλαβες και τα λοιπά».

Ο κος Φρονιμάκης ρώτησε ευθέως την Μαρία Καρυστιανού ποιος είναι ο διαχειριστής της εταιρείας εκείνη απάντησε «εγώ, Γιάννη». Την προέτρεψε τότε να φύγει από την εταιρεία και να δικαιολογηθεί με κάποιο τρόπο, ότι το αγόρασε και δεν ήξερε ότι προέρχεται από πλειστηριασμό.

Συνεπώς, από τα λεγόμενα του πρώην συνεργάτη της, προκύπτει πως η Μαρία Καρυστιανού γνώριζε για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου. Ωστόσο, η πρόεδρος του κόμματος «Ελπίδα για τη Δημοκρατία» όταν ρωτήθηκε για το σχετικό ζήτημα από τη «Ζούγκλα» είπε πως δεν γνώριζε τίποτα και τα «έδειξε» υπεύθυνο τον πρώην σύντροφό της.

zougla.gr

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης η Σοφία Μαλανδράκη

Αλλαγή σκυτάλης στην προεδρεία του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, επήλθε...

Εκδήλωση τιμής και μνήμης στο Μνημείο Εκτελεσθέντων στον Ταυρωνίτη Πλατανιά

Ο Δήμος Πλατανιά διοργανώνει εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες στο Μνημείο Ταυρωνίτη στις 3 Ιουλίου 2026, στο πλαίσιο της 85ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Εξιχνιάστηκε κλοπή εργαλείων 14.000 ευρώ στο Ρέθυμνο: Συνελήφθη 30χρονος με ναρκωτικά

Εξιχνιάστηκε κλοπή εργαλείων 14.000 ευρώ στο Ρέθυμνο. Συνελήφθη 30χρονος αλλοδαπός μετά από έρευνα στην οικία του όπου βρέθηκαν τα κλοπιμαία και μικροποσότητα κοκαΐνης.