15.8 C
Chania
Thursday, January 8, 2026

Η Μασάδο κερδίζει το βραβείο δουλοπρέπειας: Προτίθεται να μοιραστεί το Νόμπελ Ειρήνης με τον Τραμπ

Ημερομηνία:

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Μαρία Κορίνα Μασάδο, δήλωσε ότι προτίθεται να μοιραστεί το Νόμπελ Ειρήνης που της απονεμήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ και να τον ευχαριστήσει προσωπικά, μετά τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ που οδήγησε στην ανατροπή του Νικολάς Μαδούρο.

Σε συνέντευξή της στο Fox News, η Μασάδο χαρακτήρισε την παρέμβαση της Ουάσιγκτον «τεράστιο βήμα για την ανθρωπότητα, την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αποδίδοντας στον Αμερικανό πρόεδρο καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Μαδούρο το Σάββατο.

Η 58χρονη πολιτικός ανέφερε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον Τραμπ από τις 10 Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ανακοινώθηκε η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης. Τότε είχε αφιερώσει μέρος της διάκρισης στον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θεωρούσε πως άξιζε ο ίδιος το βραβείο.

Μιλώντας εκ νέου στο Fox News, η Μασάδο είπε ότι το Νόμπελ ανήκει, όπως τόνισε, «στον λαό της Βενεζουέλας» και πως αυτός ο λαός θέλει να το μοιραστεί με τον Τραμπ. «Θα ήθελα πολύ να μπορέσω να του το πω προσωπικά», ανέφερε.

Παρά το τηλεφώνημα συγχαρητηρίων που δέχθηκε από τον Τραμπ τον Οκτώβριο, αμερικανικά μέσα μετέδωσαν ότι ο πρόεδρος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Μασάδο αποδέχθηκε το βραβείο αντί να το αρνηθεί και να του το αποδώσει.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήλωσε επίσης ότι σκοπεύει να επιστρέψει στη Βενεζουέλα «το συντομότερο δυνατό».

Η Μασάδο είχε επικρατήσει συντριπτικά στις εσωκομματικές εκλογές της αντιπολίτευσης το 2023, συγκεντρώνοντας ποσοστό 93%, ωστόσο αποκλείστηκε από τη δυνατότητα να διεκδικήσει δημόσιο αξίωμα. Στις προεδρικές εκλογές του 2024 αντικαταστάθηκε από τον Εντμούντο Γκονσάλες, ο οποίος, σύμφωνα με τα πρακτικά των εκλογικών τμημάτων, φέρεται να επικράτησε με μεγάλη διαφορά. Παρ’ όλα αυτά, νικητής ανακηρύχθηκε ο Μαδούρο, σε μια διαδικασία που ευρέως χαρακτηρίστηκε νοθευμένη.

Η συνέντευξη της Μασάδο προβλήθηκε λίγες ημέρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε απορρίψει δημόσια το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί της, δηλώνοντας ότι «δεν έχει την υποστήριξη ούτε τον σεβασμό στο εσωτερικό της χώρας». «Είναι μια πολύ καλή γυναίκα, αλλά δεν χαίρει εκτίμησης», είχε πει χαρακτηριστικά.

Τη Δευτέρα ορκίστηκε μεταβατική πρόεδρος της χώρας η Ντέλσι Ροδρίγκες, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος και υπουργός Πετρελαίου, η οποία έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να συνεργαστεί με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο Νικολάς Μαδούρο εμφανίστηκε ενώπιον δικαστηρίου στη Νέα Υόρκη, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες που σχετίζονται με διακίνηση ναρκωτικών.

lifo.gr

Με πληροφορίες από Euronews

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ