23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η μεγάλη φυγή: Χιλιάδες Αφγανοί συνεργάτες των Αμερικανών μεταφέρονται στις ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Περίπου 700 αφγανοί διερμηνείς και άλλοι, που συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό, καθώς και συγγενείς τους πρώτου βαθμού, ή συνολικά κάπου 2.500 άνθρωποι, θα μεταφερθούν στο Φορτ Λι, βάση του στρατού ξηράς των ΗΠΑ περίπου 200 χιλιόμετρα νότια της Ουάσιγκτον, όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις.

Πρόκειται για πρόσωπα που έχουν ήδη υποβληθεί σε ελέγχους ασφαλείας και οι αιτήσεις τους να τους χορηγηθούν ειδικές βίζες έχουν προχωρήσει περισσότερο, εξήγησε ο κ. Πράις.

Περίπου 20.000 Αφγανοί που συνεργάστηκαν με τον στρατό των ΗΠΑ, κυρίως σε ρόλο διερμηνέων και έχουν ζητήσει να τους δοθεί άσυλο στην αμερικανική επικράτεια μαζί με τα μέλη των οικογενειών τους. Συνολικά, η χώρα αναμένεται να δώσει βίζες σε περίπου 100.000 ανθρώπους.

Οι πρώτες μετεγκαταστάσεις από το Αφγανιστάν στη βάση αυτή, στην πολιτεία Βιρτζίνια, θα γίνουν περί τα τέλη του Ιουλίου.

Παρότι οι Ταλιμπάν σημειώνουν μεγάλα εδαφικά κέρδη στα πεδία των μαχών τις τελευταίες εβδομάδες, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει ότι η στρατιωτική αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν θα ολοκληρωθεί την 31η Αυγούστου, έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες πολέμου. Στη χώρα της Ασίας θα παραμείνει μόνο η φρουρά της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ.

Πολλοί από τους διερμηνείς και άλλους που συνεργάστηκαν με τις δυτικές δυνάμεις φοβούνται ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους θα υποστούν αντίποινα από τους Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, ο Τζον Κέρμπι, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι οι Αφγανοί δεν θα παραμένουν στο Φορτ Λι παρά μόνο «για μερικές ημέρες», ώσπου να βρεθεί στέγη για αυτούς.

Ενδέχεται να συμβάλλουν και άλλες στρατιωτικές βάσεις στην υποδοχή ανθρώπων η επεξεργασία των αιτήσεων των οποίων για να τους χορηγηθούν βίζες βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας, διευκρίνισε.

Χιλιάδες άλλοι Αφγανοί αναμένεται εξάλλου να μεταφερθούν σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό.

Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...