Περίπου στο ντούκου πέρασε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Μαρτίου στα γραφεία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με θέμα τον κίνδυνο αφανισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη οι επιχειρήσεις της Κρήτης αλλά και όλης της χώρας βρίσκονται σε μία διαρκή ύφεση που ξεκίνησε από την εποχή των ηλίθιων μέτρων που εξαναγκάστηκε η Ελλάδα να εφαρμόσει από τη Γερμανική Ευρώπη. Είναι η ίδια Γερμανία που τώρα ζητά την κατάργηση των Συμφώνων Σταθερότητας που επέβαλλαν την καταστροφική λιτότητα υπό τον παρανοϊκό φόβο της Ρωσίας.
Ακολούθησε η πανδημία κατά την οποία οι οικονομικές ανισότητες και στην Ελλάδα γιγαντώθηκαν. Η συντριπτική πλειοψηφία των χρημάτων πήγαν στους μεγάλους, οι μικροί έμειναν με τα ψίχουλα και οι πιο μικροί – αυτοί που είναι και οι πελάτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – έχασαν ακόμη παραπάνω από το εισόδημά τους.
Ήρθε μετά και ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας και η καταστροφική πολιτική της Ευρώπης που οδήγησε σε εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.
Για μία περίοδο λοιπόν περίπου 15 ετών οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν τεράστιο αγώνα επιβίωσης, που σημαίνει κιόλας ότι πολλές εξ αυτών – δίχως ύπαρξη και χρηματοδοτικής στήριξης ή προγραμμάτων από τις κυβερνήσεις που σκοπό να έχουν να αναπτυχθούν – όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν κάνει τα απαραίτητα βήματα για να εκσυγχρονιστούν. Δεν έχουν γίνει οι επενδύσεις που θα έπρεπε γιατί απλούστατα η πλειοψηδία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως τονίζεται και σε σχετική ανακοίνωση “δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμη και στις βασικές οικονομικές τους υποχρεώσεις”.
Το αποτέλεσμα είναι να βυθίζονται σε ένα σπιράλ αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ΕΦΚΑ και στην μόνη υπηρεσία του κράτους που λειτουργεί αποτελεσματικά, την Γερμανική Εφορία. Η Εφορία, ναι, είναι αποτελεσματική, όταν είναι να κυνηγήσει αυτόν που επιβιώνει γιατί σε συμπαιγνία με τις κυβερνήσεις οι μεγάλοι αφήνονται διαρκώς στο απυρόβλητο ενώ οι αυξήσεις και οι προσαυξήσεις στα χρέη των μικρομεσαίων γιγαντώνονται με τοκογλυφικούς ρυθμούς…
Καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους οι έμποροι:
«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να καταλάβει ότι η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα κινδυνεύει άμεσα με αφανισμό. Αν δεν υπάρξει άμεση και ουσιαστική στήριξη, δεν μπορούμε καν να μιλάμε για ανάκαμψη».
Το πρόβλημα είναι ότι θα αποτελούσε ψευδαίσθηση η πίστη των μικρομεσαίων ότι μία ξεκάθαρα αντιλαϊκή κυβέρνηση που εδώ και χρόνια ευνοεί τα συμφέροντα μία χούφτας ανθρώπων θα νοιαστεί να δώσει πραγματικές λύσεις για όλα αυτά που τους οδηγούν σε αφανισμό. Όχι όταν το πρόβλημα του θανάτου της μεσαίας τάξης αφορά σχεδόν στο σύνολό τους τις χώρες της Δύσης που εδώ και αρκετά χρόνια οι κυβερνήσεις τους λειτουργούν για να εξυπηρετούν τα συμφέροντα μόνο μίας κάστας ολιγαρχών που βλέπουν διαρκώς τον πλούτο τους να μεγαλώνει ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου αγωνίζεται για να βγάλει τα προς το ζην.
Δυστυχώς ή ευτυχώς, ο μόνος τρόπος για να παρθούν μέτρα από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά πιθανότητα και κάποια μελλοντική είναι οι πραγματικά αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Οι μικρομεσαίοι πρέπει να οργανωθούν και να πάρουν απόφαση για σύγκρουση. Ας κλείσουν τα καταστήματά τους, ας βάλουν παντού μαύρες πινακίδες, ας ενημερώσουν τον κόσμο τι συμβαίνει, ας κατέβουν στους δρόμους για να απαιτήσουν ένα πραγματικά βιώσιμο σχέδιο επιβίωσης των μικρομεδαίων στη χώρα μας.
Προς το παρόν, το όραμα της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται ότι είναι ο θάνατος της μεσαίας τάξης ώστε να έχουμε πλέον μόνο φτωχούς και… πλούσιους επενδυτές που θα τα αγοράσουν όλα.
Η μεσαία τάξη και στην Κρήτη δολοφονείται και η κυβέρνηση νίπτει υποκριτικά τας χείρας της στην κολυμβήθρα της “ελεύθερης αγοράς”
Καιρός είναι οι πολιτικοί να καταλάβουν ότι αν δε μπορούν να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα του λαού, τότε καλό είναι να κάνουν στην άκρη. Γιατί αυτοί πραγματικά αποτελούν το πρόβλημα στη Δημοκρατία μας. Η δική τους ανικανότητα να εκπληρώσουν το ρόλο τους και να εκπροσωπήσουν αποτελεσματικά τα συμφέροντα αυτών που τους εκλέγουν.



