23.8 C
Chania
Saturday, May 18, 2024

“Η μνήμη να θριαμβεύσει της λήθης”: Στην καρδιά του χιτλερικού καθεστώτος, ο επιζών του Ολοκαυτώματος του Σκινέ Νικόλαος Μιχελάκης τοποθέτησε πινακίδα για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας | Φωτός

Ημερομηνία:

Στο Bad Reichenhall βρέθηκε ο Νικόλαος Μιχελάκης, επιζών του Ολοκαυτώματος του Σκινέ και μέλος της ΕΠΟΝ, μαζι με το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας Αριστομένη Συγγελάκη.

Σε μήνυμα που ανέρτησε ο κ. Συγγελάκης μιλά για τις συγκινητικές στιγμές που ζήσαμε, την ημερίδα για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην οποία μίλησε και ο Νικόλαος Μιχελάκης, τη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μαζί με αντιφασίστες από τη Γερμανία αλλά και σε μια βαθιά συμβολική ενέργεια, τοποθέτησης πινακίδες στη “γέφυρα της Κρήτης”, στο μνημείο των βετεράνων Ορεινών Καραδρομέων της Βέρμαχτ.

Όπως τονίζει ο κ. Συγγελάκης: “Ήρθε η ώρα να απομακρυνθούν τα ναζιστικά σύμβολα και απ’ όλες τις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας!”

Διαβάστε όλο το κείμενο και δείτε τις φωτογραφίες:

Ήταν εξαιρετική η σημερινή μέρα στο Bad Reichenhall της Γερμανίας, μία από τις καλύτερες που έχω ζήσει!

Τι παράξενο! Στην καρδιά του χιτλερικού καθεστώτος, στα βουνά της Βαυαρίας όπου εκπαιδεύονταν οι Ορεινοί Καταδρομείς της Βέρμαχτ, τίποτα δεν ήταν σήμερα όπως συνήθως.

Μετά το πρωινό ψιλόβροχο, ένας λαμπρός ήλιος ήρθε να ζεστάνει τις καρδιές μας, μαζί βέβαια με 200 περίπου Γερμανούς αντιφασίστες, νέους κυρίως, που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις. Ανάμεσά τους και Έλληνες της Γερμανίας, που έδωσαν δυναμικό παρών.

Το πρωί συναντήσαμε τον δήμαρχο του τουριστικού θερέτρου με την ναζιστική παράδοση. Ευγενική υποδοχή αλλά ψυχρή, γλύκανε κάπως μετά τις αφηγήσεις μας για την δραματική ιστορία του Σκινέ και της Βιάννου, που μαρτύρησαν όσο λίγοι τόποι στην Κατοχή. Άκουσε με ενδιαφέρον την ανάλυσή μας για τα ναζιστικά εγκλήματα και τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, έδειξε ότι ευχαριστήθηκε με το δώρο μας (την σπουδαία έκθεση του Δοξιάδη για τη Θυσία της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο), όμως γρήγορα αποκάλυψε το πραγματικό του πρόσωπο όταν αρνήθηκε να παρέμβει για να επιτραπεί η απρόσκοπτη προσέλευση στην ημερίδα μας νέων που ήλθαν από άλλες πόλεις της Βαυαρίας.

Στην ημερίδα για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Ελλάδα και τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις ξεχείλιζε το πάθος και η αποφασιστικότητα για Δικαιοσύνη! Καμιά επιείκεια στους σφαγείς, όχι στην αποσιώπηση, την παραχάραξη και την αντιδραστική συγγραφή της Ιστορίας, αγώνας για την απόδοση των γερμανικών οφειλών! Το μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, γεμάτο ευαισθησία, αγάπη για τον γερμανικό λαό και αγωνιστικό ήθος για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών, έγινε δεκτό από το κοινό με σεισμικά χειροκροτήματα! Πραγματικά, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου ξέρει πώς να ανοίγει τις πύλες της ανθρώπινης ψυχής…

Συγκίνησε και συγκλόνισε με τη γλαφυρή του αφήγηση και το πάθος του ο 93χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος του Σκινέ και Αντιστασιακός Νικόλαος Μαρινάκης. Αφηγήθηκε τους πολυήμερους καταστροφικούς και πολύνεκρους βομβαρδισμούς από τη Λουφτβάφε πριν τη Μάχη της Κρήτης, την αυθόρμητη λαϊκή αντίσταση στον εισβολέα, τις πρωτόγνωρες θηριωδίες των γερμανών, την ένταξη και συμμετοχή του στην ΕΠΟΝ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ, πολεμώντας τους Γερμανούς μέχρι την τελευταία μέρα. Αλλά και την επιβράβευση της αντιστασιακής του δράσης από το μετακατοχικό ελληνικό κράτος με δίκες, φυλακίσεις και στρατιωτική θητεία στο κολαστήριο της Μακρονήσου. Επί μια ώρα το ακροατήριο είχε καθηλωθεί και ρουφούσε αχόρταγα την εξιστόρηση μιας ζωής γεμάτη αγώνες και θυσία, όπως και η ιστορία της χώρας μας.

Πιο πριν, το ιστορικό, πολιτικό και νομικό πλαίσιο της εκδήλωσης αλλά και της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων είχε παρουσιαστεί με πληρότητα και ακρίβεια από τους εξαίρετους ιστορικούς Δρ Στέφαν Στράκε, Δρ Ραλφ Κλάιν και τον δικηγόρο και ψυχή της ομάδας ΑΚ Distomo Μάρτιν Κλίνγκνερ. Πραγματικά οφείλουμε πολλά στους ανθρώπους αυτούς και σε πολλούς ακόμη Γερμανούς δημοκράτες, που σώζουν την τιμή της Γερμανίας!

Από την πλευρά μας παρουσιάσαμε το μαρτύριο της Βιάννου, της Κρήτης κι ολόκληρης της Ελλάδας στην περίοδο της Κατοχής, το δράμα των επιζώντων, την προκλητική αδιαφορία του γερμανικού κράτους επί δεκαετίες, τα διπλωματικά και νομικά τεχνάσματα της “δημοκρατικής Γερμανίας” για να αποφύγει να αναλάβει την ευθύνη της και να αποδείξει την μεταμέλειά της για τα εγκλήματα του Γ΄Ράιχ. Μιλήσαμε για τον τιτάνιο αγώνα των θυμάτων και του ελληνικού λαού για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση, για Δικαιοσύνη και Επανόρθωση. Ένας αγώνας που δεν είχε την ουσιαστική στήριξη των κυβερνήσεων, μηδέ της παρούσας εξαιρουμένης. Μιλήσαμε επίσης για τις νεοιμπεριαλιστικές πρακτικές της Γερμανίας για την άλωση των μαρτυρικών δήμων και την παραχάραξη της Ιστορίας, Εκφράσαμε, τέλος, την αποφασιστικότητα του κινήματος διεκδίκησης και της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού μας να επιμείνουμε ανυποχώρητα στον αγώνα μας μέχρι την τελική μας δικαίωση!

Στη συνέχεια διαδηλώσαμε στην πανέμορφη τουριστική πόλη, χαλώντας για λίγο την ησυχία των (ηλικιωμένων και συντηρητικών) κατοίκων, με τις φωνές μας και τα αντιφασιστικά συνθήματά μας.

Στη γέφυρα της Κρήτης, εκεί όπου βρίσκεται το μνημείο των βετεράνων Ορεινών Καταδρομέων, που κατέσφαξαν τον λαό μας, προχωρήσαμε σε μία υψηλού συμβολισμού κίνηση: τοποθετήσαμε μία πινακίδα που αποδίδει τιμή στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και όχι στους θύτες αυτής! Ήρθε η ώρα να απομακρυνθούν τα ναζιστικά σύμβολα και απ’ όλες τις μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας!

Καταλαβαίνετε λοιπόν τι εννοώ όταν λέω ότι τίποτα δεν θύμιζε σήμερα την έδρα των επίλεκτων κομάντο του Χίτλερ και στυγερών εθνικοσοσιαλιστών. Μακάρι η μνήμη να θριαμβεύσει της λήθης! Μακάρι η ιστορία να υπερισχύσει της προπαγάνδας. Μακάρι να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ! Μακάρι να κλείσει οριστικά ο δρόμος στον φασισμό! Στο χέρι μας είναι!!!

Αγωνιζόμαστε κι αισιοδοξούμε! Σας ευχαριστούμε για το ειλικρινές ενδιαφέρον και την συγκινητική σας υποστήριξη! Από το μεταμορφωμένο Bad Reichenhall, καλό ξημέρωμα!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το δημογραφικό πέρα από ευχολόγια

Του Αργύρη Αργυριάδη, Δικηγόρου Τα πράγματα είναι απλά. Οι αριθμοί...

Καρκίνος: Θα μπορεί να ανιχνεύεται 7 χρόνια πριν τη διάγνωση

Δύο βρετανικές μελέτες, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Nature...

Προεκλογική Εκδήλωση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Χανίων με Κουντούρα, Παπαργυρόπουλο, Τσίπρα και Λεκατσά

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ –Π.Σ. οργανώνει Προεκλογική...

Συνάντηση Ν. Καλογερή με Υφυπουργό Υποδομών – Τι συζήτησαν

Τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή επισκέφθηκε ο Υφυπουργός...