17.8 C
Chania
Saturday, May 11, 2024

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά το ανοσοποιητικό

Ημερομηνία:

Η μοναξιά δεν είναι απλά ένα συναίσθημα, μια κατάσταση. Όπως φαίνεται, είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που επιβαρύνει την υγεία, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Λένε ότι οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο και καλύτερα από τους εργένηδες κι ότι, γενικά, η μοναξιά συνοδεύει την κακή υγεία. Πώς, όμως, επηρεάζει η μοναξιά την ψυχική υγεία; Μη βιαστείτε να απαντήσετε έχοντας στο μυαλό σας μόνο τους ηλικιωμένους. Μοναξιά στις μέρες μας βιώνουν και πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι και, συχνά, όχι από δική τους επιλογή… Μελέτη του 2013 στις ΗΠΑ έδειξε ότι 4 στους 10 νιώθουν μόνοι.

Νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Chicago έδειξε ότι η κοινωνική απομόνωση επηρεάζει τα λευκά κύτταρα του αίματος (τους “πρωταγωνιστές” του ανοσοποιητικού) μέσω μιας βιολογικής διαδικασίας που επηρεάζει τα “σινιάλα” του στρες.

“Είναι μια διαδικασία ρουτίνας. Όσο πιο μόνος είναι κάποιος και για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, τόσο περισσότερες οι αρνητικές επιπτώσεις” είπε ο Dr. John Cacioppo, επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής ψυχολογίας. Η επιστημονική ομάδα μελέτησε 141 ηλικιωμένους για χρονικό διάστημα πέντε χρόνων και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ. Όπως διαπίστωσαν, η κοινωνική απομόνωση μειώνει την αποτελεσματικότητα του αμυντικού (ανοσοποιητικού) μηχανισμού ενός ανθρώπου και αυξάνει το επίπεδο της χρόνιας φλεγμονής. Όπως εξήγησαν, η μοναξιά ενεργοποιεί μια γονιδιακή διαδικασία, που λέγεται CTRA (Conserved Transcriptional Response to Adversity), η οποία μειώνει την αντιϊκή δράση των γονιδίων – δεν μπορούν να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις – κι έχει αμφίδρομη σχέση με το αίσθημα της μοναξιάς. Εξαιτίας της μοναξιάς αυξάνεται η έκφραση (ενεργοποίηση) των γονιδίων, που εμπλέκονται στη χρόνια εσωτερική φλεγμονή, ενώ, αντίστροφα, μειώνεται η έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στην άμυνα κατά των ιών.

Ανάλογα ευρήματα προέκυψαν από αντίστοιχες μελέτες σε μαϊμούδες. “Το αίσθημα αυτοσυντήρησης του εγκεφάλου, που ενεργοποιείται από ανεπιθύμητη μοναξιά, δεν επηρεάζει μόνο τη συμπεριφορά, αλλά και την παραγωγή των λευκοκυττάρων στο σώμα. Όπως η πείνα και η δίψα, έτσι και η μοναξιά θα έπρεπε να έπρεπε να αποτρέπεται, από τη στιγμή που έχει επικίνδυνες επιπτώσεις” κατέληξε ο επικεφαλής της μελέτης.

Medical Daily

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σημαντικές βροχές στην Κρήτη την Παρασκευή – Στα Ασκύφου οι σημαντικότερες βροχοπτώσεις

Σημαντικές βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Κρήτη από το απόγευμα της Πέμπτης έως και...

Οι φοιτητές του συλλόγου φοιτητών Εστίας ΠΚ διαδηλώνουν τη Δευτέρα για την Παλαιστίνη

Συγκέντρωση Δευτέρα 13/5 στις 20:00 στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς...

Επίσκεψη στο Εργοστάσιο Ανακύκλωσης της ΔΕΔΙΣΑ από τους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους του Δήμου Χανίων

Στους χώρους του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ)...