19.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα προωθήσει την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία

Ημερομηνία:

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι του FDP ανακοίνωσαν ότι ο συνασπισμός μεταξύ των τριών κομμάτων, το «φανάρι», όπως αποκαλείται στον Γερμανικό Τύπο θα προωθήσει την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε την Τετάρτη, ο συνασπισμός θέλει να χρησιμοποιήσει την εν εξελίξει Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης ως αφετηρία για τη μεταρρύθμιση της ΕΕ.

«Η διάσκεψη θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συνταγματική διαδικασία και τελικά σε ένα ευρωπαϊκό ομοσπονδιακό κράτος», αναφέρεται στο έγγραφο.

«Μια κυρίαρχη Ευρώπη είναι το κλειδί για την εξωτερική μας πολιτική», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος πιθανότατα θα ορκιστεί καγκελάριος τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

«Ως οικονομικά ισχυρότερη και πολυπληθέστερη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, είναι αποστολή μας να καταστήσουμε δυνατή, να προωθήσουμε μια κυρίαρχη Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Γερμανίας σχεδιάζει ακόμα να ενισχύσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δίνοντάς του το δικαίωμα να δρομολογεί νομοθετικές ρυθμίσεις, προνόμιο που σήμερα έχει μονο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Ούντο Μπούλμαν, ο οποίος ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων του συνασπισμού για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις εκ μέρους του SPD, τόνισε ότι η πρόταση αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για το πώς τα τρία κόμματα θέλουν να αναπτύξουν περαιτέρω την Ένωση.

Περαιτέρω βήματα ολοκλήρωσης είναι απαραίτητα, καθώς «οι καιροί το απαιτούν» και οι «πολίτες το περιμένουν», δήλωσε ο Μπούλμαν.

Παρόλο που ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς και δύσβατος για να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη για την έναρξη μιας συστατικής διαδικασίας για την Ευρώπη, ο συνασπισμός θέλει επίσης να αξιοποιήσει τις δυνατότητες των υφιστάμενων διαδικασιών.

Μέχρι στιγμής, το Συμβούλιο – το οποίο αποτελείται από τους υπουργούς των κρατών μελών της ΕΕ – συχνά αποφασίζει με συναίνεση, ακόμη και αν οι συνθήκες θα επέτρεπαν την ψηφοφορία με ειδική πλειοψηφία.

Σε τομείς όπου αυτό είναι ήδη δυνατό, «θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε την ειδική πλειοψηφία στο Συμβούλιο», δήλωσε ο Μπούλμαν.

«Έγκαιρες» αντιδράσεις σε παραβιάσεις του κράτους δικαίου

Ένα άλλο καυτό θέμα στη συμφωνία του Γερμανικού συνασπισμού είναι η απομάκρυνση από την διαλλακτική προσέγγιση της νυν καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ απέναντι στην παραβίαση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία.

Ο μελλοντικός συνασπισμός θέλει να καλέσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει πιο έγκαιρα και πιο αυστηρά τα υφιστάμενα μέσα για το κράτος δικαίου.

"google ad"

Η Νίκολα Μπίερ, η οποία συνδιαπραγματεύτηκε για λογαριασμό του FDP το κεφάλαιο του κυβερνητικού προγράμματος για την Ευρώπη, τόνισε ότι «όλοι όσοι έχουν ενταχθεί στο κλαμπ έχουν υπογράψει να τηρούν τους κανόνες του και αυτό περιλαμβάνει οπωσδήποτε την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», είπε.

Αυτό θα ισχύσει και για το ταμείο ανάκαμψης από την πανδημία, αφού ο συνασπισμός αποφάσισε να συνδέσει τις πληρωμές με το κράτος δικαίου.

Εάν τα «λάθη στον τομέα του κράτους δικαίου» δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς, τότε η Πολωνία δεν θα πρέπει να λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, δήλωσε η Μπίερ.

Ωστόσο, τόνισε η ίδια ότι η Γερμανική κυβέρνηση θα υιοθετήσει μια αμφίπλευρη προσέγγιση έναντι της Πολωνίας, η οποία θα αντιμετωπίζει πιο αυστηρά τα ζητήματα του κράτους δικαίου, ενώ παράλληλα θα εντείνει τις σχέσεις σε άλλους τομείς, όπως η μετανάστευση.

«Έχω την ελπίδα ότι αυτός ο συνδυασμός θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα από την laissez-faire προσέγγιση των τελευταίων ετών», κατέληξε.

(Oliver Noyan | EURACTIV.com)

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ

Του Φώτη Ποντικάκη* 38 χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα στο...

Γ.Α.Δ.Π. Κρήτης: Πώς να προστατευτείτε από περιστατικά εξαπάτησης

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση  Κρήτης, στοχεύοντας στην ενημέρωση...

Ρέθυμνο: 500 ευρώ γιατί έκαιγε υπολείμματα καλλιεργειών

Διαδοχικά είναι τα πρόστιμα στην Κρήτη για πυρκαγιάς που...