26.8 C
Chania
Saturday, June 29, 2024

Συγκίνηση στη συνάντηση με το αγόρι που έσωσε τη ζωή του πατέρα της στη Μάχη της Κρήτης

Ημερομηνία:

75 χρόνια μετά, η κόρη Jean και οι εγγονές Anne και Susan του Νεοζηλανδού στρατιώτη Jack Harris που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης ξαναβρέθηκαν στο νησί, για να περπατήσουν στα βήματα του πατέρα και παππού τους.

Σκοπός της επίσκεψης να βρουν τους δύο ανθρώπους που βοήθησαν ώστε να επιβιώσει ο πατέρας τους κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στο νησί.

Η ιστορία έχει ως εξής. Πριν 75 χρόνια, δύο Νεοζηλανδοί στρατιώτες (ΑΝΖΑCS) πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης. Όταν όμως το νησί εκκενώθηκε, μετά και την ήττα των συμμαχικών δυνάμεων, αυτοί έμειναν παγιδευμένοι στο νησί. Έτσι, έψαξαν για κάποιο μέρος να κρυφτούν μέχρι να μπορέσουν να φύγουν.

Το μέρος που κρύφτηκαν ήταν η σπηλιά Κουκουλίτσα στα Τσικαλαριά. Όμως, δίχως να μπορούν να βγουν από την κρυψώνα τους, δεν είχαν τίποτα να φάνε. Οι δύο νεαροί στρατιώτες έζησαν εξαιτίας της αυταπάρνησης δύο νεαρών αγοριών από την περιοχή που κάθε μέρα τους πήγαιναν αυγά και ψωμί, αυτά τα λίγα δηλαδή που είχαν και αυτά να φάνε.

Σήμερα, 75 χρόνια μετά, η κόρη ενός από τους στρατιώτες Jean, συναντήθηκε με ένα από τα δύο αυτά αγόρια, τον Κώστα Παπαγεωργίου.

Αρχικά, ο γιος του Κώστα Παπαγεωργίου, Νίκος, συναντήθηκε με την Jean και τις δύο εγγονές, Anne και Susan, δύο μέρες μετά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Μάχη της 42η οδού στα Τσικαλαριά, το Σάββατο 21 Μαϊου. Εκεί, μιλήσανε για τα γεγονότα που του έχει εξιστορήσει πολλές φορές ο πατέρας του, για τους Νεοζηλανδούς που τους πηγαίνανε αβγά και ψωμί.

Σε μια δεύτερη συνάντηση βρισκόταν και ο ηλικιωμένος πλέον Κώστας Παπαγεωργίου όπου εμφανώς συγκινημένος εξιστορήθηκε τα γεγονότα στο παιδί και στα εγγόνια του Νεοζηλανδού στρατιώτη που πολέμησε στη Μάχη της Κρήτης. Οι συγγενείς του Jack Harris, βαθιά συγκινημένοι, ευχαρίστησαν και προσωπικά τον Κώστα Παπαγεωργίου για το θάρρος που επέδειξε εκείνες τις μέρες, που έσωσε τη ζωή του πατέρα και παππού τους.

Αφού προχωρήσανε σε ανταλλαγή δώρων, υποσχέθηκαν ότι θα κρατήσουν επαφή και κάλεσαν τον Κώστα Παπαγεωργίου να επισκεφθεί αυτός και η οικογένεια του τη Νέα Ζηλανδία ώστε να μπορέσουν να τους ευχαριστήσουν όπως τους αρμόζει.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ