17.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Η οδός… των χαμένων ονείρων

Ημερομηνία:

Γράφει ο Βαγγέλης Πάλλας
Δημοσιογράφος – Ερευνητής – Αναλυτής AEJ – IFJ

Από την εμφάνιση του ανθρώπου στη Γη, πάντα ονειρευόταν. Σε όποια γωνία του πλανήτη και να ζει, ότι χρώμα και νάχει, όποια θρησκεία και να ακολουθεί. Τα όνειρά του, τα όνειρά τους είναι κοινά.

Οι άνθρωποι μια κατακτημένης χώρας ονειρεύονται και αγωνίζονται για την λευτεριά τους. Την εθνική τους ανεξαρτησία και κυριαρχία. Και εκείνοι που ζουν κάτω από αυταρχικά καθεστώτα, λευτεριά και δημοκρατία ονειρεύονται και γι’ αυτές αγωνίζονται. Στη σύγχρονη εποχή η κατοχή μας χώρας δεν έχει στρατιωτικά μόνο χαρακτηριστικά. Έχουν πολιτικά και κυρίως οικονομικά. Εκτός από τα παραπάνω, όλοι οι άνθρωποι είχαν και έχουν ένα κοινό όνειρο. Τη βελτίωση της ζωής τους. Το όνειρο εκατομμυρίων ανθρώπων που βιώσαν τη βάρβαρη εξουσία, γέμισαν από λέξεις και δεν κοστίζουμε τίποτα πια, μαρμαρωμένες στο παρελθόν από την κακιά μάγισσα της εξουσίας. Ποιος θα τις λευτερώσει; Γεμίσανε από επαναστάτες» μην θαρρείτε πως είμαστε λεύτεροι. Άλλωστε τι θα πει η λέξη που στ’ όνομά της θυσιάστηκαν για τα υψηλότερα συναισθήματα, χιλιάδες  άνθρωποι. Θαρρώ  πως δεν μπορούμε να μιλάμε για ελευθερία, αλλά για μια απελευθέρωση.

…Καληνύχτα λυπημένε  αδελφέ μου, αν τύχει να δεις ένα μεγάλο  αστέρι είναι που σε συλλογίζομαι καθώς θ’ ακουμπήσεις τα’ όπλα σου στην  γωνιά θα ξαναγίνεις ένα σπουργίτι. Κι όταν σου πουν να με πυροβολήσεις  χτύπα  με αλλού, μην σημαδέψεις την καρδιά μου. Κάπου βαθιά της ζει το παιδικό σου πρόσωπο, δεν θα ήθελα να το λαβώσεις… (Τάσος Λειβαδίτης)

Ένας καθημερινός και σκληρός αγώνας για τη βελτίωση της ζωής. Ο εργάτης νάχει μεροκάματο κι ασφάλιση.  Μισθωτοί και συνταξιούχοι νάχουν ικανοποιητικές αμοιβές για αξιοπρεπή ζωή, ένα αυτοκίνητο, και στέγη για την οικογένεια. Παιδεία και υγεία για όλους. Ασφαλές μέλλον για τους νέους. Δικαιοσύνη και ίσες  ευκαιρίες. Αξιοκρατία. Ισότητα των πολιτών. Αυτό ήταν το συνολικό όνειρο. Και έγινε στόχος και ερείπια.

Χιλιάδες εξεγέρσεις, επαναστάσεις, πόλεμοι, πραξικοπήματα, μεταρρυθμίσεις, τεχνολογικές επαναστάσεις και η ζωή μας  κατάντησε μια τραγική περιπέτεια μέσα στην  κρεατομηχανή της εξουσίας. Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες της ζωής μας; Μπορούμε να το  κάνουμε;

Η αναζήτηση της εκπλήρωσης των ονείρων των ανθρώπων, μας οδήγησε στην ίδια αντίληψη για τη ζωή, στον ίδιο τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής με τον καπιταλισμό που θέλαμε να ανατρέψουμε. Και  ύστερα από μια τραγική περιπλάνηση ξανασυναντήσαμε τον καπιταλισμό  και μάλιστα με εκατομμύρια νεκρούς.

… Η καλύτερη δημοκρατία είναι εκείνη, όπου στους κακούς δεν επιτρέπεται να παίρνουν την εξουσία και στους κάλους δεν επιτρέπεται ν΄ αρνούνται τη διακυβέρνηση του τόπου τους. …

Τουλάχιστον ας κάνουμε όνειρα που να μην είναι δόλωμα παρηγοριάς … και όχι χαμένοι στην οδό των χαμένων ονείρων…

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ευάγγελος Πάλλας
Ο Ευάγγελος Πάλλας είναι δημοσιογράφος ΙFJ. Ασχολείται κυρίως με κοινωνικά και πολιτικά θέματα, παρακολουθεί τις διεθνείς εξελίξεις, και συγκεντρώνει ειδήσεις για ιστορικά θέματα - μνήμης, μειονότητες, roma, ανθρώπινα δικαιώματα, περιβάλλον, ιατρικά θέματα. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Πάλλας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Έμαθε να διαβάζει, να γράφει, να σκέφτεται, να μιλά, να αντιδρά, με τούτα τα όπλα πορεύεται στη ζωή. Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Ερντογάν διακόπτει τις εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ – Κατηγορεί τις ΗΠΑ για υποκρισία

Η Τουρκία διακόπτει όλες τις εξαγωγές και εισαγωγές από και προς...

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Οι πρώτοι μήνες νοσηλείας, τα “γιατί” που τη βασάνιζαν και το κύμα αγάπης

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εκπομπή της ΕΡΤ...

Ρέθυμνο: Κατασχέθηκαν πάνω 52.800 κροτίδες – Συνελήφθη ο κάτοχος τους

Συνελήφθη σήμερα (02.05.2024) το μεσημέρι, σε περιοχή του Δήμου...