18.8 C
Chania
Friday, May 10, 2024

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων για τους τραμπουκισμούς για τα τραπεζοκαθίσματα: Αναγκαίοι οι κανόνες σε Παλιά Πόλη και Λιμάνι

Ημερομηνία:

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της δημοτικής αρχής και ενάντια στους τραμπουκισμούς καταστηματαρχών πήρε η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων. Σε κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα μιλά για μάχη που δίνεται “για το αν θα συνεχίσουν κάποιοι να εκμεταλλεύονται κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου σε βάρος των πολιτών και σε βάρος όσων δεν έχουν να πληρώνουν για να χρησιμοποιήσουν έναν ελεύθερο χώρο”.

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων καταγγέλλει τους τραμπουκισμούς και τις ύβρεις που έλαβαν χώρα στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων για το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στο Ενετικό Λιμάνι. Στηρίζουμε την προσπάθεια του Δήμου Χανίων να μπουν επιτέλους κάποια όρια στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στο Ενετικό Λιμάνι και στην Παλιά Πόλη.

Καλούμε όλες τις δημοτικές παρατάξεις και όλους τους δημοτικούς συμβούλους να καταδικάσουν απερίφραστα τη βία και τους τραμπουκισμούς που έλαβαν χώρα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να δεσμευτούν για να μπουν όρια και κανόνες στην ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και στην εκμετάλλευση των ελεύθερων δημόσιων χώρων.

Τώρα, δίνεται μια μάχη για το αν θα συνεχίσουν κάποιοι να εκμεταλλεύονται κάθε σπιθαμή ελεύθερου χώρου σε βάρος των πολιτών και σε βάρος όσων δεν έχουν να πληρώνουν για να χρησιμοποιήσουν έναν ελεύθερο χώρο. Κανείς δε λέει να μην υπάρχουν επιχειρήσεις και τραπεζοκαθίσματα. Θα πρέπει όμως:

  • Να συνεχίσουν να υπάρχουν πλατείες με ελεύθερο χώρο για να μπορούν να τρέχουν και να παίζουν τα παιδιά.
  • Θα πρέπει οι πεζόδρομοι να πάψουν να μετατρέπονται σε τραπεζόδρομους
  • Να σταματήσει η αισχρή πρακτική να κλείνονται από τραπεζοκαθίσματα είσοδοι σπιτιών στην Παλιά Πόλη.
  • Να σταματήσει η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων πάνω στους διαδρόμους που έχουν σχεδιαστεί για τυφλούς, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους να κινούνται κι αυτοί στην πόλη. Η πόλη δεν ανήκει σε μερικούς μαγαζάτορες. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να φυλακίζουν τους τυφλούς στα σπίτια τους.
  • Δεν μπορεί να κλείνονται εντελώς από τραπεζοκαθίσματα πεζοδρόμια κι οι πεζοί να εξαναγκάζονται με κίνδυνο της ζωής τους να κυκλοφορούν στο δρόμο.
  • Σε κάθε πεζόδρομο είναι αναγκαίο να μένει ικανός διάδρομος στη μέση, έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα, εάν υπάρχει ανάγκη, για να μη θρηνήσουμε θύματα.
  • Είναι καιρός ακόμη να εκλείψει η ανεξέλεγκτη είσοδος και στάθμευση ΙΧ στους πεζοδρόμους και στο Ενετικό Λιμάνι.

Είναι ψευδέστατο το επιχείρημα ότι αν μπουν όρια και κανόνες στην επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ενετικό Λιμάνι και στην Παλιά Πόλη θα καταστραφούν οι επιχειρήσεις και θα μείνουν χωρίς δουλειά οι εργαζόμενοι σε αυτές. Η Ελλάδα και τα Χανιά αναμένουν ρεκόρ τουριστών φέτος. Είναι στο χέρι μας να τους κρατήσουμε και για τα επόμενα χρόνια, για να έχουν και του χρόνου δουλειά οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Είναι στο χέρι μας να πείσουμε τους επισκέπτες μας να ξανάρθουν, σεβόμενοι την Παλιά Πόλη, το Ενετικό Λιμάνι και τα μνημεία μας, ακολουθώντας στοιχειώδεις κανόνες για τη διευκόλυνση επισκεπτών και κατοίκων. Κι αυτοί οι στοιχειώδεις κανόνες είναι να σταματήσει η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, η ανεξέλεγκτη είσοδος και στάθμευση ΙΧ στους πεζοδρόμους και τις πλατείες, να πάψει η ολοκληρωτική κατάληψη όλων των ελεύθερων δημόσιων χώρων από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

47 μετανάστες διασώθηκαν νότια της Γαύδου – Φιλοξενούνται προσωρινά στα Χανιά

Συνολικά 47 μετανάστες, οι οποίοι εντοπίστηκαν σε σκάφος στη...

Τον καταπλάκωσε το τρακτέρ που οδηγούσε

Τραγικό θάνατο βρήκε σήμερα ένας 60χρονος στον Μυλοπόταμο. Πρόκειται σύμφωνα με το goodnet.gr, για...