ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία απειλεί μέλος της ΕΕ: «Κάτι θα μπορούσε να συμβεί» με τον πετρελαιαγωγό που οδηγεί στην Ουγγαρία

Η Ουκρανία έχει «έναν θαυμάσιο μοχλό πίεσης» επί της Ουγγαρίας μέσω του πετρελαιαγωγού Druzhba –που μεταφράζεται σε «Φιλία»–, υποστήριξε την Πέμπτη η σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Ενέργειας Lana Zerkal.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης στο Φόρουμ Ασφάλειας του Κιέβου, η Ζερκάλ επέκρινε την πολιτική της ουγγρικής κυβέρνησης, η οποία εμποδίζει τον έκτο γύρο κυρώσεων της ΕΕ, που θα απαγόρευε το ρωσικό πετρέλαιο. Οι δυτικές χώρες έχουν επιβάλει σκληρούς περιορισμούς από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Μόσχα εξαπέλυσε τη στρατιωτική της επίθεση στην Ουκρανία.

Κατά τη γνώμη της Zerkal, η Ουγγαρία χρησιμοποιεί τη ρωσική στρατιωτική επίθεση ως μέσο για να πετύχει τους δικούς της στόχους και πιστεύει ότι τώρα «μπορεί να απαιτήσει οτιδήποτε» από την ΕΕ.

« Η Ουκρανία έχει έναν υπέροχο μοχλό πίεσης στα χέρια της – είναι ο πετρελαιαγωγός Druzhba», είπε η Zerkal, προσθέτωντας ότι «κάτι μπορεί να συμβεί» με τη χωριστή γραμμή Druzhba της Ουγγαρίας.

«Και, κατά τη γνώμη μου, θα ήταν πολύ σωστό να του συνέβαινε κάτι. Αλλά, και πάλι, είναι στα χέρια της κυβέρνησης και του προέδρου να λάβουν αποφάσεις για πολιτικά ζητήματα, να αποφασίσουν αν θέλουμε πραγματικά να μιλήσουμε με τον [Ούγγρο Πρόεδρο Βίκτορ] Όρμπαν σε μια γλώσσα που καταλαβαίνει και που επιβάλλει στην ΕΕ, ή αν δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για αυτό», τόνισε η Ζερκάλ.

Η Zerkal προχώρησε σε ανάρτηση αργότερα στο Facebook για να διευκρινίσει την «ταπεινή της γνώμη » ότι «προκάλεσε διπλωματικό σκάνδαλο».

Αλλά, “για να ηρεμήσει η κατάσταση, αξίζει να διευκρινιστεί ότι η επίσημη θέση του Υπουργείου Ενέργειας της Ουκρανίας σχετικά με αυτό το θέμα είναι αμετάβλητη. Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος μεταφορέας ενέργειας στην Ευρώπη”, τόνισε.

Σε επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που τον είδαν οι Financial Times, ο Όρμπαν φέρεται να είπε στην ΕΕ ότι η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου σε όλο το μπλοκ θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα στην οικονομία της χώρας του και ως εκ τούτου απαιτούνταν «επείγουσες επενδύσεις» από τις Βρυξέλλες.

Η Ουγγαρία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη Ρωσία για τις εισαγωγές φυσικού αερίου της και βασίζεται στη Μόσχα για περισσότερο από το ήμισυ του εισαγόμενου πετρελαίου της. Η χώρα λαμβάνει το 65% του πετρελαίου της μέσω του αγωγού Druzhba από τη Ρωσία. Αντιμετωπίζοντας πιθανές κυρώσεις κατά του ρωσικού πετρελαίου, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Peter Szijjarto είπε προηγουμένως ότι η Βουδαπέστη θα υποστήριζε την απαγόρευση των θαλάσσιων αποστολών, αλλά όχι για τις παραδόσεις μέσω αγωγών.

Παρά την έλλειψη συναίνεσης εντός της ΕΕ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε τη Δευτέρα ότι τα 27 κράτη μέλη του μπλοκ « θα φτάσουν σε μια σημαντική ανακάλυψη εντός των ημερών » για το εμπάργκο. Οποιαδήποτε απόφαση για κυρώσεις της ΕΕ πρέπει να λαμβάνεται ομόφωνα.

Η Ουκρανία καλεί συνεχώς τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν να αγοράζουν ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο χρηματοδοτούν τη στρατιωτική επίθεση της Μόσχας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι διέπραξαν οικονομική «αυτοκτονία» επιχειρώντας να εγκαταλείψουν τη ρωσική ενέργεια.

rt.com

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

Εξιχνιάστηκαν 4 υποθέσεις κλοπών σε Χανιά και Ρέθυμνο – Συνελήφθησαν 5 άτομα

Πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, συνελήφθησαν κατά την επιστροφή τους στο λιμάνι του…

2 hours ago

SOS εκπέμπουν οι λιμενικοί της δυτικής Κρήτης για το μεταναστευτικό

“Δοκιμάζονται οι αντοχές μας” αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους τα μέλη της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού…

2 hours ago

Τέμπη: Οι 15 τόνοι ξυλόλιο «καίνε» την κυβέρνηση – Σάλος με τα στοιχεία – σοκ που ανέδειξαν οι πραγματογνώμονες

Σάλος έχει προκληθεί από την αποκάλυψη για τη μπάλα φωτιάς που ακολούθησε της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη.…

2 hours ago

Άρθρο Β. Κοντεζάκη: Σκέψεις με αφορμή τις εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Το όραμα καταρχήν είναι για ένα ανεξάρτητο, μαχητικό, παραγωγικό και ανοικτό στα μέλη του και…

2 hours ago

This website uses cookies.