Το προηγούμενο Σάββατο 13 Ιουλίου, το μεγαλύτερο μέρος των περιαστικών δημοτικών ενοτήτων που ανήκουν στον Δήμο Χανίων έμειναν χωρίς νερό για αρκετές ώρες, ενώ η παροχή νερού δεν ομαλοποιήθηκε σε κάποιες περιοχές ακόμα και τις επόμενες μέρες. Εν μέσω καύσωνα και «καυτής» τουριστικής περιόδου, η εμπειρία αυτή για τα Χανιά θύμισε κάτι από τα παλιά και προμήνυσε κάτι από το μέλλον.
Είναι σημαντικό να αναζητήσουμε με νηφαλιότητα τις αιτίες, να θέσουμε και να απαντήσουμε ερωτήματα, με αποκλειστικό στόχο να αλλάξουμε ό,τι είναι εφικτό.
To πρόβλημα προκύπτει ότι ξεκίνησε από προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος για εργασίες αναβάθμισης του δικτύου ηλεκτροδότησης, σε περιοχές που περικλείουν αντλιοστάσια που τροφοδοτούν περιαστικές περιοχές των Χανίων και η οποία, όπως όλες οι ανάλογες διακοπές, ήταν μέρες πριν αναρτημένη στο διαδίκτυο.
Ωστόσο, θέτουμε το ερώτημα αν είχε γίνει αρμοδίως στην κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία, και άρα και στην ΔΕΥΑΧ και τον ΟΑΚ, ενημέρωση για την προγραμματισμένη διακοπή, ώστε να μην επαφίεται στην τύχη η γνώση αυτού που ήταν προγραμματισμένο.
Ας σημειωθεί ότι οι μέρες που επιλέγονται από τον ΔΕΔΔΗΕ για εκτεταμένες προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος γίνεται προσπάθεια να μην είναι εργάσιμες, οπότε ο αντίκτυπος σε επαγγελματικές δραστηριότητες να ελαχιστοποιείται, και δυστυχώς υπάρχουν εργασίες αναβάθμισης που δεν μπορούν να γίνουν νύχτα, οπότε η κατανάλωση νερού είναι περιορισμένη και συνεπώς και οι όποιες συνέπειες θα ήταν περισσότερο περιορισμένες. Αυτά χρειάζεται να έχουν απαντηθεί αρμοδίως σε κάθε διοίκηση φορέα που έχει συνέπειες στο έργο του από μια προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος.
Εν συντομία, η εξέλιξη που ακολούθησε ήταν ότι η προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος προκάλεσε διακοπή λειτουργίας αντλιών της ΔΕΥΑΧ. Η ζήτηση νερού ήταν τέτοια που άδειασε τις δεξαμενές και οι δημότες έμειναν χωρίς νερό. Η συνέχεια ήταν πολύ πιο ζημιογόνα από μια διακοπή νερού, διότι οι άδειες δεξαμενές σε ένα δίκτυο καταναλωτών που συνέχιζε να επιχειρεί να τραβήξει νερό χωρίς επαρκή ενημέρωση επέφερε συνεχείς ζημιές σε αγωγούς και αντλίες που καλούνταν να δουλέψουν χωρίς αντικείμενο άντλησης. Ζημιές που χρειάζονται χρόνο, χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό για να αποκατασταθούν και που επιμηκύνουν για τους πολίτες το διάστημα κατά το οποίο έρχονται αντιμέτωποι με την έλλειψη νερού.
Θέτουμε λοιπόν τα ερωτήματα:
Υπήρχε ή έπρεπε να υπάρχει στη ΔΕΥΑΧ γεννήτρια για να καλύψει τη λειτουργία αντλιών σε περίπτωση διακοπής ρεύματος;
Υπήρχε ή έπρεπε να υπάρχει διαθέσιμο νερό στη ΔΕΥΑΧ ή/και στον ΟΑΚ για να αντλήσει μια γεννήτρια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος;
Υπήρξε έγκαιρη και σαφής ενημέρωση προς τους πολίτες από την ΔΕΥΑΧ μόλις έγινε αντιληπτή η έκταση του προβλήματος και άρα και οι συνέπειες του, ώστε οι πολίτες να μην συνεχίζουν να τραβάνε νερό από ένα μη τροφοδοτούμενο δίκτυο ύδρευσης;
Υπάρχει –και οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει– από την πλευρά της ΔΕΥΑΧ σχέδιο αντιμετώπισης βλάβης στο δίκτυο ηλεκτροδότησης; Αν δηλαδή εξέλιπε η όποια αλλότρια ευθύνη για την ενημέρωση της διακοπής, ποιο είναι το σχέδιο αντιμετώπισης μιας προγραμματισμένης ή απρόοπτης διακοπής ρεύματος από την πλευρά της ΔΕΥΑΧ;
Υπάρχει το απαιτούμενο και αναγκαίο ανθρώπινο εργατικό δυναμικό στη ΔΕΥΑΧ –εν εργασία ή σε επιφυλακή, καθημερινές και αργίες– για να ανταποκριθεί στη διαχείριση μιας προγραμματισμένης ή απρόοπτης διακοπής ρεύματος;
Έχει απασχολήσει το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας η αντιμετώπιση τέτοιων ή παρόμοιων συμβάντων που μπορεί να άπτονται ή να δυσχεράνουν την επίλυση μιας καταστροφής;
Είναι πολύ πιθανό οι απαντήσεις σε κάποια από τα παραπάνω ερωτήματα να ανάγονται σε κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές που σταθερά, συστηματικά και σχεδιασμένα αφαιρούν πόρους και δυνατότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι επείγον όμως να κατανοήσει η κάθε δημοτική αρχή, ανεξάρτητα πού τάσσεται πολιτικά, ότι είναι το ίδιο της το έργο που υπονομεύεται από τέτοιες κυβερνητικές πολιτικές και ότι δεν αρκεί καμία τυχόν εύνοια, με αντίστοιχη προνομιακή παροχή κονδυλίων, για να αντιστρέψει τα αποτελέσματα που έχει μια τέτοια κυβερνητική πολιτική για τους δημότες όλης της χώρας και του Δήμου μας συγκεκριμένα. Είναι επίσης επείγον να γίνει σαφές στους πολίτες ότι κάθε επιλογή είναι πολιτική και ότι επιλέγουμε κάθε μέρα: είτε με την ψήφο μας είτε με τη σιωπή μας είτε με τις πράξεις μας είτε μας τις παραλείψεις μας.
Ας μην ξεχνάμε ότι ετούτη τη φορά ήμασταν πολύ τυχεροί: ο συνδυασμός διακοπής ύδρευσης και καύσωνα δεν συνέπεσε με άλλα μη προγραμματισμένα συμβάντα που θα μπορούσαν να επιφέρουν μεγαλύτερο κόστος από αυτό που κληθήκαμε να πληρώσουμε.
Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι οι παραπάνω προβληματισμοί αφήνουν αναγκαστικά απέξω σειρά καίριων ζητημάτων που άπτονται της αποτελεσματικής διαχείρισης κάθε προβλέψιμου, προγραμματισμένου ή απρόοπτου προβλήματος που αφορούν Δήμους σαν τον δικό μας και που παραμένουν εκκωφαντικά αναπάντητα. Ζητήματα όπως ο υπερτουρισμός και πώς αυτός ορίζεται και οριοθετείται, η κλιματική αλλαγή και με ποιες πολιτικές την αναχαιτίζουμε ή/και θωρακιζόμαστε απέναντι της.
Κλείνοντας και διεκδικώντας την παραγωγή συλλογικών απαντήσεων, να τονίσουμε και ρητά ότι με την παρέμβασή μας δεν στοχεύουμε να στήσουμε λαϊκό δικαστήριο για κανέναν. Στοχεύουμε να συμβάλουμε σε μια συζήτηση που θα διαγνώσει τα προβλήματα και θα παράξει λύσεις που τα θεραπεύουν, ώστε να μην βρεθούμε ξανά στο μέλλον μπροστά στα ίδια αδιέξοδα. Και για αυτό τον σκοπό δηλώνουμε άλλη μια φορά παρούσες και παρόντες.