ΘΕΣΕΙΣ

Η πείνα ως υπερόπλο

Του Ανδρέα Σπανουδάκη

Από τη στιγμή που η χώρα μας μπήκε στην ΕΟΚ, οι υψηλές επιδοτήσεις για την καλλιέργεια βαμβακιού υποκατέστησαν τις καλλιέργειες σιτηρών. Το βαμβάκι είναι το πιο υψηλά επιδοτούμενο προϊόν και γι’ αυτό πολλοί παραγωγοί στράφηκαν στην παραγωγή του, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να καταλαμβάνει περίπου το 25% της συνολικής καλλιεργήσιμης έκτασης αυτές οι εκτάσεις είναι κυρίως αρδευόμενες πεδινές και υψηλής παραγωγικότητας περιοχές.

Εφόσον συνεχιστεί ο πόλεμος, αναμένεται να σπαρθεί κατά 30 έως 70% λιγότερη έκταση γης. Αυτό σημαίνει ότι από το καλοκαίρι και μετά θα δημιουργηθεί ιδιαίτερο πρόβλημα στην επάρκεια σιτηρών και δημητριακών.

Η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει  ένα εξ ίσου σημαντικό πρόβλημα που συμβαδίζει μ’ αυτό της ενεργειακής κρίσης που στην δισδιάστατη μορφή του μας μεταφέρει κατ’ ευθείαν στην καρδιά του προβλήματος με σταθερή συντεταγμένη την ήδη πένητα Ευρώπη και τους χειμαζόμενους λαούς της.

Η ενεργειακή κρίση και οι συνέπειές της έχουν αναλυθεί με σχολαστική ακρίβεια στις λεπτομέρειες. Ωστόσο το επισιτιστικό πρόβλημα, θα πρέπει κι αυτό να έχει την πρωτεύουσα και δεσπόζουσα θέση στα προς επίλυση προβλήματα και στις συνέπειες από το Ουκρανικό το οποίο θα προκαλέσει κοσμογονικές αλλαγές.

Η Ουκρανία και η Ρωσία είναι «μεγάλοι παραγωγοί» σιτηρών, αντιπροσωπεύουν μαζί «το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού, το 20% των εξαγωγών καλαμποκιού και το 75% των εξαγωγών ηλιέλαιου».

Ελλείψεις σιτηρών που μπορεί να προκαλέσουν ταραχές και λιμό εκφράζονται φόβοι πως θα παρουσιαστούν στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια Αφρική, στην Ασία. Η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μπανγκλαντές και η Νιγηρία –χώρες με μεγάλους πληθυσμούς– είναι ανάμεσα στα κράτη που κάνουν τις μεγαλύτερες εισαγωγές σιτηρών από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Όσον μας αφορά: Στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής η χώρα μας παράγει σκληρό ή καλοκαιρινό σιτάρι το οποίο είναι ιδανικό για την  παρασκευή, σε Ελλάδα και Ιταλία, των ζυμαρικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από τους 900.000 τόνους μαλακού σιταριού που χρειάζεται η χώρα μας, οι 250.000 τόνοι, δηλαδή το 30%, εισάγονταν από τη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ αν προστεθεί και η Μολδαβία το ποσοστό αυτό φτάνει στο 35%. Η Ελλάδα σε μαλακό αρτοποιήσιμο σιτάρι παράγει μόνο το 10% των αναγκών της, ενώ σε σκληρό έχει επάρκεια παραγωγής και δεν κάνει εισαγωγές.

Στο επίπεδο της αυτάρκειας  η παραγωγή μαλακού σιταριού  τη δεκαετία του 1950 και προς τα τέλη του 1970 υπήρχε πλεόνασμα, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το 1984. Έκτοτε αρχίζει ραγδαία μείωση της καλλιέργειας του μαλακού σιταριού, η οποία συνοδεύτηκε  από αντίστοιχη αύξηση της καλλιέργειας του σκληρού.

Η καλύτερη περίοδος σποράς  όσον αφορά την απόδοση και την ποιότητα των σιτηρών είναι μεταξύ 15 Μαρτίου με 15 Απριλίου περίοδος που κατά το ήμισυ έχει παρέλθει λόγω του πολέμου. Εάν χαθεί αυτή η καλλιεργητική περίοδος είναι αυτονόητο ότι θα δημιουργηθεί έντονο και πιεστικό πρόβλημα έλλειψης αρτοποιήσιμων σιτηρών.

Μήπως αυτή η έλλειψη, εκτός από την αντιπαράταξη και αντιμαχία Ρωσίας- ΝΑΤΟ, έχει και ένα άλλο στρατηγικό χαρακτήρα, είναι το κατ’ εξοχήν «πεδίο μάχης» που ενισχύει τους φόβους και τις ανησυχίες μας για το πρόβλημα της πείνας; Η χρονική παράταση του πολέμου και η απαγόρευση εξαγωγών των σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι εγχώριες ανάγκες θα δημιουργήσουν επισιτιστικό πρόβλημα  στρατηγικού  χαρακτήρα;

Η πείνα ως υπερόπλο, μαζί με την ενεργειακή κρίση,  για την κατάκτηση του μέγιστου κέρδους για την Ρωσία με το ελάχιστο των κινδύνων;

Αν και κινδυνεύουμε να «χαθούμε» μέσα στους «πολυδαίδαλους διαδρόμους» της ουκρανικής κρίσης και των αιτιών που την προκάλεσαν, μπορεί ο κόσμος να μείνει ασυγκίνητος και ανεπηρέαστος μπροστά στο ενδεχόμενο της πείνας;

Υ.Γ.:  Το σχέδιο του Κολοκοτρώνη για να αντιμετωπίσει τον Δράμαλη κατά την εκστρατεία του στη Πελοπόννησο ήταν να εφαρμoστεί η τακτική της «καμένης γης» να  καταστρέψουν δηλαδή τα σπαρτά της επαρχίας ώστε να εξολοθρευθούν οι Τούρκοι από λιμό.

Φωτογραφία: depositphotos.com

"google ad"

Αγώνας της Κρήτης

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Recent Posts

1.237 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Κρήτη – Διπλασιασμός μέσα σε ένα χρόνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο «Σύνδεσμος…

3 hours ago

Ακόμη μία θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα: 2.000 θάνατοι από πολυανθεκτικά μικρόβια – Μεγάλος κίνδυνος νέας πανδημίας αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών

Αν δεν σταματήσει η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα τότε είναι πολύ πιθανό να έρθει μια νέα φονική πανδημία, ενώ…

3 hours ago

Διπλωματικός συναγερμός στη «σκιά» του Oreshnik και φόβοι για νέα κλιμάκωση μετά τα σενάρια για αποστολή Γαλλικών και Αγγλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία

Σε διπλωματικό συναγερμό βρίσκονται ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία, μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση του…

3 hours ago

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε βάρος του παλαιστινιακού λαού που μέχρι…

3 hours ago

Υπόθεση Πελικό: Η εισαγγελία ζήτησε να επιβληθεί η μέγιστη ποινή στον σύζυγό της – 20 χρόνια κάθειρξη

Ποια ποινή θα πρέπει να επιβληθεί στον Ντομινίκ Πελικό, τον άνδρα ο οποίος επί περίπου 10…

4 hours ago

Η απίστευτη αιτία που οι Millennials και οι νέοι της Γενιάς Ζ αρρωσταίνουν τόσο συχνά

Είναι γεγονός: Οι νεαροί Millennials (άτομα που γεννήθηκαν μεταξύ 1981 και 1995) και η γενιά…

4 hours ago

This website uses cookies.