16.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Η ΠΕΑΕΑ για την επέτεια της 28ης Οκτώβρη «σε τούτο τον τόπο τον ποτισμένο με το αίμα»

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας:

Σε τούτο τον τόπο, τον ποτισμένο με το αίμα αμέτρητων αγωνιστών και αγωνιστριών, η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940αποτελεί ανεξάντλητη πηγή αγωνιστικής έμπνευσης και εξαγωγής ιστορικών διδαγμάτων.

Είναι η μέρα που τιμούμε όλους εκείνους που αντιστάθηκαν στο φασισμό-ναζισμό και απελευθέρωσαν τον τόπο μας, όλους εκείνους που απέδειξαν ότι, όταν ο λαός οργανώνεται για να υπερασπιστεί τα δίκια του, την ελευθερία, τη ζωή του, μπορεί να βγει νικητής.

Το έπος της Εθνικής Αντίστασης, με κύριο αιμοδότη το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ, μας διδάσκει ότι ο λαός, όταν πιστέψει στην δύναμη του, παλέψει για το δίκιο του, μπορεί να νικήσει αυτούς που φαντάζουν ανίκητοι.

Είναι υποχρέωσή μας απέναντι στις νέες γενιές να αναδείξουμε τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου, να πούμε την αλήθεια κόντρα στη συστηματική παραχάραξη, την διαστρέβλωση της ιστορίας για να μπορέσουμε να αντλήσουμε πολύτιμη πείρα και γνώση.

Ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος δεν έγινε γιατί ήταν τρελός ο Χίτλερ, τα ναζιστικά στρατεύματα δεν διάνυσαν περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα για να φτάσουν και να καταλάβουν την Ελλάδα επειδή παραφρόνησαν, από πίσω τους ήταν τα οικονομικά συμφέροντα των Γερμανικών Μονοπολείων.

Όπως δεν πέρασε τότε η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία, ο ραγιαδισμός, έτσι δεν θα περάσει και τώρα. Όπως τότε τη σιγή της νύχτας στις γειτονιές έσπαγε ο τηλεβόας των ΕΠΟΝιτών και καλούσε το λαό να σταθεί όρθιος, να μη λυγίσει στον κατακτητή, στον δοσίλογο, στον ταγματασφαλίτη, έτσι και τώρα  καλούμε τον ελληνικό λαό, να σταθεί όρθιος, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

Όπως τότε με τους αγώνες τους και τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις, αψηφώντας τη δύναμη του φασίστακατακτητή, αντιμετώπισαν την πείνα, τον λιμό, και ματαίωσαν την πολιτική επιστράτευση ώστε κανένας εργάτης να μη πάει στη Γερμανία, έτσι και τώρα, μπορούμε να έχουμε νίκες, να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

Το άδικο αργά ή γρήγορα θα ηττηθεί. Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης μας φωνάζουν: Ξεσηκωθείτε, οργανωθείτε, πάρτε την οικονομία στα χέρια σας. Κουμάντο να κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο και όχι αυτοί που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα αυτών που τον παράγουν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...