14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Η Περιφέρεια Κρήτης επιλέξιμη περιοχή σε 6 επιχειρησιακά προγράμματα εδαφικής συνεργασίας

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε σε διήμερο συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με θέμα την παρουσίαση των 11 επιχειρησιακών ευρωπαϊκών προγραμμάτων εδαφικής συνεργασίας.

Για την νέα περίοδο 2014-2020 τα προγράμματα αυτά είναι: Ελλάδα-Βουλγαρία, Ελλάδα-Κύπρος, Ελλάδα-Ιταλία, Ελλάδα-Αλβανία, Ελλάδα-Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Βαλκάνια-Μεσόγειο, Μεσόγειο (MED), Αδριατική – Ιόνιο, Μεσόγειος-Τρίτες Χώρες (MED ENI), Μαύρη Θάλασσα και INTERREG – Europe.

Ειδικότερα η Περιφέρεια Κρήτης είναι επιλέξιμη περιοχή σε 6 από τα 11 αυτά προγράμματα και συγκεκριμένα στο: Ελλάδα – Κύπρος, στα Βαλκάνια – Μεσόγειος, στο Μεσόγειος (MED) , στο Αδριατική-Ιόνιο, στο Μεσόγειος – Τρίτες Χώρες (MED ENI) και στο INTERREG Europe.

Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή πολλών διαφορετικών φορέων απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ από την Κρήτη συμμετείχαν στελέχη της Περιφέρειας Κρήτης, του Ενεργειακού Κέντρου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης, των Δήμων, των Επιμελητηρίων, των Οργανισμών Λιμένων, Εταιριών της Τοπικής Aυτοδιοίκησης καθώς και ιδιώτες σύμβουλοι, μελετητές κ.λ.π.

Οι παρουσιάσεις έγιναν από στελέχη των Διαχειριστικών Aρχών, των Κοινών Τεχνικών Γραμματειών των προγραμμάτων και των Υπουργείων Οικονομίας – Υποδομών – Ναυτιλίας και Τουρισμού και αναλύθηκαν οι στόχοι καθώς και οι προτεραιότητες των πρώτων προκηρύξεων οι οποίες έχουν ήδη δημοσιευτεί ή πρόκειται να δημοσιευτούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Οι προτεραιότητες ποικίλουν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα αλλά όλες στοχεύουν στην Ανταγωνιστικότητα – καινοτομία – επιχειρηματικότητα, στην προστασία του Περιβάλλοντος, στους Φυσικούς πόρους και πολιτιστικούς πόρους, στην κοινωνία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και ενεργειακής αποδοτικότητας καθώς και στην αξιοποίηση της Κοινής Μεσογειακής θάλασσας.

Με αυτά τα προγράμματα διανοίγονται για την Κρήτη νέες ευκαιρίες συνεργασίας με νέες περιοχές, ενώ υλοποιείται και η νέα μακροπεριφερειακή στρατηγική Ιονίου – Αδριατικής. Η Περιφέρεια Κρήτης και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης συμμετέχουν ήδη σε παρόμοια προγράμματα εδαφικής ευρωπαϊκής συνεργασίας και σκοπεύουν να επεκτείνουν τις προσπάθειές τους για την αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων και της τεχνογνωσίας στην νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης συμμετείχε ο Νίκος Ζωγραφάκης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...