Ο Δήμος Πλατανιά και η ΚΕΔΗΠ ( Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Πλατανιά), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), σας προσκαλούν στην Εσπερίδα που διοργανώνουν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 17:00, που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Μάλεμε, με θέμα: «Η ποιότητα του Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιόλαδου “Κρήτη/Kriti”: Ορθές πρακτικές στο ελαιουργείο και την τυποποίηση»
Η Εσπερίδα θα έχει ως αντικείμενο την ενημέρωση των ελαιουργών και τυποποιητών ελαιόλαδου της Π.Ε.Χανίων σχετικά με τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμόζονται στο ελαιουργείο και στην τυποποίηση, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα και να προστατεύονται τα πολύτιμα συστατικά του παραγόμενου παρθένου ελαιόλαδου.
Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν στην ενημερωτική αυτή δράση θα είναι οι εξής:
- Ελαιόλαδο: Ποιοτικά χαρακτηριστικά, κατηγορίες και ωφέλιμα συστατικά.
- Παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιόλαδου στο ελαιουργείο, την αποθήκευση και την τυποποίηση. Απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.
- Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου και επίδειξη γευσιγνωσίας.
- Επιμόλυνση ελαιόλαδου.
Ομιλητές θα είναι οι:
Δρ Γεώργιος Καλαντζάκης, Εντεταλμένος Ερευνητής, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ), ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
Ελένη Μπαρμποπούλου, Γεωπόνος MSc, Υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Αναστασία Παπαμανωλιουδάκη, Τεχνολόγος Τροφίμων, Αναπληρώτρια υπεύθυνη ομάδας οργανοληπτικής αξιολόγησης, Εργαστήριο Τεχνολογίας Τροφίμων, ΙΕΛΥΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
Μανώλης Καρπαδάκης, Εμπειρογνώμονας στην παραγωγή και διαχείριση ποιοτικού ελαιόλαδου, στέλεχος εξαγωγών, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.