Κάλεσμα του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Χανίων για κινητοποίηση το Σάββατο 15 Νοεμβρίου – «Τα Χανιά κινδυνεύουν να γίνουν πόλη χωρίς γιατρούς, δασκάλους και φοιτητές»
Σε μια πόλη που βλέπει χρόνο με τον χρόνο τους μόνιμους κατοίκους να υποχωρούν μπροστά στην τουριστική εκμετάλλευση, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Χανίων απευθύνει κάλεσμα σε μαζική πορεία διαμαρτυρίας για το δικαίωμα στη στέγη, το Σάββατο 15 Νοεμβρίου στις 11:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Η πρωτοβουλία αυτή, που για πρώτη φορά εστιάζει αποκλειστικά στο στεγαστικό πρόβλημα των Χανίων, στοχεύει να μετατρέψει την καθημερινή κοινωνική δυσαρέσκεια σε οργανωμένη, δημόσια διεκδίκηση.
Το κάλεσμα απευθύνεται σε σωματεία, συλλογικότητες και κάθε κάτοικο της πόλης που βιώνει τις συνέπειες της στεγαστικής κρίσης, με το Σωματείο να τονίζει ότι η αλλαγή δεν μπορεί να έρθει χωρίς κοινωνική πίεση προς τους αρμόδιους φορείς.
Η πόλη στενάζει – Η δημοτική αρχή σιωπά
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την επικείμενη κινητοποίηση, ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Χανίων, Ανδρέας Τριανταφύλλου, ανέφερε ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή εργατικά σωματεία και συλλογικότητες από διαφορετικούς τομείς:
«Έχουν πάρει αποφάσεις αρκετά εργατικά σωματεία καθώς και σύλλογοι γειτονιών. Συμμετέχουν οι καθηγητές (ΕΛΜΕ), οι δάσκαλοι (ΣΕΠΕ), ο Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Σωματείο Οικοδόμων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, αλλά και σύλλογοι κατοίκων από την Παλιά Πόλη και τον Άη Γιάννη».
Ο κ. Τριανταφύλλου παρουσίασε ευρήματα από σχετική έρευνα του σωματείου, σύμφωνα με την οποία το 48% των ερωτηθέντων δαπανά πάνω από το μισό του μηνιαίου εισοδήματός του για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών. Επιπλέον, το 65% δήλωσε ότι οι περισσότερες κατοικίες στην αγορά είναι διαθέσιμες μόνο για τη χειμερινή περίοδο, λόγω της εκτεταμένης χρήσης τους ως βραχυχρόνιες μισθώσεις το καλοκαίρι. Εξαιρετικά χαμηλό – μόλις 1,9% – εμφανίζεται και το ποσοστό μόνιμων κατοίκων στην Παλιά Πόλη, γεγονός που, όπως σημείωσε, φανερώνει τον πλήρη εκτοπισμό των Χανιωτών από τον ιστορικό αστικό ιστό.
Απαιτούνται απαντήσεις και σχεδιασμός
Το Σωματείο στρέφει τα βέλη του και προς τη δημοτική αρχή, καταλογίζοντας απουσία σχεδίου και έλλειψη πολιτικής βούλησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο κ. Τρανταφύλλου επισήμανε ότι “η πόλη τα τελευταία 15 χρόνια άλλα με έναν τρόπο πολύ βιαίο, πολύ εξουσιαστικό από τη μεριά του τουριστικού κεφαλαίου και των παραγόντων του τουρισμού, χωρίς η πόλη ποτέ να μπορεί να συζητήσει τι γίνεται με τα δικαιώματα των εργαζομένων, ούτε τι γίνεται με τη στέγαση”.
«Ακόμα και η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζονται να προτείνουν μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμος Χανίων δεν έχει απαντήσει σε βασικά ερωτήματα», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου, προσθέτοντας πως «δεν δείχνει καμία διάθεση να σχεδιάσει κάποια απάντηση, να δώσει λύση στο πρόβλημα».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη καταγραφής και αξιοποίησης της δημοτικής και δημόσιας ακίνητης περιουσίας: «Αν υπάρχει κάποιο κτηριακό απόθεμα, σε τι κατάσταση βρίσκεται; Μπορεί να αξιοποιηθεί για κοινωνική κατοικία, όπως στον Δήμο Θεσσαλονίκης;» διερωτήθηκε ο κ. Τριανταφύλλου.
Η διαρκής απουσία εκπαιδευτικών, γιατρών και φοιτητών από την πόλη συνδέεται, κατά τον ίδιο, άμεσα με την αδυναμία εύρεσης αξιοπρεπούς και προσιτής στέγης. «Τα Χανιά θα γίνουν πόλη χωρίς φοιτητές, χωρίς γιατρούς, χωρίς εκπαιδευτικούς, που όλοι καταλαβαίνουμε πόσο απαραίτητοι είναι για την κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κάλεσμα για συμμετοχή: «Η στέγη είναι δικαίωμα»
Η πορεία του Σαββάτου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, δεν αποτελεί ένα στιγμιαίο ξέσπασμα αλλά την απαρχή ενός ευρύτερου μετώπου πίεσης και διεκδίκησης. «Σας καλούμε λοιπόν το Σάββατο στις 11:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς να διαμαρτυρηθούμε και να ζητήσουμε επίλυση του βασικού προβλήματος που βιώνουμε όλοι στα Χανιά», δήλωσε ο Ανδρέας Τριανταφύλλου, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής προς κάθε πολίτη που νιώθει ότι η καθημερινότητά του συνθλίβεται από το στεγαστικό αδιέξοδο.
Η στεγαστική κρίση στα Χανιά δεν είναι απλώς ζήτημα προσφοράς και ζήτησης. Είναι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, πολιτικό και κοινωνικό πρόβλημα πρώτης γραμμής, που επηρεάζει άμεσα τη σύνθεση, τη συνοχή και τη λειτουργικότητα της πόλης. Σε μια περίοδο που η φτώχεια, η επισφάλεια και ο τουριστικός κορεσμός συμπιέζουν τα όρια της καθημερινής διαβίωσης, η δημόσια διαμαρτυρία για τη στέγη μετατρέπεται σε αγώνα για το ποιοι τελικά θα μπορούν να ζουν και να εργάζονται στα Χανιά.
Η πορεία του Σαββάτου ίσως αποτελέσει το πρώτο βήμα για να τεθεί το πρόβλημα στην πολιτική ατζέντα με όρους ουσίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το ξέρουμε…
Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.
Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:
- - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
- - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.
Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.
Σας ευχαριστούμε θερμά.



