Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε αμφιβολίες για το «Συμβούλιο Ειρήνης» (Board of Peace) που ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη Γάζα, δηλώνοντας ότι η πρωτοβουλία εγείρει πολλά ερωτήματα.
Ο Κιρίλ Λογκβίνοφ, επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών του υπουργείου, δήλωσε ότι υπάρχουν αυξανόμενα ερωτήματα σχετικά με τους στόχους του συμβουλίου, σύμφωνα με το Novosti, ένα ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Ο ίδιος δήλωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «εγείρουν περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τους πραγματικούς στόχους και τα καθήκοντα του Συμβουλίου Ειρήνης, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει, ακόμη και μεταξύ των χωρών που έχουν προσχωρήσει επίσημα σε αυτό».
Ο Λογκβίνοφ πρόσθεσε ότι «πολλές αντιπροσωπείες έχουν προτιμήσει καθεστώς παρατηρητή» εντός του συμβουλίου.
Επισήμανε επίσης ότι το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ περιορίζει σημαντικά την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια. Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, η επέκταση των οικισμών συνεχίζεται με ρυθμούς ρεκόρ, ενώ η βία και ο εξτρεμισμός των εποίκων έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα.
Ανέφερε επιπλέον ότι, παρά την περίοδο σημαντικών θρησκευτικών εορτών, συμπεριλαμβανομένου του τέλους του Ραμαζανιού και του Πάσχα, το καθεστώς των ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ παραβιάζεται και η πρόσβαση σε αυτούς περιορίζεται.
Ο Λογκβίνοφ προειδοποίησε ότι ο Λίβανος, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κινδυνεύει να αντιμετωπίσει παρόμοια μοίρα με τη Γάζα.
Πρόσθεσε ότι οι εντάσεις στη νότια Συρία δεν υποχωρούν, συμπεριλαμβανομένης της Σουέιντα και του Γκολάν.



