16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Η Ρωσία θα συγκαλέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση «δολιοφθοράς» στον αγωγό Nord Stream

Ημερομηνία:

Η Μόσχα επιδιώκει να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις «προκλήσεις» στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα σε ανάρτησή της στο Telegram. Και οι δύο αγωγοί υπέστησαν σοβαρές ζημιές νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε κάτι που πολλοί υποπτεύονται ότι ήταν σκόπιμη επίθεση.

Οι δανικές αρχές επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα διαρροές φυσικού αερίου στους αγωγούς κοντά στο νησί Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα, αφού ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού ανέφερε την απώλεια πίεσης και στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2. Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές δήλωσαν αργότερα ότι υπήρξε μια σειρά υποθαλάσσιων εκρήξεων.

Ρώσοι, Αμερικανοί και Σουηδοί αξιωματούχοι δήλωσαν τότε ότι η ζημιά μπορεί να ήταν αποτέλεσμα στοχευμένης επίθεσης στην υποδομή του αγωγού. Δεν κατονομάστηκε επίσημα κανένας ύποπτος πίσω από το περιστατικό, αν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι «ευχαρίστησε» την Ουάσιγκτον για την καταστροφή του αγωγού σε ένα tweet. Η Μόσχα, η οποία χαρακτήρισε το περιστατικό «τρομοκρατική επίθεση» , κατονόμασε επίσης τις ΗΠΑ ως πιθανούς ύποπτους. 

Αρκετοί Γερμανοί υψηλόβαθμοι βουλευτές έχουν, εν τω μεταξύ, κουνήσει το δάχτυλο στη Ρωσία, κατηγορώντας τη για απόπειρες «να υποκινήσει την αβεβαιότητα στον ευρωπαϊκό πληθυσμό».

Δεν έλειψαν οι απειλές από ορισμένα δυτικά έθνη κατά των ρωσικών υποθαλάσσιων αγωγών, ιδιαίτερα του Nord Stream 2 τόσο πριν όσο και μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία. Ήταν έτοιμο να αντλήσει φυσικό αέριο από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους, αλλά δεν τέθηκε σε λειτουργία λόγω της άρνησης της Γερμανίας να το πιστοποιήσει. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Πολωνίας Andrzej Duda είχε ζητήσει τον περασμένο μήνα να «διαλυθεί εντελώς ο αγωγός». 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε στις αρχές Φεβρουαρίου, πριν η Ρωσία ξεκινήσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία, ότι εάν η Μόσχα ενεργήσει εναντίον του Κιέβου, «δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό». Ένας δημοσιογράφος του ζήτησε να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε, στον οποίο ο Μπάιντεν απάντησε: «Σας υπόσχομαι, θα μπορέσουμε να το κάνουμε».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...