20.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προετοιμάζουν «προβοκάτσια με τοξικά χημικά στην Ουκρανία»

Ημερομηνία:

Οι δηλώσεις του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν για τα σχέδια της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων θεωρούνται ως πρόθεση των ίδιων των ΗΠΑ και των συνεργατών τους να πραγματοποιήσουν προβοκάτσια με τοξικά χημικά στην Ουκρανία, δήλωσε την Τρίτη ο αντιστράτηγος Ιγκόρ Κιρίλοφ, επικεφαλής των στρατευμάτων ακτινοβολίας, χημικής και βιολογικής άμυνας (RCBP) των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Στις 22 Φεβρουαρίου, μια σημαίνουσα αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση πραγματοποίησε διάσκεψη για τα γεγονότα στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν δήλωσε ότι «τα ρωσικά στρατεύματα σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα σε μια περιοχή όπου πραγματοποιείται η ειδική στρατιωτική επιχείρηση. Θεωρούμε αυτή την πληροφορία ως πρόθεση των ίδιων των ΗΠΑ και των συνεργατών τους να πραγματοποιήσουν μια προβοκάτσια στην Ουκρανία με τη χρήση τοξικών χημικών ουσιών», δήλωσε ο Κιρίλοφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των στρατευμάτων ραδιενέργειας, οι προετοιμασίες για την προβοκάτσια «βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Για παράδειγμα, στις 10 Φεβρουαρίου, χημικά παραδόθηκαν στο Κραματόρσκ σε σιδηροδρομικό βαγόνι, το οποίο συνοδευόταν από ξένους υπηκόους. Το βαγόνι ρυμουλκήθηκε στο έδαφος του μεταλλουργικού εργοστασίου Κούιμπιτσεφ στο Κραματόρσκ. Τα χημικά εκφορτώθηκαν υπό τον έλεγχο αξιωματικών της SBU και εκπροσώπων της διοίκησης των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ΚΙρίλοφ τόνισε ότι στο βαγόνι υπήρχαν συνολικά 16 σφραγισμένα μεταλλικά κουτιά. Τα μισά από αυτά είχαν σήμανση χημικού κινδύνου, την επιγραφή BZ, καθώς και σήμανση με δύο κόκκινες γραμμές που αντιστοιχούσαν στην κατηγορία δηλητηριωδών ουσιών προσωρινής δράσης απόσυρσης.

«Αυτή η χημική ουσία προκαλεί οξεία ψύχωση, απώλεια προσανατολισμού, παραισθήσεις, διαταραχές μνήμης», δήλωσε ο επικεφαλής των στρατευμάτων RCBZ, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση της BZ απαγορεύεται σύμφωνα με το άρθρο 1 της Σύμβασης για την απαγόρευση των χημικών όπλων.

Επίσης, στο βαγόνι τοποθετήθηκαν πέντε κουτιά με την ένδειξη CS-Riot και τρία με την ένδειξη CR-Riot, με μία μόνο κόκκινη λωρίδα, η οποία αντιστοιχεί σε ερεθιστικές ουσίες. «Το φορτίο τοποθετήθηκε σε τεθωρακισμένα οχήματα αμερικανικής κατασκευής, τα οποία προχώρησαν στη γραμμή επαφής ως μέρος της αυτοκινητοπομπής», δήλωσε ο Κιρίλοφ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των στρατευμάτων της RCBZ, στις 19 Φεβρουαρίου η ουκρανική πλευρά ξεφόρτωσε στο Κραματόρσκ 11 βαγόνια με την ένδειξη «Οικοδομικά υλικά» και «Τσιμέντο», τα οποία στην πραγματικότητα περιείχαν πυρομαχικά για θραύσματα. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτει το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως αναβαθμίσει τα βλήματα θραύσματος προς όφελος των χερσαίων δυνάμεων, τα οποία ήταν γεμάτα με έτοιμα προς χρήση σωματίδια με υγρά σκευάσματα ερεθιστικών ουσιών.

Επιπλέον, το Ευρωατλαντικό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Καταστροφών σχεδίασε την παράδοση ενός μεγάλου φορτίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων 600.000 φιαλιδίων με οργανοφωσφορικά αντίδοτα, περισσότερα από 3 εκατομμύρια αντισπασμωδικά χάπια, φάρμακα αποτοξίνωσης, περισσότερα από 55.000 σετ εξοπλισμού ατομικής προστασίας, 55.000 μάσκες αερίων και 13.000 ατομικές αντιχημικές σακούλες. Η παράδοση αυτή δικαιολογήθηκε από το γεγονός ότι δήθεν «τα ρωσικά στρατεύματα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει πυρομαχικά με σύνθεση φωσφόρου και ενδέχεται να ενεργοποιήσουν τις δηλητηριώδεις ουσίες κατά την προβλεπόμενη επιδείνωση της κατάστασης».

«Τα γεγονότα της ταυτόχρονης προμήθειας τοξικών χημικών ουσιών και προστατευτικού εξοπλισμού υποδηλώνουν μια προσπάθεια πραγματοποίησης προκλήσεων μεγάλης κλίμακας με τη χρήση του ψυχοτροπικού πολεμικού παράγοντα BZ κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης», τόνισε ο Κιρίλοφ. Υπενθύμισε επίσης ότι το BZ είναι υπηρεσιακό χημικό του αμερικανικού στρατού και χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βιβλιοπαρουσίαση: «Αυτός ο ρόλος ήθελε Ελένη Παπαδάκη» από τις εκδόσεις Ροδάμανθυς

Η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό...

Σεμινάρια αλιευτικού τουρισμού από την Περιφέρεια Κρήτης και τα τμήματα αλιείας των Περιφερειακών ενοτήτων

Ολοκληρωθήκαν με επιτυχία τα σεμινάρια Αλιευτικού Τουρισμού που διοργάνωσε...