14.8 C
Chania
Wednesday, January 1, 2025

Η Ρωσία στέλνει στο Ιράν αμερικανικά όπλα που προορίζονταν για την Ουκρανία

Ημερομηνία:

ΗΡωσία αρπάζει όπλα και εξοπλισμό που έστειλαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, τα οποία αφέθηκαν στο πεδίο της μάχης, και τα στέλνει στο Ιράν, με την Ουάσινγκτον να εκτιμά ότι η Τεχεράνη θα προσπαθήσει να κάνει αντίστροφη μηχανική στα οπλικά συστήματα, αναφέρουν πηγές στο CNN.

Ο όρος «αντίστροφη μηχανική» (reverse-engineering) είναι η αποσυναρμολόγηση, η λεπτομερής εξέταση και ανάλυση συσκευής για να ανακαλύψει ιδέες που εμπλέκονται στην κατασκευή της, συνήθως με σκοπό να παραχθεί κάτι παρόμοιο.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και άλλοι αξιωματούχοι της Δύσης έχουν δει περιπτώσεις όπου ρωσικές δυνάμεις πήραν στα χέρια τους μικρότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών Javelin και αντιαεροπορικών συστημάτων Stinger, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν στο πεδίο της μάχης, τόνισαν οι πηγές στο CNN.

Σε πολλές περιπτώσεις, η Ρωσία έστειλε τον εξοπλισμό στο Ιράν για να τον διαλύσει και να τον αναλύσει, ώστε ο ιρανικός στρατός να προσπαθήσει να φτιάξει τη δική του εκδοχή αυτών των όπλων. Η Μόσχα πιστεύει ότι η συνέχιση της παροχής δυτικών όπλων στο Ιράν θα δώσει κίνητρο στην Τεχεράνη να διατηρήσει την υποστήριξή της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ότι η παροχή όπλων είναι εκτεταμένη, ούτε ότι γίνεται συστηματικά και ο ουκρανικός στρατός από την αρχή της ρωσικής εισβολής αναφέρει τακτικά στο Πεντάγωνο απώλειες αμερικανικού εξοπλισμού που αιχμαλωτίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις. Ωστόσο, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι το θέμα είναι δύσκολο να διερευνηθεί.

Δεν είναι σαφές αν το Ιράν έχει διεξάγει αντίστροφη μηχανική με επιτυχία σε όπλα που άρπαξε ο ρωσικός στρατός στην Ουκρανία, αλλά η Τεχεράνη έχει αποδειχθεί ικανή στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων με βάση τον αμερικανικό εξοπλισμό που είχε βρεθεί στην κατοχή της και παλιότερα.

Βασικό όπλο στα ιρανικά αποθέματα είναι ο αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος Toophan που κατασκευάστηκε με αντίστροφη μηχανική από τον αμερικανικό πύραυλο BGM-71 TOW κατά τη δεκαετία του ’70. Οι Ιρανοί αναχαίτισαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αμερικανικής κατασκευής το 2011, ένα Lockheed Martin RQ-170 «Sentinel» και με αντίστροφη μηχανική το ανακατασκεύασαν για να δημιουργήσουν ένα νέο drone που πέρασε στον ισραηλινό εναέριο χώρο το 2018 πριν καταρριφθεί.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει για την απειλή του Ιράν

Ανώτεροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρκ Μίλι, και του υπουργού Άμυνας, Λόιντ Όστιν, βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή τις τελευταίες μέρες για συζητήσεις με ομολόγους τους με κύριο θέμα τις απειλές που θέτει το Ιράν, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν έχει εμβαθύνει, και αυτό θέτει σοβαρές προκλήσεις για αυτήν την περιοχή και για την ασφάλεια των πολιτών σας», ανέφερε ο Όστιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ την Πέμπτη στο Τελ Αβίβ.

«Το Ιράν αποκτά σημαντική τεχνογνωσία και εμπειρία στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, η οποία τελικά θα μεταφερθεί στους επικίνδυνους αντιπροσώπους του στη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο Όστιν. «Σε αντάλλαγμα για την ιρανική υποστήριξη στην Ουκρανία, η Ρωσία προσφέρει στο Ιράν άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων και συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας», πρόσθεσε.

Οι μεγάλες απώλειες σε εξοπλισμό και οι σκληρές κυρώσεις της Δύσης έχουν κάνει δυσκολότερο για τη Ρωσία να συνεχίσει να κατασκευάζει όπλα και πυρομαχικά που χρειάζεται για να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία. Έτσι, η Ρωσία έχει ζητήσει και έχει λάβει εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν, βαρέα όπλα και άρματα μάχης, τα οποία οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει καταφέροντας σοβαρά πλήγματα κατά Ουκρανών αμάχων αλλά και υποδομών.

Σε αντάλλαγμα, το Ιράν έχει επιδιώξει να λάβει στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας πολλών δισ. δολαρίων από τη Ρωσία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, μεταξύ των οποίων μαχητικών, ραντάρ και ελικοπτέρων.

Το Πεντάγωνο στα τέλη του προηγούμενου έτους επέκτεινε τις προσπάθειές του για παρακολούθηση των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, μέσω επιθεωρήσεων από αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό που εδρεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο υφυπουργός Άμυνας Κόλιν Καλ δήλωσε σε βουλευτές ότι οι ΗΠΑ έχουν δει περιπτώσεις Ρώσων να παίρνουν αμερικανικά οπλικά συστήματα από πεδίο μάχης, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του τον Οκτώβριο ότι «η κατάληψη ουκρανικών όπλων από φιλορωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου υλικού που χορηγήθηκε, ήταν ο κύριος φορέας εκτροπής μέχρι στιγμής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μεταφορές».

tvxs.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δεν πρόλαβε το 2025 ο 7χρονος Αλέξανδρος – Θρήνος στο Ρέθυμνο

Κανείς δεν ήθελε να πιστέψει στο Ρέθυμνο ότι είναι...

Η δραματική ιστορία της φίλης του Λέοναρντ Κοέν που έγινε «μπαλάκι» από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και κατέληξε στο Δρομοκαϊτειο

Οι απαράδεκτες ελλείψεις στον τομέα των προνοιακών δομών, για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, που δεν...