20.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

«Η Ρωσία υπό επίθεση»: Deepfake Πούτιν έδωσε ψεύτικο διάγγελμα για μαζική επιστράτευση

Ημερομηνία:

Χάκερς μετέδωσαν ένα ψεύτικο έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο οποίο ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αποτέλεσμα ενός deepfake βίντεο, με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο ψεύτικο διάγγελμα, ο «τεχνητός» Πούτιν κήρυξε στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία και μαζική επιστράτευση για να «νικηθεί ο επικίνδυνος και δόλιος εχθρός», επικαλούμενος τη διέλευση ουκρανικών στρατευμάτων στο ρωσικό έδαφος, ενώ προέτρεψε τους πολίτες να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν ασφάλεια στην ενδοχώρα.

«Σήμερα, στις 4 π.μ., οι ουκρανικές δυνάμεις με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, εισήλθαν στο έδαφος των περιοχών Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ», ανέφερε το ψεύτικο διάγγελμα, το οποίο μετέδωσαν ορισμένοι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί σε παραμεθόριες περιοχές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, Δευτέρα 5/6, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ξεκαθάρισε πως πρόκειται για ψεύτικο διάγγελμα, λέγοντας πως οι υπηρεσίες ασφαλείας εξετάζουν το θέμα. Οι τηλεοπτικοί φορείς στην Κριμαία, που έχει προσαρτήσει η Ρωσία από το 2014, επιβεβαίωσαν ότι τα συστήματά τους είχαν παραβιαστεί.

«Οι ψεύτικες αναρτήσεις που υποτίθεται ότι προέρχονται από πραγματικές προσωπικότητες αποτελούν αυξανόμενο κίνδυνο σε έναν κόσμο που επηρεάζεται από την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε στο Politico ο συνταγματάρχης Φίλιπ Ίνγκραμ, πρώην αξιωματικός των βρετανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών και σχεδιαστής του ΝΑΤΟ.

«Στην πολεμική προπαγάνδα, τα “deepfakes” είναι ένα αναμενόμενο όπλο και μπορούν να είναι πολύ πειστικά» πρόσθεσε.

Η προφανής κυβερνοεπίθεση έρχεται μετά από μια σειρά διασυνοριακών επιδρομών από φιλο-ουκρανούς μαχητές υπό τη σημαία της «Λεγεώνας της Ελεύθερης Ρωσίας» και του «Ρωσικού Σώματος Εθελοντών», οι οποίοι λέγεται ότι είναι Ρώσοι εθνικιστές κατά του Πούτιν. Την Κυριακή 4/6, μία από τις ομάδες δήλωσε ότι είχε πάρει δεκάδες αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας εισβολής και θα τους αντάλλασσε με αιχμαλώτους Ουκρανούς στρατιώτες.

Οι προσπάθειες να τεθούν οι δυνάμεις της Μόσχας σε δυσχερή θέση και να αναγκαστούν να δεσμεύσουν λιγοστό ανθρώπινο δυναμικό και οπλισμό για την υπεράσπιση των κοινών συνόρων μήκους 1.000 χιλιομέτρων έχουν κλιμακωθεί εν μέσω αυξανόμενων προσδοκιών ότι το Κίεβο θα εξαπολύσει μια μεγάλη αντεπίθεση για να ανακαταλάβει εδάφη που κατέχει η Ρωσία.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε τη Δευτέρα (5/6) ότι τα στρατεύματα της χώρας «μεταβαίνουν σε επιθετικές ενέργειες» κατά μήκος ορισμένων τμημάτων της γραμμής του μετώπου. Εν τω μεταξύ, ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Κιέβου δήλωσε ότι οι μονάδες του «κινούνται προς τα εμπρός» προς την αμφισβητούμενη πόλη Μπαχμούτ.

«Η ουκρανική πλευρά – ή όσοι ενεργούν για λογαριασμό της – παίζει ένα έξυπνο παιχνίδι χρησιμοποιώντας τις δοκιμασμένες από καιρό τακτικές της Ρωσίας για τη διάδοση του χάους εναντίον της», δήλωσε ο Ίαν Γκάρνερ, ειδικός στη ρωσική προπαγάνδα και συγγραφέας ενός νέου βιβλίου για τον πόλεμο. «Με έναν συνεχή καταιγισμό βίντεο και ειδήσεων από ιστορίες που θολώνουν τα όρια μεταξύ αλήθειας και πραγματικότητας, οι φιλο-ουκρανικοί παράγοντες μπορούν να κρατούν τον ρωσικό πληθυσμό σε εγρήγορση» δήλωσε.

*Με πληροφορίες από Politico

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...