14.8 C
Chania
Saturday, April 27, 2024

Η Σουηδία ίσως απελάσει μέχρι και 80.000 προσφύγες

Ημερομηνία:

thelocal: Αποκλειστική μετάφραση για το Νόστιμον Ήμαρ, Afterwords

Η Σουηδία σχεδιάζει να ναυλώσει τσάρτερ για να απελάσει 80.000 πρόσφυγες αφού απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους για άσυλο, μια κίνηση που ο υπουργός εσωτερικών αποκάλεσε «πολύ μεγάλη πρόκληση».

Ο υπουργός Εσωτερικών Anders Ygeman δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Dagens Industri ότι τουλάχιστον οι 60.000 και πιθανώς μέχρι και 80.000 από τις 163.000 περσινές αιτήσεις ασύλου που έγιναν στη Σουηδία θα απορριφθούν. Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψουν είτε στις πατρίδες τους είτε στην αρμόδια ευρωπαϊκή χώρα σύμφωνα με  τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το πρώτο βήμα θα είναι η εθελούσια επιστροφή και η δημιουργία των καλύτερων δυνατών συνθηκών για αυτό»  δήλωσε ο Ygeman. «Αν αυτό δεν  επιτευχθεί, θα πρέπει να γίνουν αναγκαστικές απελάσεις».

«Θεωρώ ότι θα πρέπει να δούμε περισσότερα τσάρτερ, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Είπε ότι η σουηδική κυβέρνηση ήλπιζε να κλείσει συμφωνίες με άλλες ευρωπαϊκές χώρες – και συγκεκριμένα με τη Γερμανία- ώστε να συντονίσουν πτήσεις που θα επιστρέφουν όσους ζητούν άσυλο.

Αναζητεί συμφωνίες επιστροφής ακόμη και με χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Μαρόκο.

Ο Victor Harju, ο εκπρόσωπος τύπου του Ygeman,  είπε στην εφημερίδα The Local ότι οι τίτλοι ειδήσεων ήταν «λίγο υπερβολικοί».

«Λόγω του ότι η Σουηδία δέχτηκε πέρσι τόσο πολλούς ανθρώπους, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι οι περισσότεροι δε θα πληρούν τις υποχρεώσεις του προγράμματος ασύλου και δε θα τους επιτραπεί να μείνουν», δήλωσε.

Ωστόσο, ο δικηγόρος για θέματα μετανάστευσης Terfa Nisébini επέκρινε το σχέδιο του Ygeman και δήλωσε πως δίνοντας μια εκτίμηση ότι περίπου οι μισές αιτήσεις θα απορριφθούν, διακινδυνεύει να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο η Υπηρεσία Μετανάστευσης της Σουηδίας αξιολογεί τις υποθέσεις, όπως είπε και στην εφημερίδα Expressen.

Η αντιπολίτευση της Σουηδίας αμφισβήτησε το αν η κυβέρνηση θα μπορέσει να φέρει εις πέρας το σχέδιο του Ygeman.

«Κανένας δεν το έχει  καταφέρει στο παρελθόν» δήλωσε σε Tweet του ο Fredrick Federley, ένας βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του κόμματος Κέντρου της Σουηδίας. «Η Σουηδία δεν μπορεί να υλοποιήσει τις απελάσεις εδώ και πολύ καιρό».

Από τις 58.800 αιτήσεις για άσυλο που υποβλήθηκαν πέρσι στην Υπηρεσία  Μετανάστευσης της Σουηδίας εγκρίθηκε το 55%. Οι περισσότερες από αυτές είχαν υποβληθεί το 2014, πριν αρχίσει το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα.

Η σουηδική κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχει ο «σημαντικός κίνδυνος» ένας μεγάλος αριθμός των προσφύγων των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, να επιχειρήσουν να παραμείνουν χωρίς χαρτιά. Για το λόγο αυτό  σκοπεύει να προσλάβει 1.000 επιπρόσθετους μεθοριακούς φύλακες και να αποτρέψει τις επιχειρήσεις να προσλάβουν εκείνους που απορρίφθηκε η αίτηση τους.

"google ad"

«Θα πρέπει να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τις εταιρείες που κάνουν χρήση παράνομης εργασίας. Αν υπάρχει μια καλά διαμορφωμένη αγορά παράνομης εργασίας, αυτό θα κάνει πιο δυνατό το κίνητρο παραμονής στη Σουηδία» , είπε ο Ygeman.

Στο μεταξύ ο υπουργός Μετανάστευσης Morgan Johansson υπογράμμισε ότι οι αρχές αντιμετώπισαν δυσκολίες με την επέλαση ενός τόσου μεγάλου αριθμού μεταναστών, αλλά επέμεινε ότι εκείνοι των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, θα πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

«Διαφορετικά θα έχουμε ελεύθερη μετανάστευση και κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε», είπε στο πρακτορείο τύπου της Σουηδίας ΤΤ.

Ωστόσο, 7.590 άνθρωποι, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απορρίφθηκαν, παρέμειναν παράνομα.Το διάστημα μεταξύ 2010 και 2015 ο αριθμός τους έφτασε τους 40.345, σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης της χώρας.

Ο Patrik Engström, επικεφαλής της αστυνομίας συνόρων της Σουηδίας, δήλωσε στην Dagens Industri ότι οι αστυνομικοί θα δουλεύουν στο εξής πιο εντατικά για την επιστροφή των απορριφθέντων αιτούντων.

«Η συνεργασία μας με την Υπηρεσία Μετανάστευσης πρέπει να είναι πιο στενή. Πολλοί εξαφανίζονται όταν μεταφέρονται από την Υπηρεσία στην αστυνομία. Τη στιγμή που μαθαίνουν την απόφαση σχετικά με το αίτημά τους, η αστυνομία θα πρέπει να βρίσκεται ήδη εκεί.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αδειάζει πάλι την Ντόρα το ΥΠΕΞ για το Κόσοβο

Αποστάσεις από τη Ντόρα Μπακογιάννη παίρνει εκ νέου το...

Ακύρωσε ο Ερντογάν την επίσκεψη στον Λευκό Οίκο

Ακύρωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη για τις...