20.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Η Σουηδία φαίνεται πως εγκαταλείπει το σχέδιο για την εξάωρη εργασία λόγω κόστους

Ημερομηνία:

Όπως όλα δείχνουν, η Σουηδία δεν θα καταφέρει να θέσει σε λειτουργία το σχέδιό της για την εργάσιμη ημέρα των έξι ωρών, καθώς τα κόστη είναι υψηλά.

Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του διετούς πειράματος που πραγματοποιήθηκε στη σουηδική πόλη του Γκέτεμποργκ, το «σπίτι» της Volvo. Oι ώρες εργασίας μειώθηκαν στις έξι για τους 68 νοσηλευτές του ιδρύματος ηλικιωμένων «Svartedalen», οι οποίοι παράλληλα διατήρησαν τους μισθούς τους στο ίδιο επίπεδο.

Το πείραμα ήταν μία επιτυχία αν λάβουμε υπόψη ότι οι εργαζόμενοι αισθάνθηκαν πιο υγιείς, μοιώθηκαν οι απουσίες από τη δουλειά, ενώ οι υπηρεσίες προς τους ασθενείς βελτιώθηκαν κατακόρυφα.

Όμως, για την κάλυψη αυτής της συγκεκριμένης μείωσης στις ώρες εργασίας, η πόλη έπρεπε να προσλάβει επιπλέον 17 άτομα για το προσωπικό του ιδρύματος, με το κόστος καθ΄όλη τη διάρκεια του έργου να ανέρχεται περίπου στις 12 εκατομμύρια κορώνες (12,6 εκατ. ευρώ)

Οι εργαζόμενοι στο «Svartedalen» ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν πιο υγιείς και ότι μειώθηκε η χρήση της αναρρωτικής τους άδειας καθώς κι ότι η φροντίδα των ασθενών βελτιώθηκε. Παρ’ όλα αυτά η σουηδική πόλη δεν θα προχωρήσει στην μονιμοποίηση του εν λόγω σχεδίου.

«Έχει να κάνει με το υψηλότερο κόστος», δήλωσε ο Daniel Bernmar, ένας αριστερός Σουηδός πολιτικός, που είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία του ιδρύματος ηλικιωμένων. «Είναι πάρα πολύ ακριβό έτσι ώστε να μπορούσε να επιτευχθεί γενικά η μείωση των ωρών εργασίας και η καθιέρωση εξάωρης εργασίας στο άμεσο χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

Πάντως, παρά το πισωγύρισμα, ο Bernmar είναι ακόμα υποστηρικτικός της ιδέας για μείωση των ωρών εργασίας. “Προσωπικά, πιστεύω στις λιγότερες ώρες εργασίας ως μία μακροπρόθεσμη λύση”, είπε.

“Όσο πιο πλούσιοι γινόμαστε, τόσο περισσότερο πρέπει να εκμεταλλευόμαστε αυτό τον πλούτο με τρόπους διαφορετικούς από το να αγοράσουμε άλλο ένα καινούργιο αμάξι ή από το να επιλέξουμε μία υψηλότερη κατανάλωση”

Κι αν και ο δημόσιος τομέας φαίνεται ότι πλέον δεν υποστηρίζει την ιδέα, τουλάχιστον για τώρα, η γρήγορα αναπτυσσόμενη τεχνολογική βιομηχανία της Σουηδίας την υποστηρίζει.

Ο κ. Filimundus, ένας δημιουργός προγραμμάτων στη Στοκχόλμη εισήγαγε την 6ωρών εργασία πέρισυ. “Η 8ώρη εργασία δεν είναι όσο αποδοτική νομίζουν κάποιοι”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που έχει δημιουργήσει.

Να σημειωθεί ότι το πείραμα του Γκέτεμποργκ ανήκει σε μία σειρά από δοκιμές της εξάωρης εργασίας που πραγματοποιούνται στη Σουηδία, μια χώρα που δηλώνει υπερήφανη για το κράτος πρόνοιάς της. Πάντως το εν λόγω σχέδιο για την εξάωρη εργασία όταν ανακοινώθηκε έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε θετικές αντιδράσεις ιδιαίτερα στους ακτιβιστές εργασίας που χαρακτήρισαν τη Σουηδία ως μία ιδιαίτερα προοδευτική χώρα, όσον αφορά στο μοντέλο εργασίας.

Πηγή: Telegraph, independent.co.uk

huffingtonpost.gr, agonaskritis.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ