11.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Η σχέση του Μπόρχες και της Κοδάμα με την Κρήτη και η αγάπη του για τον Λαβύρινθο

Ημερομηνία:

Η Μαρία Κοδάμα, η χήρα του διάσημου Aργεντινού συγγραφέα Χόρχε Λουίς Μπόρχες, πέθανε  στο Μπουένος Άιρες σε ηλικία 86 ετών, εξαιτίας επιπλοκών του καρκίνου από τον οποίο έπασχε, ανακοίνωσε η οικογένειά της στον Τύπο.

Ήταν συγγραφέας, μεταφράστρια, συνεργάτιδα και μοναδική διαχειρίστρια του έργου του Μπόρχες, που κριτικοί λογοτεχνίας θεωρούν πως συγκαταλεγόταν στους σημαντικότερους ποιητές, δοκιμιογράφους και μυθιστοριογράφους της εποχής του.Ήταν μαζί του από τα 16 της χρόνια κι εκείνος την παντρεύτηκε και την επέλεξε για κληρονόμο του λίγο πριν πεθάνει.

Μετά την οριστική του τύφλωση, υπαγόρευε κείμενα στη μητέρα του και στην ίδια. Όμως στα ταξίδια τους, ο σπουδαίος συγγραφέας έβλεπε με τα μάτια της Μαρίας Κοδάμα κι εκείνη επέλεγε να του εξηγήσει τον κόσμο μέσα από τους ζωγράφους που ο ίδιος αγάπησε..

Αυτό που ίσως δεν είναι γνωστό ότι η Μαρία Κοδάμα και κυρίως ο Μπόρχες είχαν μια σχέση ιδιαίτερη με την Κρήτη και την Ελλάδα.

O Mπόρχες με τη σύζυγό του Μαρία Κοδάμα

Την πρώτη φορά ήρθε με τον Μπόρχες τη δεκαετία του ’70 και επισκέφθηκαν την Κρήτη που αποτελούσε μεγάλη έμπνευση για τον ίδιο, εξάλλου ο Λαβύρινθος τον ενέπνευσε όσο λίγα σύμβολα της μυθολογίας.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είχε πει:

Ο Μπόρχες έλεγε πάντα πως ήταν ένας Έλληνας που ζούσε στην εξορία, ένας εξόριστος Έλληνας. Όλο του το έργο σχετίζεται με τους ελληνικούς μύθους, αγαπούσε πάρα πολύ την Ελλάδα και θα είναι πολύ καλό να γνωρίσουν οι Έλληνες αυτή τη σχέση.

Ο Λαβύρινθος είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του ελληνικού πολιτισμού και της μυθολογίας.

Αργότερα, την δεκαετία του ’80 είχαν ξαναεπισκεφτεί το νησί όταν ο Μπόρχες είχε αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης  (εκδόθηκε και σχετικός τόμος) είχαν μάλιστα κάνει και περιήγηση στο νησί, αγάπησαν τις ομορφιές και τα μνημεία της. Μάλιστα, είχε φτάσει στο αεροδρόμιο Χανίων ενώ φόρεσε και μια κρητική μαντίλα.

Ο Μπόρχες στον Λαβύρινθο της Κρήτης

Σελίδα 44. Όπου βλέπουμε όντως τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες με κρητική μαντίλα, στον Αερολιμένα Χανίων, το έτος 1984.

Η ιστορία είναι πασίγνωστη στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και οι εκδοχές της, όπως συμβαίνει με κάθε θρυλική ιστορία, είναι πολλές, όλες με δυνατούς κόκκους αληθείας. Η πιο θελκτική λέει ότι ένα μεσημέρι του 1983, ενώ συζητούσαν για την πιθανολογούμενη αυτοκτονία του Μπόρχες (βασιζόμενοι σε ένα πρόσφατο κρυπτικό κείμενό του), τρεις Έλληνες μπορχεσιανοί άκουσαν έναν τέταρτο Έλληνα μπορχεσιανό να αναφωνεί:

«Ο Μπόρχες στον καθρέφτη!».

Είναι περιλάλητη η σχέση του Αργεντινού μετρ με τα κάτοπτρα (όπως, άλλωστε, με τους λαβυρίνθους και το σκάκι) και το να δεις τον Μπόρχες στον καθρέφτη του Ζόναρς, ενόσω μιλάς γι’ αυτόν που δεν τον έχεις δει ποτέ (ούτε κι αυτός, βεβαίως, καθόσον, σαν τον Όμηρο, τυφλός), είναι θαύμα θαυμάτων.

Ο Μπόρχες πράγματι βρέθηκε στην Πανεπιστημίου εκείνη τη χρονιά και, το επόμενο έτος, αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ στην Κρήτη, όπου και φωτογραφήθηκε φορώντας πράγματι την κρητική μαντίλα. Τον φωτογράφισε η σύζυγός του, η Μαρία Κοδάμα.

Η φωτογραφία κοσμεί τη σελίδα 44 του εικονογραφημένου και πολυπρισματικού βιβλίου Μπεθ / Ένα κυλιόμενο αρχείο για τον Μπόρχες (εκδ. Πατάκη), που υπογράφει, για τρίτη φορά, ο ποιητής Δημήτρης Καλοκύρης (Ρέθυμνο,1948).

Ο οποίος περιγράφει τη συνάντηση με τον Μπόρχες στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», τον περίπατό τους στην πλατεία Συντάγματος, τις συζητήσεις τους, τον καφέ που ήπιαν στο κλασικό ζαχαροπλαστείο της Πανεπιστημίου.

Σημειώνει ο Καλοκύρης:

«Μιλάει αδιάκοπα. Πότε πότε σταματά να πιει μια γουλιά καφέ, λίγο νερό. “Το χαίρεται να μιλάει, ενθουσιάζεται” μας λέει συνωμοτικά η Μαρία. “Τι βρίσκεται από πάνω μας;” ρωτάει ο Μπόρχες. Του περιγράφουμε το ταβάνι και την αίθουσα του καφενείου. “Είχα προς στιγμήν την εντύπωση πως είμαστε en plein air” – και γύρισε την κουβέντα στον Δάντη. Δάντης και Μάρκο Πόλο, Δάντης και Όμηρος. Κάποια στιγμή περνάει έξω από το ζαχαροπλαστείο, απόμακρος, ο Μιχάλης Κατσαρός».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η επιμονή των εταιρειών να περιορίζουν την ικανότητα των καταναλωτών να επισκευάζουν τα προϊόντα τους | Βίντεο

Η εταιρεία John Deere, κορυφαίος κατασκευαστής γεωργικών μηχανημάτων, εφαρμόζει...

Χρονιά αποφάσεων για τις εξορύξεις στην Κρήτη το 2025

Εντός του 2025, πιθανόν κατά τους πρώτους μήνες του...

Αθωωτική η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την 56χρονη από το Ρέθυμνο

Εκδικάστηκε η υπόθεση της ρεθυμνιώτισας, Αγαθής Μαρκοπούλου, η οποία κατηγορούνταν για...