16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η σχεδία των μη ξεχωριστών

Ημερομηνία:

Επαναπροσδιορίζουμε τον ορισμό της επιτυχίας, διεκδικούμε το δικαίωμα στο όνειρο, χαιρόμαστε παιχνίδια αλληλεγγύης, ταξιδεύουμε στο Όρεγκον των ΗΠΑ για να πληρώσουμε μια τρυφερή αγκαλιά, καθαρίζουμε τους δρόμους του Άμστερνταμ έναντι μιας παγωμένης μπίρας, αναλαμβάνουμε υπεύθυνα τη φροντίδα ενός κατοικίδιου, ανοίγουμε τον ταχυδρομικό φάκελο και διαβάζουμε για το μοναδικό προνόμιο των γηρατειών, ακούμε στη διαπασών Πάολα και υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με το τραπέζι μας γεμάτο παραδοσιακούς ελληνικούς και κουρδικούς μεζέδες. Αυτά και άλλα πολλά, μόνο στη «σχεδία» Ιανουαρίου (τεύχος #22).

Από αυτή την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου στους δρόμους της πόλης.

  • «Δεν είστε ξεχωριστοί, γιατί ξεχωριστός είναι ο καθένας», ήταν το μήνυμα του καθηγητή Ντέιβιντ Μακ Κάλοου σε αποφοίτους του Γυμνασίου του Ουέσλεϊ στη Μασσαχουσσέτη των ΗΠΑ. Η ομιλία του έμεινε γνωστή με τον τίτλο «Δεν είστε ξεχωριστοί» και έχει εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο. «Η ευτυχία του “μη ξεχωριστού”» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ της «σχεδίας». Ακριβώς επειδή όλοι (και άρα κανείς μας) είμαστε ξεχωριστοί.
  • Η «στρογγυλή θεά» δεν κυλά μόνο μέσα στις τηλεοπτικές οθόνες και τα πρωταθλήματα των ακριβών συμβολαίων, αλλά και για να στείλει μηνύματα αγάπης, προσφοράς, αλληλεγγύης και να συγκεντώσει τρόφιμα, να δώσει διεξόδους σε εξαρτημένους, να αποβάλει τον ρατσισμό, να συμπαρασταθεί σε κουβανούς φυλακισμένους. «Η επιστροφή της αγνότητας» καταγράφει αυτό ακριβώς: ποδοσφαιρικές ομάδες και πρωτοβουλίες από τα Γιάννενα ώς τα Χανιά που ξαναβάζουν το ποδόσφαιρο στη σωστή του διάσταση.
  • Στο Άμστερνταμ, υλοποιείται ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, βάσει του οποίου άνθρωποι εξαρτημένοι από το αλκοόλ καθαρίζουν τους δρόμους της ολλανδικής πρωτεύουσας και αμείβονται με μπίρες, ενώ ένα μαγαζί στο Όρεγκον των ΗΠΑ κάνει χρυσές δουλειές χρεώνοντας δεκάδες δολάρια για μια ώρα τρυφερών εναγκαλισμών. «Το μεροκάματο της μπίρας» και «Πάρε με αγκαλιά» είναι ο τίτλος των σχετικών ρεπορτάζ από τον διεθνή χώρο.
  • «Η αλληλεγγύη μες στο φάκελο» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ για τη νέα κοινωνική πρωτοβουλία της «σχεδίας». Στόχος της, η υποστήριξη συνανθρώπων μας της τρίτης ηλικίας.
  • «Ένα τετράποδο για μια ζωή» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ σχετικά με τη ραγδαία αύξηση των αδέσποτων, η πλειονότητα των οποίων ήταν πρώην κατοικίδια. Ρεπορτάζ και υπενθύμιση μαζί ότι ένα σκυλάκι είναι σύντροφος παντοτινός και όχι μόνο για τα Χριστούγεννα.
  • «Όλοι έχουμε δικαίωμα στο όνειρο», μας υπενθυμίζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Νανούρης και μας προτρέπει να κάνουμε τα απλά για τον εαυτό μας και για το συνάνθρωπο.
  • Έπρεπε να ξεπεράσουμε και εμείς τις δικές μας προκαταλήψεις για να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη. Αφορμή στάθηκε το άγνωστο εν πολλοίς ανθρώπινό της έργο. «Η ζωή δεν είναι “εγώ”», στέλνει το μήνυμα η λαϊκή τραγουδίστρια Πάολα Φωκά, που δηλώνει μια «άναρχη, ευαίσθητη αλήτισσα».
  • Ο Γιώργος Μπαζίνας δίνει απάντηση σε ένα ερώτημα που δεν έγινε ποτέ, ο Άγγελος Τσέκερης προβλέπει το μέλλον, ο Βαγγέλης Χερουβείμ κάνει μια περίστροφη μέτρηση στο ψέμα με το οποίο αρχίζει και τελειώνει κάθε χρονιά, ο φακός του Χρήστου Διαμάντη καταγράφει τη ζωή στην Αθήνα στις 15:00 το μεσημέρι. Κορυφαίοι έλληνες γελοιογράφοι σχολιάζουν με το πενάκι τους αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και μέσα μας, απολαμβάνουμε παραδοσιακές γεύσεις από το Κουρδιστάν και κλείνουμε τραπέζι κάπου μεταξύ Δάφνης, Αγίου Δημητρίου και Ηλιούπολης, όπου καραδοκούν αμφίβια και εκλεκτοί μεζέδες.

Αυτά και άλλα πολλά. Στο τεύχος #22 της «σχεδίας» (Ιανουάριος 2015), που κυκλοφορεί στους δρόμους της πόλης από την Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2014.

ΣΧΕΔΙΑ_ΕΞΩΦΥΛΛΟ_ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ2015

Υπενθυμίζεται ότι η «σχεδία», όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του πλανήτη, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου (περίπτερα κ.λπ.). Πωλείται αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές αυτοί προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι άνθρωποι που βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που μαστίζει την ελληνική γη. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50€) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή.

«122 εφημερίδες δρόμου, 41 χώρες, 5 ήπειροι, 14.000 άστεγοι πωλητές, 6.000.000 αναγνώστες, 1 φωνή ενωμένη ενάντια στη φτώχεια» είναι το σύνθημα του Διεθνούς Δικτύου Εφημερίδων του Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org ).

ΥΓ.: Να θυμάστε, επίσης, ότι οι πωλητές της «σχεδίας» δίνουν και απόδειξη. Σας παρακαλούμε θερμώς να μην ξεχνάτε να την παίρνετε!

Για περισσότερες πληροφορίες: Περιοδικό Δρόμου “σχεδία”

Φράγκων 24, 546 25 Θεσσαλονίκη
Φαβιέρου 24-26, 104 38 Αθήνα
Τ: 2313 013605, 213 0231220
www.shedia.gr
info@shedia.gr
f: shedia.streetaper
tw: _shedia

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...