20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Τα τεστ στους τουρίστες θα πρέπει να γίνονται πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους, αν θέλουμε να έχουμε τουριστική σαιζόν

Ημερομηνία:

Δεν ξέρουμε από πού προκύπτει η αισιοδοξία των κυβερνητικών στελεχών όμως η εικόνα όπως διαγράφεται δεν είναι καθόλου καλή.

Κατ’ αρχάς, δεν έχουμε πειστεί καθόλου για τη στρατηγική της κυβέρνησης σε σχέση με τον έλεγχο των τουριστών που έρχονται για τον κορωνοϊό. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος όσο κι αν βασίζεται σε δεδομένα, είναι δειγματοληπτικός έλεγχος. Που σημαίνει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων από χώρες που έχουν πολλά κρούσματα κυκλοφορεί ελεύθερος σε όλη την Ελλάδα – δηλαδή και σε περιοχές χωρίς τις απαραίτητες υποδομές – δίχως να τους έχει γίνει κανένας έλεγχος.

Ακόμα και για τα δεδομένα στα οποία βασίζεται  η επιλογή για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, έχουμε πολλές αμφιβολίες. Κατ’ αρχάς, δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι ακριβή. Σίγουρα θα υπάρχουν και άνθρωποι που όταν συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο, θα λένε και ψέμματα επειδή θα γνωρίζουν ότι συγκεκριμένες απαντήσεις θα κάνουν πολύ πιο πιθανό να περάσουν από έλεγχο. Όμως ο αλγόριθμος που επιλέγει ποιοι θα περάσουν από έλεγχο δε μπορεί να διαχωρίσει ποιος λέει αλήθεια και ποιος ψέμματα.

Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η επιλογή όσων περνάνε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο είναι απολύτως σωστή και ότι το σύστημα, τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο λειτουργεί σωστά, ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι το τεστ είναι ακριβές. Γιατί αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα με τα τεστ που έχουμε. Είναι ανακριβή.

Το έχουμε σημειώσει σε σειρά δημοσιευμάτων μας, ότι τα πιο ακριβή τεστ που έχουμε απέχουν παρασάγγας από το να χαρακτηριστούν επαρκή, όμως η τουριστική σαιζόν της χώρας βασίζεται όχι απλά σε ανακριβή τεστ αλλά στη διεξαγωγή ενός πολύ περιορισμένου (δειγματοληπτικού) αριθμού ανακριβών τεστ που βασίζονται σε άγνωστης ποιότητας δεδομένα.

Η σωστή διαδικασία θα ήταν τα τεστ να γίνονται πριν ξεκινήσουν οι τουρίστες από τον προορισμό τους και όταν εξακριβώνεται ότι δεν ασθενούν να ξεκινούν. Και δε θα πρέπει να γίνεται δειγματοληπτικά, θα πρέπει να γίνεται σε όλους. Γιατί αλλιώς, ο πολύ υπαρκτός κίνδυνος είναι ότι σύντομα θα αρχίσουμε να έχουμε πολύ αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού.

Και θα έχουμε αυξημένα κρούσματα όχι επειδή οι πολίτες είναι ανεύθυνοι, αλλά επειδή δε γίνεται οι πολίτες διαρκώς να τηρούν σα ρομποτάκια δεκάδες μέτρα ασφαλείας. Κάποια στιγμή, πρέπει και το κράτος να κάνει αυτά που πρέπει για να διασφαλίσει την υγεία των πολιτών.

Οι σωστές διαδικασίες είναι συγκεκριμένες και πρέπει έστω και τώρα να αρχίσουν να τηρούνται.

Το κόστος εφαρμογής τους είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερο, όμως το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο για όλους μας αν κι εφόσον έχουμε νέες εστίες εξάπλωσης του κορωνοϊού, νεα ακραία μέτρα περιορισμού της κίνησης, που θα συνεπάγεται πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και ακύρωση των όποιων ελπίδων για μία έστω κουτσουρεμένη τουριστική σαιζόν.

Δεν ξέρουμε πραγματικά τι να πούμε και τι προσδοκούν στην κυβέρνηση αλλά και στην Ευρώπη από μία τέτοια κακή στρατηγική σε σχέση με τον τουρισμό.

Ας ελπίσουμε ότι εμείς είμαστε λάθος και η κυβέρνηση έχει δίκιο και ότι όλα θα πάνε καλά και ότι απλά είμαστε κακοί δημοσιογράφοι που σπέρνουμε τον πανικό.

Ας αποδειχθεί πως εμείς είμαστε οι κακοί και ότι όλα γίνονται καλά.

Το ευχόμαστε πραγματικά. Γιατί απλά δε θέλουμε να δούμε να εξελίσσεται ένα σενάριο που θα είναι καταστροφή για όλους μας.

Εν τέλει, αυτό που μας λείπει δεν είναι διαφημιστικές καμπάνιες για το πόσο ασφαλής είναι ως τουριστικός προορισμός η χώρα μας, αλλά πραγματικά μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους εργαζόμενους και τους πολίτες της χώρας μας.

"google ad"

Τα αυτονόητα δηλαδή.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...