15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Η τουρκική προκλητικότητα “έτρεξε” τη δημιουργία του Στόλου Κρήτης

Ημερομηνία:

Η συζήτηση για την αναβάθμιση του Ναυστάθμου στη Σούδα “κρατά” πολλά χρόνια. Συζητήσεις επί συζητήσεων, προτάσεις, εισηγήσεις και στο τέλος… τίποτα.

Τον Δεκέμβριο του 2019 – όπως αναφέρει το enikos.gr – όταν ρωτήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΝ σχετικά με την φημολογούμενη μεταφορά μέρους του Στόλου από τον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας στη Σούδα, στην καθιερωμένη ετήσια συνάντηση με τους δημοσιογράφους. Η απάντηση του Αρχηγού ήταν ότι είναι επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του Ναυστάθμου και η μεταφορά μέρους του Στόλου, ωστόσο αποτελεί μία χρονοβόρα και κοστοβόρο διαδικασία.

Eν μέσω κρίσης με την Τουρκία, με το πολεμικό κλίμα που καλλιεργήθηκε με την εμφάνιση του Oruc Reis, την μεγαλύτερη από το 1974, στο ΓΕΕΘΑ έγιναν κινήσεις παράλληλα με τα γεγονότα.

Τις προτεραιότητες έθεσε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος από την αρχή ανάληψης των νέων του καθηκόντων. Η δημιουργία «Στόλου Μεσογείου» και η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης βρήκε από την αρχή αντιδράσεις, με ορισμένους να προκρίνουν την Διοίκησης Επιχειρήσεων Ανατολικής Μεσογείου (ΔΕΑΜ) ως επαρκή.

Με υπογραφή Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, λοιπόν, δόθηκε διαταγή που μιλάει για εκπόνηση μελέτης και υποβολή σε τρεις μήνες. Ζητήθηκε ακριβής μελέτη για την δημιουργία πλήρους, κανονικού, μεγάλου Ναυστάθμου στην Κρήτη, με νέους προβλήτες επισκευαστικές εγκαταστάσεις, υποστήριξη, δεξαμενές κλπ.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμων για να καταλάβει ότι το όραμα του Αρχηγού δεν είναι απλά η δημιουργία ενός μεγάλου ναυστάθμου αλλά η δημιουργία μίας πλήρους εγκατάστασης που θα «χτυπήσει» τον ναύσταθμο του Ακσάζ, Ανατολικά της Ρόδου, στα μικρασιατικά παράλια και η Τουρκία θα αισθάνεται μία μόνιμη θαλάσσια πίεση.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Άμυνας της Βουλής ψηφίστηκε η αναβάθμιση του Ναυστάθμου Κρήτης στο πλαίσιο της «Νέας Δομής» των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι η πρώτη φορά που έγινε παρουσίαση με τεχνοκρατικά κριτήρια, με διαφάνειες Power Point και κοστολογημένες προτάσεις. Κάτι που αναγνωρίστηκε απ’ όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν άμεσα. Κι ο απώτερος στόχος είναι η δημιουργία δύο Στόλων. Αιγαίου και Μεσογείου, με τον πρώτο να έχει έδρα την Σαλαμίνα και τον δεύτερο την Σούδα. Μάλιστα, η πρόβλεψη είναι να μπορεί να υποδέχεται και πολεμικά πλοία μεγάλου εκτοπίσματος, άνω των 10.000 τόνων.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ