25.8 C
Chania
Sunday, September 8, 2024

“Η Υγεία δεν είναι κέρδος!”: Πολλές εκατοντάδες Χανιώτες στους δρόμους για την προάσπιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας | Φωτός

Ημερομηνία:

Ένα από τα πιο μεγάλα συλλαλητήρια των τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά. Ο λόγος της κινητοποίησης; Η κατάσταση της δημόσιας υγείας και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση.

Εργαζόμενοι, υγειονομικοί, γιατροί, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων, αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια αλλά και πολλές εκατοντάδες απλοί πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους για να συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 6 όμως η πορεία ξεκίνησε μετά τις 7 αφού ήταν και πολλοί οι ομιλητές και ο κόσμος συνέχιζε να συγκεντρώνεται. Να σημειώσουμε ότι το παρών έδωσε και οι Δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά, επικεφαλής δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων του ΚΚΕ αλλά και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Μιχάλης Γιαννάκος είπε:

“Το σύστημα δεν αναττάσσεται με περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εργολάβους. Χρειαζόμαστε χρήματα και προσωπικό! Ξύνουν τον πάτο του βαρελιού με μετακινήσεις εργαζομένων και γιατρών για να επιλύσουν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν! Χάνουμε 300 υπαλλήλους από το σύστημα υγείας τον μήνα! Φέτος είμαστε 3.000 λιγότεροι. 100 κλίνες ΜΕΘ είναι λιγότερες φέτος. Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές.

Τα περισσότερα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κέντρα διακομιδών λόγω των σοβαρών ελλείψεων γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού ενώ τώρα λόγω και της έξαρσης των ιώσεων είναι πολύ δύσκολη η διαχείριση στα παθολογικά / πνευμονολογικά. Ακόμη και το νοσοκομείο Χανίων αναγκάζεται να βάλει ράντζα.

Αν δε βελτιώσουμε τους μισθούς, δε βελτιώσουμε τα κίνητρα στους υγειονομικούς ο τελευταίος θα κλείσει την πόρτα!

Η κυβέρνηση μας εμπαίζει, δε μας εντάσσει στα βαρέα και ανθυγιεινά, δε μονιμοποιεί τους συμβασιούχους. Υπάρχει κύμα μαζικής φυγής που αν δεν ανακοπεί θα πούμε καληνύχτα στο σύστημα υγείας!

Επισκέφτηκα το πρωί το νοσοκομείο Χανίων. Υπάρχει αγανάκτηση και εργασιακή εξουθένωση στο προσωπικό. Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών η αναμονή ξεπερνάει τις 10 ώρες με έναν γιατρό και ελάχιστους νοσηλευτές που τους οφείλονται πάνω από 150 ρεπό. Το ίδιο συμβαίνει και στην παθολογική κλινική με ελάχιστους γιατρούς. Τα ίδια και στην ψυχιατρική κλινική, στο κέντρο ψυχικής υγείας… Οι χειρουργικές αίθουσες από τις 8 λειτουργούν οι 4 με αποτέλεσμα να έχουμε 1 χρόνο λίστα αναμονής για χειρουργείο!

Ταυτόχρονα, πηγαίνουν ασθενείς να κλείσουν ραντεβού για γιατρό ή για διαγνωστικές εξετάσεις πρώτη του μήνα και δε βρίσκουν ραντεβού και φεύγουν. Και αυτό συμβαίνει ή μπορεί να συμβαίνει για τουλάχιστον ένα χρόνο! Αυτό δεν είναι το Εθνικό Σύστημα Υγερίας το οποίο χρειαζόμαστε. Είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε την κατάσταση”.

Μετά τις 7 οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την πορεία τους που ήταν πολύ μαζική. Διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους των Χανίων, μέχρι το πανελλήνιο και επέστρεψαν μετά στη Δημοτική Αγορά Χανίων.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής δεν έπαυσαν να φωνάζουν συνθήματα για την υγεία που πρέπει να είναι δωρεάν, για τις εισφορές που έχουν πληρωθεί, για το φακελάκι που νομιμοποιείται μέσω των απογευματινών πληρωμένων ιατρείων.

Στο τέλος της πορείας όλοι υποσχέθηκαν ότι θα ξαναβρεθούν στους δρόμους για να αγωνιστούν για τη διάσωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Εξαγγελία 45 μέτρων και επίκληση στην σταθερότητα

Με έμφαση στις 1.000 ημέρες που έχει ακόμα διάρκεια...

Η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη στην ΚΕ που ξεσήκωσε το Twitter

Κύμα σχολιασμού στα social media επέφερε η παρουσία του πατέρα...

Τέμπη: Νέα «πυρά» της Καρυστιανού κατά Μητσοτάκη

Η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023...

Χανιά: Οι διάλογοι σοκ του ιερέα με την σύζυγό του μπροστά σε Μητροπολίτη

Δεν σταματούν να έρχονται στη δημοσιότητα οι αποκαλύψεις για...